Europa

articolul anterior

Împreună pentru o Europă unită, puternică, solidară

6
7 Jun 2022 15:31:11
Gheorghe Falcă
Manfred Weber FOTO AFP
Manfred Weber FOTO AFP

Cele mai dificile momente scot în faţă şi cei mai puternici oameni. Liderii nu se formează de pe o zi pe alta şi nu se vor putea naşte niciodată din superficialitate, impostură şi din jocul unor conjuncturi favorabile.

Clădirea unui om politic se face în ani de zile, prin dedicare, muncă şi curajul asumării responsabilităţilor atunci când este nevoie. Astăzi, Partidul Popular European dovedeşte că este o forţă a creştin-democraţiei europene şi că are oameni puternici care nu se tem să fie lideri chiar şi în plină criză. 

Manfred Weber. Un nume care astăzi înseamnă Europa, înseamnă democraţie şi înseamnă politici pentru viitor. Weber este omul care a pornit din Uniunea Social-Creştină bavareză, un partid asociat cu Uniunea Creştin Democrată condusă de Angela Merkel, şi care în 2019 a demonstrat că politica nu ţine doar de numărul de mandate sau voturi adunate, ci de viziune şi de puterea negocierii. Aşadar, deşi PPE a obţinut cele mai multe locuri în Parlamentul European, la negocierile ce au urmat a fost propusă Ursula von der Leyen. După cum spuneam acel moment a venit să confirme puterea omului politic Manfred Weber şi a Partidului Popular European, cea mai importantă forţă de centru-dreapta din Europa.  

Trebuie să lucrăm împreună în Europa de azi pentru a ne păstra şansele în lumea de mâine. Această uniune este asigurarea noastră de viaţă într-o lume tot mai globalizată. În vremuri pline de provocări, vreau să mă asigur că Grupul PPE va rămâne forţa călăuzitoare în apărarea valorilor noastre europene”.  

Acest crez politic pe care Manfred Webed şi l-a asumat public este motorul de care Uniunea Europeană are nevoie în aceste momente. Lumea de mâine, viitorul nostru ca stat şi Uniune va depinde de identitatea pe care fiecare ne-o vom asuma într-o lume a globalizării şi a provocărilor economice, sanitare şi de siguranţă.  

Cum a reuşit Weber să convingă Europa că este liderul de care are nevoie? Asumându-şi poziţii tranşante atunci când a fost cazul, negocieri dure şi care poate păreau imposibile, şi urmând mereu deservirea interesului public. Manfred Weber este omul care printr-o scrisoare trimisă ministrului german al Economiei şi comisarului european pentru Energie, a avertizat că Nord Stream 2 va creşte dependenţa de gazele ruseşti. Mai mult, în contextul agresiunii ruse din Ucraina, Weber a cerut o înnoire a politicii externe şi de apărare a Uniunii Europene, „care să includă, spre exemplu, apărarea comună cibernetică şi cu rachete”.  Manfred Weber este un lider care are puterea să consolideze legăturile cu liderii creştin-democraţi din celelalte ţări europene şi care şi-a asumat obiectivul de „a opri regresul din ultimii ani, în timpul căruia politicienii PPE au pierdut puterea în ţări precum Germania, Franţa, Italia, Spania şi Polonia.” 

În ceea ce priveşte politicile externe ale Uniunii, Manfred Weber este omul care a vorbit cât se poate de limpede de obiectivul clar al înfrângerii Rusiei şi de „a forţa Rusia să pună capăt războiului pe care îl duce în Ucraina şi să restaurăm integritatea teritorială a Ucrainei. Putin trebuie slăbit în mod substanţial pentru a nu mai putea purta un război în altă parte”. Sancţiuni cât se poate de dure pentru Rusia, condamnarea clară a crimelor de război, dar şi tragerea la răspundere a Rusiei şi aliaţilor ei aşa cum este Belarusul, sunt doar câteva dintre punctele rezoluţiei susţinute de Weber. În plus, PPE şi-a asumat că va susţine Ucraina pentru a demara negocierile de aderare la Uniunea Europeană care „trebuie să poată fi capabilă să integreze noi membri”. Extinderea UE ar creşte rolul şi importanţa la nivel global a Uniunii, fiind viziunea pe termen lung propusă de creştin-democraţi.  Această consolidare ar presupune atât aprofundarea procesul de integrare şi urmărirea procesul de extindere, precum şi regândirea politicii de integrare a UE şi responsabilitatea strategică a UE. 

 Şi referindu-ne tot la responsabilitatea şi asumarea dezvoltării de către Uniunea Europeană şi a rolului său la nivel continental şi global, Manfred Weber prin rezoluţia susţinută a susţinut nevoia unui Plan Marshall pentru Ucraina, un plan pe termen mediu pentru revitalizarea şi reconstrucţia Ucrainei. O decizie deloc uşor de luat, dar un act de solidaritate pe care UE trebuie să îl facă. Desigur, tuturor acestor obiective li se adaugă şi multe altele care vor veni să consolideze poziţia UE, atât în relaţia cu SUA – un parteneriat strategic în acest sens fiind vital şi indispensabil, cât şi cu celelalte puteri mondiale.  

Iată, pe scurt, ce înseamnă alegerea lui Manfred Weber, un politician puternic şi asumat, pentru viitorul Uniunii Europene şi al încheia prin a reitera declaraţia făcută de Weber la finalul congresului PPE de la Rotterdam: „Împreună spunem nu unei Europe a neîncrederii în populişti. Spunem nu unei Europe a elitelor şi abordării lor de sus în jos. Suntem partidul care se apropie cel mai mult de realităţile de zi cu zi ale cetăţenilor. Mai mult ca niciodată, vom lucra pentru a ne uni societăţile şi nu vom înceta niciodată să luptăm pentru o UE mai bună şi mai puternică pentru cetăţenii Europei.”

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Utilizator Adevărul
7.06.2022, 17:17:07

Comentariu considerat abuziv.

bou baltii 3
15.06.2022, 09:26:34

ue e un alt urss. ue e copilul de mingi al lui claus schvab.

-1 (1 vot)
Zoltán Szilágyi
29.06.2022, 15:20:57

Weber, cu PPE cu tot sa aliat cu stinga si cu verzi la destramarea continentului. Groparii europei. Directia gresita se putea corecta dupa brexit, dar ei tot cred ca pisica moarta e la Londra nu la Bruxelle. Iar, Dl. Falca, daca numele lui Weber inlocuim din articol cu alu' Ceasca, ati avea toata stima "partidului". Dar asa.....

-1 (1 vot)
IonIon Codreanu
30.06.2022, 18:25:06

UE are nevoie de o mai profundă integrare, de politici unitare. Orice super-putere va încerca dezbinarea, tratarea cu fiecare ară în parte, pentru că așa își poate impune voința! Teama de integrare o au doar dușmanii UE!

-1 (1 vot)
iosif kiszely
1.07.2022, 14:15:33

D-ule FALCA spre mirrea mea vederile D.-voastra despre omul care conduce asa zisul partid crestin si democrat al UE sunt eronate si dezinformatorii. Va rog sa afirmati clar cat de crestin este partidul din care faceti parte si lingeti....... presedintelui? In ce priveste democratia trebuie sa fie cautata cu felinaru si ziua in acest partid. Calitatile de om politic ale lui D-ul Weber se vad clar si prin masurile luate de sanctionare a Rusiei care au condus si conduc la un dezastru in UE si la imbogatirea Rusiei. D-ule FALCA daca doriti sa deveniti cat de cat om politic atunci ocupati-va de bunastarea poporului din mijlocul caruia proveniti si aparati interesele lui si nu a globalistilor si neomaxistilor. Europa poate fi puternica si competitiva numai prin state puternice si competitive, care isi pastreaza identitatea si obiceiurile dobandite in perioada existentei lor.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările