Europa

articolul anterior articolul urmator

În Franţa va începe o anchetă penală, după ce date ce ţin de siguranţa naţională au fost publicate în presă

2
4 Dec 2021 02:04:32
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Ancheta este legată de o serie de dezvăluiri a unor date ce ţin de siguranţa naţională, fiind furnizate chiar informaţii despre personalul militar.

Pe 21 noiembrie, ediţia online „Disloz” a publicat un articol despre operaţiunea militară secretă „Searly”, pe care forţele armate egiptene o desfăşoară pe teritoriul lor în cooperare cu Franţa, din 2016. Potrivit acestuia, autorităţile acestei ţări nord-africane au folosit informaţii de la serviciile de informaţii franceze pentru a ataca ţinte de la graniţă, în special maşinile unor traficanţi suspecţi.

Reporterii susţin că „sute de civili” au fost răniţi sau ucişi în urma acţiunilor forţelor armate egiptene, precum şi a armatei franceze, care ar fi participat la cele 19 lovituri între 2016 şi 2018. Se mai spune că „trupele franceze sunt încă în deşertul egiptean”.

În plus, publicaţia a dezvăluit un raport secret al Oficiului de Informaţii Militare către preşedintele Franţei, în care serviciile de informaţii avertizează asupra necesităţii unor verificări suplimentare înainte de a lovi ţintele identificate din aer.

O notă din 2019 adresată şefului Ministerului Forţelor Armate francez, Florence Parley, înaintea vizitei sale în Egipt, cerea să le reamintească partenerilor săi egipteni că datele furnizate de aeronavele de recunoaştere franceze nu au fost menite să corecteze atacurile aeriene.

În urma acestor dezvăluiri, un purtător de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, a anunţat că Ministerul Forţelor Armate francez a început un audit intern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

mihai tanase
5.12.2021, 11:09:44

"... un purtător de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal..." Gabriel Attal nu este UN purtator de cuvânt, el este PURTATORUL de cuvânt al guvernului. Gabri-ele, ai sezizat diferenta ?

Gabriel Niţulescu
5.12.2021, 22:06:07

Voi fi mai atent. Mulțumesc pentru observație.

Modifică Setările