Această decizie, emisă joia trecută, într-un caz introdus de guvernul populist naţionalist polonez, ar putea ameninţa finanţarea Poloniei de către UE şi este considerată ca o primă etapă posibilă către ieşirea sa din Uniunea Europeană.
Decizia pune în discuţie primatul dreptului comunitar - un principiu cheie al apartenenţei la UE - prin declararea anumitor articole importante ale tratatelor Uniunii Europene ''incompatibile'' cu Constituţia poloneză.
Aflat la Budapesta, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki a respis drept „fake news”, drept ştiri false specualaţiile că Polonia ar fi pe cale de a părăsi Uniunea Europeană.
„Draga noastră opoziţie încearcă să insinueze că vrem să slăbim Uniunea Europeană prin părăsirea acesteia", a declarat Morawiecki în timpul unui summit la Budapesta al ţărilor central-europene care fac parte din Grupul de la Visegrad.
„Nu este vorba doar de fake news, ci de ceva mai grav - este o minciună care urmăreşte să slăbească Uniunea", a spus el.
Peste 100.000 de polonezi au participat duminică la manifestaţii pentru a-şi exprima sprijinul faţă de apartenenţa la UE.
La demonstraţia de duminică de la Varşovia, Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European şi în prezent lider al celei mai mari formaţiuni de opoziţie, Platforma Civică, a declarat că partidul de guvernământ, PiS, aruncă în aer viitorul Poloniei în UE.
Ce pot să facă instituţiile de la Bruxelles? Dincolo de suspendarea miliardelor de fonduri de recuperare din pandemie pentru Polonia şi Ungaria, opţiunile Bruxellesului sunt lansarea de noi proceduri pentru încălcarea dreptului comunitar şi utilizarea mecanismului de condiţionalitate de statul de drept pentru a bloca transferul fondurilor UE. Întrebat dacă Comisia va lansa proceduri privind încălcarea dreptului comunitar, comisarul pentru buget, Johannes Hahn, a spus: „Ca întotdeauna, trebuie să analizăm cu atenţie şi să evaluăm, dar, desigur, va trebui existe reacţii din partea noastră .”
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
11 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Fiecare stat are propriile legi si trebuie respectat pentru asta. De ce nu se ia Borell de Olanda ca au legalizat consumul de droguri sau de Germania ca au legalizat prostitutia? Exemple de diferente intre state sunt nenumarate. Privim in SUA, ce diferente sunt intre state si drept dovada oamenii se muta din statele democrate spre cele republicane. A se vedea cererea de locuinte in Florida, Texas .... Fiecare familie are reguli si principii pe care le respecta in propria casa si nu le impune vecinilor mai saraci, mai putin numerosi sau orice alt criteriu.
Statele si tarile da . Problema e la Anexe . De exemplu in Constitutia Romanii scrie ca deciziile Bruxelului sunt peste Constitutie .
UE nu trebuie sa lase nepedepsita aceasta democratie poloneza ! Altfel nu va mai avea nicio autoritate nici in Romania . Trebuie dat un raspuns dur mergand chiar pana la invazia cu tancurile .
Mare respect față de această nație brava și zona libera LGBT. Sper sa aveam și noi curajul într-o bună zi sa înfruntăm otrava oligarhiei UE.
Rezistenta fata de legiferarea LGBT-ului in Polonia si Ungaria sunt dureririle UE, doar ca UE cauta parghii sa santajeze aceste doua tari cu principii, iar justitia este o parghie ce prinde la omul de rand, care duce greul cheltuielilor si cand li se flutura coruptia prin fata ochilor, incepe sa fiarba sangele. De ce UE nu spune nimic de coruptia din Austria, primul ministru s-a autodemis iar presa main stream a trecut subtil in revista problema care este cat tara de mare!?
Vezi toate comentariile (11)