2.500 de funcţionari europeni îşi vor pierde slujbele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de muncă  vacante în Uniunea Europeană

Un număr de 2.500 de funcţionari ai Uniunii Europene îşi vor pierde slujbele din cadrul instituţiilor europene, pe parcursul următorilor patru ani, din cauza noilor măsuri de austeritate pe care Bruxelles-ul le va implementa.

În urma acordului la care au ajuns europarlamentarii şi miniştrii naţionali, vineri 28 iunie, se va face o reduce de 5% a personalul din cele 50 de instituţii şi agenţii ale Uniunii, începând din acest an până în 2017. 

Personalul rămas se va confrunta cu alte măsuri de austeritate, precum îngheţarea grilei salariale şi a pensiei timp de 2 ani, dar şi creşterea orelor de lucru săptămânale de la 37,5 la 40 de ore.

Vârsta de pensionare va creşte de la 63 la 66 de ani pentru viitorii membri ai staffului, în timp ce funcţionarii existenţi se vor putea pensiona la 65 de ani, dar vor fi nevoiţi să plătească o „taxă de solidaritate“ de 6%, în afara taxelor existente.

Alte tăieri bugetare vor include şi încurajarea contractelor temporare de muncă, prin extinderea valabilităţii lor de la 3 la 6 ani. Salariul mediu lunar al unui oficial UE este de 5.000 de euro, din care aproximativ un procent de 20% este alocat taxelor, mult sub nivelul din Belgia sau alte state membre.

Comisarul responsabil pentru administraţie şi resurse umane, Maros Sefcovic, a declarat că legislatorii au ajuns la „un compromise rezonabil“. „Oricine trece printr-o procedură dură de recrutare trebuie să fie pregătit să muncească mult pentru Europa şi cetăţenii ei, şi acest lucru include ore mai multe de lucru sau o vârstă de pensionare mai mare.“ a declarat Comisarul Sefcovic.

Acordul este rodul a 18 luni de negocieri intense asupra condiţiilor de lucru şi a grilei salariale a staff-ului Uniunii Europene. Discuţiile au scos la iveală că unele state membre cer mai multe măsuri de austeritate şi o serie de compromisuri ale sindicatelor funcţionarilor europeni.

Personalul instituţiilor europene a organizat anul acesta mai multe greve, în semn de protest faţă de aceste măsuri de austeritate, fără a impiedica însă decizia finală a legislatorilor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite