În pragul unei crize diplomatice: cazul spionului rus acoperit de Moscova şi descoperit de Sofia. Cine este şi cum a fost prins în ţara vecină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un nou scandal de spionaj afectează relaţiile ruso-bulgare, după ce un ofiţer al Serviciului Militar rus de Informaţii (GRU) a fost prins corupând oficiali de la Sofia sub acoperirea de diplomat.

Bulgaria a deconspirat al doilea spion rus în numai două luni. Ultimul spion rus identificat pe teritoriul ţării vecine activa sub protecţia imunităţii diplomatice, fiind secretar de rang I, potrivit procurorilor bulgari.

Ţara vecină scoate la iveală tot mai multe cazuri de spionaj pe teritoriul său duse de Rusia. Cazurile prezentate public sunt legate între ele, fapt ce indică o activitate ilegală coordonată. Scopul acesteia este subordonarea Sofiei şi slăbirea NATO, după cum arată documentele din instanţă citate de presa bulgară şi presa rusă.

În pragul unei crize diplomatice

Vinerea trecută, ambasadorul rus la Sofia, Anatoli Markov, a fost convocat la Ministerul bulgar de Externe şi i s-a comunicat retragerea unui secretar de rang I găsit ca fiind de fapt ofiţer GRU. Ofiţerul respectiv a primit 72 de ore la dispoziţie pentru a părăsi ţara, în caz contrar urmând să fie declarat persona non-grata.

Ordinul nu a fost uşor de digerat la Moscova. Deşi, iniţial, partea rusă a fost de acord cu retragerea persoanei vizate, ulterior a revenit asupra deciziei, chiar dacă încălca astfel suveranitatea ţării vecine. Într-un final, ofiţerul a fost declarat persona non-grata şi i s-a transmis să părăsească Bulgaria în 24 de ore.

În replică, Rusia ameninţă acum cu expulzarea unui diplomat bulgar, evident în baza găsirii anumitor acuzaţii.

Cine este spionul

Luni, pe fondul nesoluţionării cazului „în tăcere“, Parchetul de la Sofia a anunţat deschiderea unui dosar de spionaj pe numele unui cetăţean rus în baza Articolului 104 din Codul Penal al Bulgariei.

Rusia are nouă secretari de rang I la Sofia, dar persoana vizată în acest dosar de spionaj este Vladimir Rusiaev, scrie obozrevatel.com.

Sub acoperirea de secretar I, Rusiaev a încercat să recruteze oficiali bulgari în scopul de a furniza secrete de stat, informaţii de securitate naţională, informaţii clasificate NATO şi UE, precum şi informaţii referitoare la alte state, care nu sunt nominalizate. Potrivit unui oficial bulgar, care nu a dorit să îşi divulge identitatea, ar fi vorba de Statele Unite. În schimbul informaţiilor, ofiţerul GRU oferea bani. Întâlnirile aveau de regulă în staţiuni turistice şi în hoteluri.

Autorităţile bulgare au stabilit că Vladimir Rusiaev este ofiţer GRU în urma unor schimburi de informaţii cu un serviciu secret european, de asemenea neprecizat. Acesta a înlocuit un alt ofiţer GRU, Aleksandr Gorenkov.

Surse anonime familiare cu investigaţia au declarat că serviciile bulgare au ajuns la ofiţerul GRU în urma investigaţiilor realizate în cazul Nikolai Malinov, şeful mişcării Rusofilii, care a fost arestat în septembrie 2019 pentru acţiuni de spionaj în favoarea Rusiei.

Cazul Malinov

Malinov, un fost deputat bulgar, a ajuns după gratii sub acuzaţia că „s-a pus în slujba unor organizaţii străine pentru a spiona în favoarea lor“. Evocând cazul său, procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a vorbit despre o schemă amplă, implicând apropiaţi ai liderului de la Kremlin Vladimir Putin şi ai spionajului rus, asociaţii şi structuri de stat, precum şi proiecte de influenţare a politicii locale în sensul dorit de Moscova.

Mai exact, Malinov este acuzat că a acţionat pentru două organizaţii din Rusia şi reprezentanţii lor, şi anume Societatea Vulturului cu Două Capete, care aparţine oligarhului Konstantin Malofeev, şi Institutul Rus pentru Studii Strategice (IRSS), condus până în 2017 de fostul spion Leonid Reşetnikov. Potrivit lui Ţaţarov, fostul deputat bulgar şi-a utilizat ONG-ul pentru a primi anumite sume de bani din Rusia. În schimbul banilor, Malinov, care are acces jurnalişti, oameni de afaceri şi politiceni, a intermediat întâlniri între oficiali bulgari şi contactele sale de la Moscova, printre care Malofeev şi Reşetnikov, şi a transmis informaţii despre „activităţile organelor de stat“.

Bulgaria, un cal troian al războiului hibrid rus împotriva NATO?

Tratând ultimele două cazuri de spionaj, blackseanews.net scrie că Bulgaria este văzută la Kremlin ca „un punct de intrare în regiune şi un epicentru al unor acţiuni hibride împotriva NATO“.

De fapt, comportamentul abordat de Rusia în Bulgaria se înscrie în logica acţiunilor sale în Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în martie 2014, tentativei de lovitură de stat din Muntenegru, din octombrie 2016. La câteva luni de la deconspirarea acestui complot, Parlamentul muntenegrean a votat favorabil pentru aderarea la NATO.

Reacţii internaţionale

Într-un comunicat, Ambasada SUA în Bulgaria „ salută acţiunile recente ale Guvernului bulgar pentru apărarea independenţei şi suveranităţii ţării de influenţa malignă“ rusă.

Şi Ambasada Marii Britanii în Bulgaria a difuzat un comunicat în cazul Rusiaev: „Am luat notă cu interes de declaraţiile procurorului general bulgar şi ale Ministerului Afacerilor Externe ale Republicii Bulgaria privind expulzarea unui diplomat rus. Marea Britanie recunoaşte că Bulgaria, ca partener european de încredere şi aliat în NATO, are dreptul suveran de a răspunde ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale. Marea Britanie continuă să sprijine eforturile Bulgariei în acest sens“.

Este prima dată din 2001 încoace când Bulgaria expulzează un diplomat rus. În acel an, trei diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Bulgaria în cazul unui fost spion bulgar prins transmiţând informaţii secrete misiunii ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite