În Ungaria, 20.000 de persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ungaria vaccinare

Cel de-al patrulea val al epidemiei de coronavirus va sosi şi în Ungaria, iar pentru evitarea cazurilor grave de îmbolnăvire este importantă administrarea celei de-a treia doze de vaccin – a declarat Mátyás Szentiványi, directorul general al Institutului Naţional de Farmacie şi Sănătate Alimentară din Ungaria, pentru postul de radio Kossuth.

Mátyás Szentiványi a adăugat că noua doză este recomandată în special persoanelor în vârstă, celor cu boli cronice, precum şi persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. Până în prezent, 20.000 de persoane s-au programat deja pentru a treia doză de vaccin şi 4.000 au fost deja inoculaţi.

În ultimele 24 de ore, în Ungaria au fost confirmate 59 de noi cazuri de infectare cu coronavirus şi trei decese – a comunicat, miercuri, portalul koronavirus.gov.hu, evidenţiind că până în prezent în Ungaria au fost vaccinate 5.632.428 persoane, dintre care 5.462.987 au primit deja şi a doua doză de vaccin.

Portalul guvernamental precizează că în Ungaria numărul cazurilor de infectare cu coronavirus a crescut la 809.731, cel al deceselor a ajuns la 30.032 şi 749.773 persoane s-au vindecat. Numărul cazurilor active de infectare este 29.926. În spitale sunt trataţi 82 de bolnavi de coronavirus, dintre care 8 sunt conectaţi la aparate de ventilaţie mecanică. În carantină la domiciliu, se află 1.412 persoane, iar numărul total al testelor efectuate pentru depistarea coronavirusului a crescut la 6.360.304.

   Guvernul ungar a impus prin decret vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 pentru personalul sanitar, inclusiv lucrătorii din sectorul de distribuţie a medicamentelor, cei care nu se vaccinează cel puţin cu prima doză până la 1 septembrie riscând concedierea.

Potrivit agenţiei ungare MTI, măsura priveşte persoanele care lucrează în spitale, cămine de bătrâni, centre de protecţie a copiilor şi instituţiile de asistenţă sanitară pentru armată şi poliţie.

Singurele excepţii care vor fi acceptate sunt în cazul persoanelor care nu se pot vaccina din motive de sănătate dovedite.

Până în prezent peste 90% dintre angajaţii sistemului sanitar ungar au fost vaccinaţi cu schema completă, majoritatea cu serul Pfizer.

Pe ansamblul populaţiei Ungariei, de circa 9,7 milioane de locuitori, rata vaccinării este de aproape 60%, iar guvernul de la Budapesta are în vedere o campanie pentru a obţine imunizarea tuturor persoanelor cu vârste de peste 60 de ani.

Pe de altă parte, autorităţile sanitare ungare şi-au dat acordul pentru administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19, cu recomandarea să fi trecut cel puţin patru luni de la a doua doză.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), prin persoana directorului general Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut ţărilor bogate şi care dispun de cantităţi mari de vaccinuri să renunţe pentru moment la a treia doză a vaccinului (aşa-numitul: vaccine booster) propusă unei părţi a populaţiei pentru a completa lipsurile prin ţările mai sărace.

Mai multe ţări cu o rată a vaccinării foarte ridicată, precum Israelul, “au început deja să administreze o a treia doză celor mai vulnerabili”, relatează Financial Times. “La fel, ţări bogate din UE precum Marea Britanie au anunţat că vor propune probabil o a treia doză începând din toamnă”.

OMS îşi propusese ca până la sfârşitul lunii septembrie, 10% din populaţia lumii să fie deja vaccinată cu cel puţin o doză. În Africa, însă, doar 2% din populaţie a primit până acum o doză de vaccin.

Dar Washingtonul a respins deja apelul OMS. «Este o falsă alternativă», a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, în legătură cu cererea OMS. «Noi considerăm că putem face ambele lucruri» şi «nu este nevoie să alegem» între a oferi un rapel americanilor, ceea ce oricum nu este încă prevăzut oficial, sau a ajuta ţările sărace.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite