Europa

articolul anterior articolul urmator

În perspectiva alegerilor de anul viitor, premierul ungar Viktor Orban anunţă creşteri de salarii şi sprijin pentru familii

9
10 Jun 2021 15:20:42
Autor: Viorica Marin
Premierul maghiar Viktor Orban
Premierul maghiar Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban a anunţat joi o creştere a salariului minim şi a reiterat planurile de reduceri fiscale pentru familii în 2022, lansându-şi astfel campania pentru alegerile ce vor avea loc anul viitor şi care se profilează ca o competiţie strânsă, pentru prima dată în ultimii zece ani, relatează Reuters.

Premierul naţionalist de dreapta a marcat trei victorii succesive masive începând din 2010, dar acum pentru prima dată partidele de opoziţie s-au unit împotriva formaţiunii sale Fidesz, ajungându-l din urmă în sondajele de opinie, aminteşte Reuters.
 
Miercuri, Viktor Orban a anunţat că de la începutul anului viitor familiile cu copii vor beneficia de importante reduceri fiscale, în valoare totală de peste 550 miliarde de forinţi (1,9 miliarde de dolari), în cazul în care creşterea economică ajunge la cel puţin 5,5% în acest an.
 
Orban a afirmat deja anterior că tinerii sub 25 de ani nu vor mai plăti impozit pe venitul personal începând din 2022.
 
Joi, premierul a declarat că guvernul va lansa o consultare naţională cu privire la relansarea economiei după pandemia de coronavirus, un chestionar trimis cetăţenilor, plătit de la bugetul de stat, folosit de mulţi ani de Orban ca instrument de campanie.
 
"Aş vrea să confirm că ne vom asuma sarcina creşterii salariului minim la 200.000 de forinţi (700 de dolari) pe lună, într-unul sau mai mulţi paşi", a spus Viktor Orban într-o conferinţă de presă.
 
El a menţionat că întreprinderile mici vor trebui compensate cu reduceri de impozite pentru a putea finanţa această majorare a salariilor. Salariul minim în Ungaria este în prezent la 167.400 forinţi (590 de dolari).
 
Un sondaj efectuat luna trecută de grupul de reflecţie Republikon a arătat o cursă strânsă între Fidesz şi lista comună a şase partide de opoziţie, cu 32% din preferinţele de vot pentru partidul premierului, puţin sub cele 33% pentru platforma opoziţiei.
 
Viktor Orban şi-a făcut campanie cu susţinerea vaccinării în masă a ungurilor împotriva COVID-19, limitată deocamdată la circa 55% din populaţie, iar acum pariază pe o revenire economică rapidă pentru a contribui la realegerea sa la scrutinul din 2022.
I
 Prins din urmă, în sondaje, de către o uniune formată de către formaţiuni din opoziţie împotriva Partidului său Fidesz, Viktor Orban mizează de-acum pe o redresare economică rapidă pentru a fi reales în 2022.
 
Liderul suveranist - care a promis în ianuarie o scutire de la impozite a persoanelor în vârstă de până la 25 de ani începând de anul viitor - a anunţat că Guvernul urmează să lanseze o ”consultare naţională” pe tema unei redemarări a ecoonomiei după pandemia covid-19.
 
”Aş vrea să confirm că (...) vom efectua o creştere a salariului la 200.000 de forinţi pe lună într-una sau mai multe faze”, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, Viktor Orban.
 
Potrivit unui sondaj realizat luna trecută de grupul de reflecţie Republikon, cursa alegerilor legislative din 2022 ar urma să fie foarte strânsă.
 
Potrivit acestui sondaj, 32% dintre alegători susţin Fidesz, iar 33% susţin frontul unit la opoziţiei.
 
Orban confirmă organizarea unui referendum privind deschiderea unei filiale a Universităţii Fudan
 
Premierul ungar Viktor Orban a confirmat joi că va fi organizat un referendum referitor la planificata înfiinţare la Budapesta a unei filiale a Universităţii Fudan din Shanghai, proiect care a provocat ample proteste la finalul săptămânii trecute, relatează Reuters, citată de agerpres.ro.
 
Proiectul este controversat având în vedere că, deşi Universitatea Fudan din Shanghai este considerată una de elită la nivel mondial, ea se află sub controlul partidului comunist chinez. Criticii proiectului se tem că, prin viitoarea instituţie de învăţământ superior, Beijingul îşi va promova viziunea autoritaristă şi pe teritoriul Ungariei.
 
La finalul lunii aprilie, Ministerul Inovaţiei ungar a semnat cu Universitatea Fudan un acord ce prevede că viitoarea filială a Universitate Fudan va primi la Budapesta între 6.000 şi 8.000 de studenţi, într-un campus care se va întinde pe 50 de hectare.
 
Activităţile de predare, în care vor fi implicaţi 500 de profesori, vor începe cel mai devreme în 2024.
 
În urmă cu doi ani, premierul ungar a obligat Universitatea Central-Europeană, fondată de miliardarul american de origine maghiară George Soros, să-şi închidă activităţile de la Budapesta, care au fost transferate la Viena. Instituţiile media controlate de Viktor Orban critică în mod constant Occidentul şi laudă ţări cu regimuri autoritare precum Rusia şi China.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

pathfinder
10.06.2021, 15:32:59

100 de lei si un pachet de unt?

+7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
10.06.2021, 15:36:01

Comentariu considerat abuziv.

pathfinder
10.06.2021, 15:38:39

OK. Si ce au promis ailalti? Sincer iti spun, habar n-am si nici nu urmaresc politica interna maghiara.

+5 (5 voturi)
Gabriel din Bugeac
10.06.2021, 15:41:48

Bravo, Viktor Orban! Câștigi detașat alegerile.

-5 (7 voturi)
Mihai Radulescu
10.06.2021, 15:44:23

Cata valva sa facut acum 5-6 ani cand Jobbik incerca sa se apropie de Fidesz,Orban era facut fascist,dictator cu toate ca nu erau aliati.Acum totul este bine,nu este nicio problema ca socialistii stau la aceasi masa cu Jobbik si DK-ul care se scuipau acum nu de mult.Bravos coalitie.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările