Europa

articolul anterior articolul urmator

În plină Pandemie, Italia riscă haosul politic

2
13 Jan 2021 22:10:45
Autor: Viorica Marin
Fostul premierul Italian Matteo Renzi intenţionează să îşi retragă partidul din coaliţia de guvernare
Fostul premierul Italian Matteo Renzi intenţionează să îşi retragă partidul din coaliţia de guvernare

Fostul premierul Italian Matteo Renzi a anunţat, miercuri, că intenţionează să îşi retragă partidul din coaliţia de guvernare, aruncând ţara în haos politic într-o perioadă de creştere a cazurilor de Covid-19, transmite CNBC.


 Vorbind într-o conferinţă de presă mult-aşteptată, Renzi a spus că doi miniştri ai partidului Italia Viva vor demisiona. Astfel, guvernul va rămâne fără majoritate în Parlament şi în pragul colapsului.

Sprijinul din partea partidului lui Renzi a fost esenţial pentru supravieţuirea coaliţiei conduse de partidul anti-sistem Mişcarea Cinci Stele şi Partidul Democrat de centru-stânga.

Tot miercuri, premierul Giuseppe Conte îşi exprimase speranţa că Renzi nu îşi va retrage miniştrii din guvern, avertizînd că ţara nu va putea să înţeleagă de ce guvernul s-a prăbuşit în mijlocul unei crize de sănătate.

Mişcarea Cinci Stele şi Partidul Democrat au cerut la rândul loc lui Renzi să păstreze unitatea guvernului într-o perioadă în care ţara încearcă să vaccineze populaţia şi să prevină ca situaţia economică să se înrăutăţească şi mai mult.

Renzi, care conduce un mic partid, Italia Viva, ameninţase de mult timp că va părăsi guvernul, fiind nemulţumit de modul în care a fost conceput planul naţional de redresare şi rezilienţă cerut de Comisia Europeană pentru ca Italia să beneficieze de cele 209 miliarde de euro alocate acestei ţări prin fondul european de redresare post-pandemie. Partidul lui Renzi deţine două ministere, Agricultura şi Familia.

Din guvernul premierului Giuseppe Conte, un jurist neafiliat politic, mai fac parte Mişcarea 5 Stele (M5S) - partid considerat antisistem după ce s-a aliat în precedentul guvern (condus tot de Conte) cu Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini - şi formaţiunile de stânga Partidul Democrat şi Liberi e Uguali (Liberi şi Egali).

Guvernul de la Roma a adoptat în noaptea de marţi spre miercuri un plan ambiţios în valoare de 222.9 miliarde de euro pentru a stimula relansarea economiei italiene afectate de pandemia noului coronavirus, informează AFP.

"Consiliul de miniştri a aprobat #RecoveryPlan, cel mai mare plan de investiţii realizat vreodată în Italia", a anunţat pe contul său de Twitter ministrul economiei Roberto Gualtieri.
Acest plan, care trebuie prezentat Comisiei Europene până pe 30 aprilie, a divizat coaliţia de afaceri în privinţa priorităţilor şi a utilizării corespunzătoare a fondurilor europene.

Doi miniştri ai partidului Italia Viva, Teresa Bellanova (agricultură) şi Elena Bonetti (familie), s-au abţinut şi ar putea demisiona miercuri, ceea ce ar pune în minoritate în Senat executivul premierului Giuseppe Conte.

Sub presiune, premierul Giuseppe Conte a fost de acord să îşi revizuiască propunerea iniţială: fondurile alocate sănătăţii au fost crescute cu mai mult de jumătate iar cota investiţiilor a fost majorată, ridicându-se acum la 70%, faţă de 21% pentru stimulentele fiscale şi alte bonusuri.

În iulie 2020, liderii europeni au ajuns la un acord istoric cu privire la un plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a face faţă efectelor epidemiei de COVID-19 bazat, în premieră, pe asumarea unei datorii comune.Ţările beneficiare, în primul rând Italia, care poate solicita 208.6 miliarde de euro prin granturi şi împrumuturi, trebuie să îşi prezinte planul naţional pentru a obţine fonduri.

Roma intenţionează să cheltuiască 46.18 miliarde de euro pentru digitalizare şi inovare, 68.90 miliarde pentru "revoluţia verde", 31.98 miliarde pentru "infrastructură pentru o mobilitate durabilă" şi 19.72 miliarde de euro pentru sănătate.

În ceea ce priveşte incluziunea, planul italian subliniază "emanciparea economică şi socială totală a femeilor", "creşterea nivelului de ocupare al tinerilor" şi "reducerea inegalităţilor teritoriale" în beneficiul regiunii de sud a peninsulei.

Impactul acestui pachet de stimulente asupra PIB-ului italian este estimat la trei puncte procentuale până în 2026.

Până în prezent, în Italia au fost înregistrate 2,3 milioane de cazuri de Covid-19 şi 79.819 decese, arată datele publicate de Johns Hopkins University.

PIB-ul Italiei a scăzut cu circa 10% în 2020, potrivit estimărilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Radu Mircea
13.01.2021, 22:57:19

# He he he he .... lote dom'le cum metoda PSD face pui tocmai in ltalia . Cind e greu ne retragem in opozitie si dupa ce am facut toate prostiile la guvernare , am furat pe ruptea , lasam pe alti sa scoata castanele din foc . Castane pe care am avut noi grija sa le dam cu ceva maro' inainte de a le arunca in focul pe care tot noi l-am aprins . La urmatoarele alegeri vom fi iar ce am fost si chiar mai mult decit atita .

John Perkins
14.01.2021, 00:24:57

Nu , nu e nicio metoda PSD . Cred ca a inceput sa puta afacerea falsificarii voturilor din USA ! Avocatul italian Alfio D'Urso a semnat la Curtea Suprema a Italiei o declarație sub juramant conform căreia „persoane americane” de la Ambasada SUA la Roma l-au instruit pe Arturo D'Ellia să manipuleze datele alegerilor din SUA pentru a schimba voturile lui Donald Trump, ceea ce a făcut să pară că Biden a câștigat . „Eu, prof. Alfio D'Urso, avocat cu sediul in Via Vittorio Emanuele, Catania, 95131 Italia, arat prin prezenta declarația pe bază de fapte după cum s-a consemnat în mai multe întâlniri cu un funcționar din servicii le de securitate de inalt nivel ale armatei ; Arturo D'Elia, fost șef al departamentului IT al Leonardo SpA, a fost acuzat de procurorul din Napoli pentru manipularea tehnologiei / datelor și implantarea de viruși în principalele computere ale Leonardo SpA în decembrie 2020. D'Elia a depus marturie in fata presedintelui Curtii din Napoli și în declarațiile sub juramant a declarat ca pe 4 noiembrie 2020 , sub instruirea și îndrumarea unor functionari care lucrează la Ambasada SUA la Roma, a întreprins operațiunea de a schimba datele de la alegerile SUA din 3 noiembrie 2020 de la o maniera semnificativă de victorie pentru Donald Trump la Joe Biden într-o serie de state în care Joe Biden pierdea votul . Pârâtul a declarat că lucrează în unitatea din Pescara a Leonardo SpA și a folosit capacități de criptare de război cibernetic de nivel militar pentru a transmite voturi comutate prin satelitul militar al Turnului Fucino către Frankfurt Germania. Pârâtul jură că datele în unele cazuri au fost schimbate pentru a reprezenta mai mult decât numărul total de alegători înregistrați. Pârâtul a declarat că este dispus să depună mărturie in fata tuturor persoanelor și entităților implicate în mutarea voturilor de la Donald Trump la Joe Biden, atunci când va fi în totală protecție pentru el și familia sa. Pârâtul afirmă că a asigurat într-o locație nedezvăluită copiile de rezervă ale datelor inițiale și datele schimbate precum si instructiunile pentru a furniza probe în instanță în această chestiune. Prin prezenta declar și jur că faptele menționate mai sus au fost declarate în prezența mea. Datat în 6 ianuarie 2021 la Roma, Italia.

-7 (9 voturi)
Modifică Setările