Europa

articolul anterior articolul urmator

2016: Xenofobie contra terorism?

24
29 Dec 2015 11:58:12
Horia Blidaru
Revolta cetăţenilor în faţa
insecurităţii cronicizate poate aprinde focare de război civil, într-o Europă
atacată din interior de o facţiune neintegrată, fanatică şi violentă a unei
minorităţi
Revolta cetăţenilor în faţa insecurităţii cronicizate poate aprinde focare de război civil, într-o Europă atacată din interior de o facţiune neintegrată, fanatică şi violentă a unei minorităţi

Violenţele din capitala Corsicii pot fi premonitorii pentru 2016. Incapacitatea statală de a menţine ordinea e pe cale să facă loc violenţelor populare. Sloganul din Ajaccio, ”Arabi fora” (”Afară cu arabii”), este, ca şi ascensiunea Frontului Naţional, barometrul neputinţei autorităţilor franceze de a-şi apăra cetăţenii într-un an însângerat de terorism. După şocurile din 2015, Europa riscă adâncirea în spirala violenţei dintre extreme.

”Criza corsicană” este ultimul act al unui an marcat de atacurile barbare din ianuarie şi noiembrie de la Paris. Un prim indiciu al stării de spirit a francezilor a fost scorul istoric (27%) obţinut de Frontul Naţional la alegerile regionale din prima parte a lunii decembrie. Protestele violente din Ajaccio sunt un nou avertisment.

Răfuiala din ”Grădinile Împăratului”

Totul a început în Ajunul Crăciunului, în cartierul cu nume hilar în context, ”Les Jardins de lEmpereur” (”Grădinile Împăratului”), populat în special de imigranţi maghrebieni.

În urma unor acte de vandalism, joia trecută, poliţia a confiscat o tonă de pneuri şi un dispozitiv incendiar. În cursul nopţii ce a urmat, tineri cu cagule au provocat un incendiu, pentru a atrage într-o ambuscadă forţele de intervenţie. Doi pompieri şi un poliţist au fost răniţi în atacul cu răngi şi sticle. A doua zi, sute de locuitori ai capitalei corsicane au demonstrat paşnic în semn de solidaritate cu forţele de ordine.

O parte din manifestanţi s-a deplasat, apoi, spre locul atacului, scandând ”Suntem la noi acasă” şi ”Afară cu arabii”.

O sală improvizată de rugăciune şi o terasă cu specific arab au fost devastate, iar exemplare din Coran arse. Sâmbătă, a avut loc o nouă demonstraţie anti-musulmană, după care prefectul insulei a interzis orice manifestaţie până la 4 ianuarie. În ciuda interdicţiei, duminică, sute de protestatari s-au reunit din nou pe străzile din Ajaccio.

Esenţa acestor patru zile de tensiuni e rezumată în declaraţia făcută presei franceze de unul din demonstranţi: ”Dacă aşteptăm ca statul să acţioneze, vom ajunge ca pe continent. N-avem încredere în justiţie, care durează ani”.

Revolta născută din eşecul statal

Mesajul e cât se poate de limpede: o parte a populaţiei e gata să ”facă dreptate” ea însăşi, din cauza slăbiciunii statului de a asigura ordinea. Proliferarea, în Franţa, dar şi în Belgia şi nu numai, a zonelor în care autorităţile nu au acces şi control e percepută ca o ameninţare sporită, la capătul unui an marcat, de la un capăt la altul, de un arc al terorii îndreptate împotriva cetăţenilor obişnuiţi.

Vidul statal e pe cale să lase loc ”justiţiei populare”. Vedem, în aceste ultime zile din 2015, că furia poate să degenereze în violenţă, care nu va face decât să alimenteze tensiuni ce pot scăpa de sub control. Propagarea demonstraţiilor anti-musulmane e unul din marile riscuri ale anului ce vine. Nu doar pentru replica pe care o pot atrage din partea grupărilor teroriste, ci şi pentru amplificarea climatului de intoleranţă şi alimentarea populismului anti-european şi a extremismului, ajunse la cote ameninţătoare pentru sănătatea unei democraţii.

E imposibil de imaginat supravieţuirea democraţiei europene în condiţiile unui faliment statal.

De aceea, 2016 trebuie să fie anul exercitării forţei de stat, pentru apărarea cetăţenilor. Altfel, revolta acestora în faţa insecurităţii cronicizate poate aprinde focare de război civil, într-o Europă atacată din interior de o facţiune neintegrată, fanatică şi violentă a unei minorităţi.

UE păşeşte în 2016 într-o situaţie critică, la care o contribuţie însemnată au avut, în anul pe cale să se încheie, gardienii orbi ai corectitudinii politice, care au alimentat, prin ipocrizia ori inconştienţa lor, această opoziţie nocivă între terorism şi xenofobie.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

pierdut jan
29.12.2015, 15:07:58

"într-o Europă atacată din interior de o facţiune neintegrată, fanatică şi violentă a unei minorităţi." GLUMESTI NU? Nu este minoritate cea care vrea eliminarea arabilor din Europa.Aceasta este problema: NERECUNOASTEREA SI DIMINUAREA PRIMEJDIEI , aceasta este problema, iar oamenii de pe strada o vad foarte clar.Dobitocii de pe scaune calde nu o vor sa o recunoasca.Din cauza aceasta omul simplu trebuie sa isis faca dreptate singur.Si o va face. Singura solutie este trimiterea inapoi a tuturor celor veniti in Europa.Daca acest lucru nu se va face in timp util atunci araboii vor plati scump obraznicia invadarii Europei.

+6 (10 voturi)
etc etc
29.12.2015, 15:22:21

http://www.globalresearch.ca/the-terrorism-statistics-every-american-needs-to-hear/5382818 "– You are 35,079 times more likely to die from heart disease than from a terrorist attack – You are 33,842 times more likely to die from cancer than from a terrorist attack" astea's pentru US, ca'n Romania oricum nu e nici dracu' interesat de terorism. Dar, vb. aia... noi muncim, nu gandim.

-8 (12 voturi)
etc etc
29.12.2015, 15:25:11

ah, si sigur, se face zeci de miliarde de pe spinarea prostilor care vor sa fie aparati de terorism. Deh, SRI-ul avea nevoie de buget mai mare. Da' las' ca suntem bine aparati, desi nu ne ataca nimeni.

-7 (11 voturi)
88/14
29.12.2015, 16:09:44

ce doi tineri erau MUSULMANI. deci doi tineri MUSULMANI au provocat intentionat un incendiu. la sosirea pompierilor cei doi tineri MUSULMANI i-au atacat cu pietre. la auzul celor intamplate 600 de europeni au iesit in strada pt a cere socoteala celor doi tineri MUSULMANI. slabut horica. faci propaganda de gradinita. ai nota 2.

-6 (10 voturi)
Mandrean Paul
29.12.2015, 17:30:08

@Maskirovka, Ceapaiev, unde scrie ca numai doi musulmani au atacat fortele de ordine si pompierii ?

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)