În prima zi de război

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în apropiere de Mariupol
Distrugeri în apropiere de Mariupol

Ce e de făcut în reacţie la războiul de agresiune declanşat total nejustificat de o Rusie condusă de un dictator de tip fascist în baza unor delirante acuze (de imaginar neonazism şi de agresiune NATO) adresate Ucrainei?

Harkovul e blocat de tancuri. Deflagraţii au fost semnalate din varii localităţi ucraine, între care Luţk, de lângă Lemberg/Lvov, în vest, Mariupol în sud şi din capitala Kiev. Belarus e complice. O parte din invazia militară rusă în toată Ucraina are loc de pe teritoriul condus de facto de Alexander Lukaşenko. G-7 se va reuni azi. Ce e de făcut?

Sunt necesare nu doar sancţiuni dintre cele mai severe. E nevoie nu doar de un embargo şi de izolarea Rusiei, de vreme ce a face acum afaceri – orice fel de afaceri – cu Rusia, înseamnă a-i livra fondurile necesare să cotropească, să distrugă, să ucidă ţări şi popoare.

Înseamnă, vorba lui Lenin, predecesorul bolşevic al mafiotului kaghebist Putin, ca lumea încă liberă, occidentală să-i vândă tiranului funia cu care Putin s-o spânzure.

Dar sancţiunile, oricât de severe ar hotărî liderii G 7, care le dezbat azi, că trebuie să fie, nu ajung. Putin, un criminal odios, dar şi un şahist redutabil, le-a luat de mult în calcul. Iar Occidentul s-a rezumat să reacţioneze timid, eronat şi perdant la mutările lui calculate.

Rusia pare clar pe punctul de a ataca Republica Moldova, pretextând exerciţii în Transnistria ale trupelor ipocrit numite ”de menţinere a păcii”. Republica Moldova şi-a închis spaţiul aerian şi a cerut în CSAT ca guvernul să ceară parlamentului declararea stării de urgenţă. Chişinăul a deschis punctele de tranzit ale frontierei pentru refugiaţi ucrainieni. Polonia şi republicile baltice au activat articolul patru al tratatului NATO, simţindu-se ameninţate. Ministerul ucrainean de interne a comunicat că ”două nave neidentificate s-au apropiat de Insula Şerpilor” (n.r., la 50 de km est de Sulina) şi au cerut prin canalul radio internaţional de comunicare ca trupele de frontieră din Ismail să se predea”.

Nimeni în România, în vest ori în Ucraina n-a vrut acest război. Şi Kievul şi occidentalii au încercat din răsputeri să-l împiedice. Au încercat prost. Au încercat degeaba. Aşa cum degeaba i-au acordat credit şi au dialogat cu tiranul neostalinist şi neofascist, în ciuda avertismentelor repetat lansate, de ani, dacă nu de decenii, de observatorii de bun simţ.

Şi degeaba refuză dregătorii europeni şi americani să contemple un război convenţional cu Rusia. De fapt, nu de pomană pentru ei şi pentru democraţiile occidentale, ci în detrimentul lor şi în folosul imediat al Rusiei lui Putin.

Filosoful francez Bernard Henry Levy reamintea la 23 februarie, în publicaţia americană Tablet, de ameninţările proferate de Kremlin înaintea concentrărilor de trupe şi a acestei confruntări militare. ”Moscova a descris prin Alexander Gruşko, viceşef al diplomaţiei ruse, Europa ca un vast teatru de operaţiuni militare; a lansat prin Andrei Kartapolov, preşedintele comitetului militar al Dumei ameninţări de lovituri nucleare preventive, de felul celor cu care Israelul avertizează Iranul, şi a pus în vedere că, în cazul unei lărgiri a NATO, Rusia ar vitrifica în jumătate de oră toată Europa şi două treimi din SUA”.

E vorba, evident, de blufuri ordinare, menite să sperie oameni şi lideri apuseni slabi de înger, căci în replică la atacuri nucleare, Rusia ar fi şi ea rasă de pe faţa pământului. Nu riscă nimeni, oricât ar fi de descreierat, un război atomic. Dar ele spun totul despre forma mentală a inşilor care conduc Federaţia Rusă. Şi relevă cât de probabil e un război convenţional cu Rusia chiar şi în afara Ucrainei.

A nu se pregăti încă de pe acum să câştige acest război, dacă Vladimir Putin, ca în cazul Ucrainei, îl vrea cu tot dinadinsul, e o probă de sinistră iresponsabilitate. Fiindcă niciun om cu scaun la cap nu mai poate să excludă riscul acut al unei conflagraţii între Rusia şi statele NATO, pe care Moscova le-a şi ameninţat direct.

Cuminte e să se înţeleagă în vest că, atât timp cât Putin este la putere, nu mai e în siguranţă nimeni. Nu doar în Ucraina şi în Republica Moldova. Ori în republicile baltice şi Polonia. Ci pretutindeni în Europa şi America.

Ucraina a decretat starea marţială şi încearcă să se apere. Preşedintele Zelenski a ordonat contraatacul. Dar are oare cu ce să-l declanşeze? Să fim serioşi. După ce, sub Merkel, i s-a refuzat aderarea la NATO, condamnând Ucraina să devină victima aventurilor militare ale unei Rusii expansioniste, Germania lui Scholz a respins, în răspăr cu toate comandamentele morale, cu logica şi cu bunul simţ tactic şi strategic, repetatele rugăminţi ale Ucrainei, care a implorat-o să-i livreze arme defensive.

De unde armele ofensive de care ar avea mare nevoie acum? Ucraina cere ca Turcia să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruseşti. Dar cui nu-i e frică de Rusia, dacă nici Israelul nu ajută militar o nevinovată ţară (chipurile ”neonazistă”, dixit Putin, dar cu un preşedinte evreu la cârmă), agresată de un Putin neostalinist, care încearcă să refacă întregul imperiu ţarist?

Sunt convins, totuşi, că Ucraina va învinge. Victoria, în cele din urmă, a ei va fi. Rămân, oricât de naiv ar părea, de părere că nu se pot pierde, în cele din urmă, războaiele drepte, purtate curajos, chiar dacă se înregistrează înfrângeri în multe bătălii.

Dacă liderii american şi europeni nu par să fi priceput nici măcar acum, după al doisprezecelea ceas, că ordinea postbelică a aterizat la coşul de gunoi al istoriei, la ce mai sunt buni? Dacă nu înţeleg că, adoptate pentru că, aşa cum am spus, au ”fetişizat dialogul” şi s-au închinat diplomaţiei transformate într-un soi de nouă religie, politicile lor de appeasement s-au dovedit nu doar perdante, ci şi sinucigaşe, aşa cum repetat li s-a prezis, la ce îi mai duce oare capul? Să li se spună clar şi fără echivoc că, dacă mai continuă să deruleze politici autiste, dezastrul actual se va transforma într-un cataclism european.

Petre M. Iancu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite