Europa

articolul anterior articolul urmator

„2.000 de zile de nelegiuire”. Un grup de avocaţi realizează scurtmetraje despre atacul asupra statului de drept din Polonia VIDEO

6
29 Nov 2021 12:26:16
Autor: Cristina Ene
Grupul de avocaţi Wolne Sądy realizează surtmetraje pentru apărarea statului de drept din Polonia FOTO Wolne Sądy
Grupul de avocaţi Wolne Sądy realizează surtmetraje pentru apărarea statului de drept din Polonia FOTO Wolne Sądy

Un grup de avocaţi polonezi a apelat la scurtmetraje şi comedie în loc de documentaţie legală pentru ajuta populaţia să conştientizeze asaltul asupra statului de drept generat de modificările legislative iniţiate de partidului de guvernare Lege şi Justiţie şi care ameninţă independenţa justiţiei.

În 2017 patru avocaţi polonezi s-au întâlnit la protestele masive ce aveau loc în faţa tribunalelor poloneze şi s-au unit pentru a lupta pentru statul de drept periclitat de partidul naţionalist de guvernare, la putere de aproape şapte ani.
 
Sylwia Gregorczyk-Abram, 34 de ani, avocată la sediul din Varşovia al unei firme de avocatură internaţională şi cofondatoarea iniţiativei „Săptămâna Constituţională” - prin care avocaţii educă adolescenţi în domeniul dreptului-  îşi aminteşte cum a luat fiinţă Wolne Sądy, Fundaţia Instanţelor Libere, în 2017.
 
Michał Wawrykiewicz, un avocat pe care îl cunoştea, „ a avut o idee nebunească legat de „cum pot fi convinşi oamenii şi cetăţenii obişnuiţi de importanţa critică a unui sistem judiciar independent. Roagă personalităţi,vedete,actori să facă asta pentru noi”.
 
Cei doi s-au aliat apoi cu Maria Ejchart-Dubois, specialist în drepturile omului şi cofondatoare a „Săptămânii Constituţionale” şi Paulina Kieszkowska-Knapik, specializată în drept farmaceutic.
 
„Oamenii protestau în toată Polonia în faţa tribunalelor. Ei conştientizau instinctiv că li se ia ceva” important, a explicat Wawrykiewicz, citat de The Guardian.
 
Curând aceşti avocaţi scriau scenarii, jucau şi regizau scurtmetraje menite să exemplifice oamenilor consecinţele unui sistem judiciar compromis.
 
„Imaginaţi-vă că aţi avut un accident de maşină iar celălalt şofer are conexiuni în mediul politic. Va da instanţa un verdict just? Sau că sunteţi victimă a violenţei domestice şi agresorul face parte dintr-un partid”,notează  Ejchart-Dubois.
 
 
Sunt „sute de exemple de acest fel”, notează şi Kieszkowska-Knapik,  subliniind mulţimea cazurilor prezentate în scop de exemplificare care apoi au devenit realitate.

„Este un concept nou pentru noi să comunicăm prin filme, şi nu să scriem articole sau cărţi”, a spus Gregorczyk-Abram, cu ocazia decernării unui premiu din partea Parlamentului European.
 
Printre protagoniştii primelor filme s-au numărat actori, vedete de divertisment, scriitori de la moderatoarea Vocii din Polonia la un laureat Nobel, Olga Tokarczuk.
 
Cele mai de succes au fost însă filmuleţe în care au apărut chiar aceşti avocaţi - în scene adaptate din comedia romantică „Love Actually” (2013), interpretând copii care de Crăciun s-au trezit în braţe cu cadouri terifiante sau vorbind pe ritmuri rap despre Constituţie pe modelul hitului Sabotage (Beastie Boys).
 
Într-un clip de prezentare avocaţii şi cei care li s-au alăturat din toate straturile societăţii denunţă confiscarea politică a Tribunalului Constituţional, Consiliului Naţional Judiciar (organismul care supraveghează independenţa sistemului judiciar) şi comasarea Procuraturii Generale cu Ministerul Justiţiei, permiţând numiri politice ale judecătorilor. 
 
Noul concept de comunicare într-un format atrăgător pentru publicul larg le-a permis totodată să-şi susţină mesajul şi în faţa curţilor europene şi autorităţilor CE.
 
Avocaţii Wolne Sądy cred că au avut un rol semnificativ în convingerea autorităţilor europene să lanseze acţiuni în justiţie împotriva guvernului polonez cu privire la pensionări forţate ale judecătorilor pentru a face loc numirilor favorabile partidului Lege şi Justiţie.
 
Grupul a intentat zeci de procese la Curtea Europeană de Justiţie (Luxemburg), respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
 
Într-o victorie recentă, de referinţă, această ultimă instanţă a dat dreptate reclamanţilor împotriva guvernului polonez care a sfidat flagrant statul de drept din Polonia. De altfel din 13 procese intentate în curţile europene, guvernul polonez nu a avut câştig de cauză în niciunul.
 
Grupul a reprezentat judecători polonezi forţaţi să renunţe la posturile lor, cum ar fi cazul Małgorzata Gersdorf, preşedintele Curţii Supreme pe care guvernul a încercat fără succes să-l pensioneze.
 
„Totuşi guvernul nu respectă aproape niciodată verdictele. Este uluitor”, spune Kieszkowska-Knapik.
 
O parte din munca grupului  Wolne Sądy este documentarea tuturor schimbărilor legislative aduse sistemului judiciar din 2015, de când Partidul Lege şi Justiţie a venit la putere. Astfel a rezultat raportul „2.000 de zile de Nelegiuire”,un fel de hartă şi de ghid pentru întoarcerea la statul de drept.
 
„Fiecare idee din planul nostru este acoperită de hotărârile uneia dintre instanţele europene, deci nu sunt opiniile noastre.De aceea am început toate acele proceduri în curţile europene, ca să avem dovezi”,a spus Ejchart-Dubois. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Bezna
29.11.2021, 12:38:21

Si de ce nu sunt arestati pentru atac asupra justitiei ?

0 (2 voturi)
Decebal Burebista
29.11.2021, 13:12:39

Christhinuţza cu ce te "delektezi"??că vreau şi io...

-9 (9 voturi)
Little Thistle
29.11.2021, 14:13:53

Depinde ce inteleg avocatii prin stat de drept, daca inteleg stat progresist (neocomunist) nu sunt decat noii comisari ai poporului. Pana la urma, alegerile din Polonia au fost castigate legitim sau nu ? Daca da, atunci partidul de guvernamant reprezinta optiunea alegatorilor chiar daca nu este pe placul noilor comisari ai poporului. Si nici nu m-as mira sa fie doar activism stangist, tot mai multi magistrati si profesori fac politica in loc de justitie sau invatamant.

+3 (5 voturi)
Iobag Nerfos
29.11.2021, 15:00:28

Avocateii sunt platiti de UE ca repreesalii la deciziile luate de instanta suprema poloneza cu privire la directivele UE care incalca constitutia si legislatia poloneza si pe care Polonia a refuzat sa le aplice. Cred ca in scurt timp vom avea un Polexit. Sa nu uite UE ca miscarile anticomuniste au pornit din Polonia, sindicatul Solidaritatea

-7 (11 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
29.11.2021, 15:20:57

Sunt cateva tari din UE care privesc cu ura spre Polonia; pentru ca Polonia creste pe zi ce trece - si economic si militar. Iar autoritatile alese DEMOCRATIC, ai surprind pe liderii din vest prin faptul ca iau decizii bazate pe logica si bun simt...ceea ce vestul n-a mai putut face acest lucru de mult timp. Ce lider din vest mai poate lua decizia de a opri la granita emigratia fortata? Ce lider din vest poate vorbi liber despre toate aceste lucruri?

-5 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările