Încă un scandal în partidul lui Boris Johnson. O deputată spune că a fost înlăturată din guvern pentru că este musulmană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP /  Deputata britanică Nusrat Ghani
FOTO: AFP /  Deputata britanică Nusrat Ghani

Fosta viceministră britanică a Transporturilor, Nusrat Ghani, susţine că a fost revocată din funcţie în 2020 din cauza credinţei sale musulmane, informează Reuters. Declaraţia ei a reaprins acuzaţiile de islamofobie în cadrul partidului conservator al lui Boris Johnson. Pe de altă parte, biroul premierului spune că Boris Johnson a invitat-o pe Ghani să facă o plângere oficială, iar ea nu a făcut-o.

Nusrat Ghani, în vârstă de 49 de ani, a declarat duminică pentru Sunday Times că o persoană din conducerea Partidului Conservator i-a explicat în februarie 2020 că „originile şi credinţa ei” au fost definitorii în îndepărtarea sa din guvern.

„Mi s-a spus că, la şedinţa de remaniere din Downing Street, „credinţa mea musulmană” a fost invocată ca fiind „o problemă”, că o femeie musulmană de la guvernare îi făcea pe colegii mei să simtă inconfortabil şi că erau temeri că nu sunt loială partidului pentru că nu făceam suficient pentru a-l apăra împotriva acuzaţiilor de islamofobie”, a declarat ea.

Biroul prim-ministrului britanic precizează că Boris Johnson s-a întâlnit cu parlamentarul musulman Nusrat Ghani după ce aceasta a fost concediată şi ulterior a invitat-o ​​să facă o plângere oficială. Johnson îi scrisese lui Ghani „exprimându-şi îngrijorarea gravă şi invitând-o să înceapă un proces formal de plângere. Ea nu a făcut-o ulterior”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al premierului.

„A fost ca un pumn în stomac. M-am simţit umilită şi neputincioasă", a declarat deputata, spunând că nu a vorbit public despre asta la acea vreme pentru că a fost avertizată că va fi „ostracizată de colegii săi" şi că i-ar fi afectate cariera şi reputaţia.  

Partidul Conservator s-a mai confruntat în trecut cu acuzaţii de islamofobie. Un raport din luna mai a anului trecut critica partidul  pentru modul în care a tratat plângerile de discriminare împotriva musulmanilor, notează Reuters. Raportul l-a determinat pe Boris Johnson să prezinte scuze pentru orice ofensă cauzată de remarcile sale despre islam, inclusiv un articol de ziar în care se referea la femeile care poartă burka ca arătând „ca nişte cutii de scrisori". 

Boris Johnson, care în 2019 a obţinut cea mai mare majoritate a partidului său din ultimii peste 30 de ani, se luptă pentru a-şi menţine poziţia de prim-ministru după scandalul generat de petrecerile de la sediul guvernului britanic din 2020, atunci când ţara era în carantină.

Funcţionara publică Sue Gray va prezenta săptămâna viitoare un raport despre acuzaţiile aduse cabinetului prim-ministrului. Mai mulţi parlamentari conservatori au declarat că vor aştepta concluziile acestui raport înainte de a decide dacă vor lua măsuri pentru a-l îndepărta pe Johnson din funcţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite