Europa

articolul anterior articolul urmator

Încă un scandal în partidul lui Boris Johnson. O deputată spune că a fost înlăturată din guvern pentru că este musulmană

5
23 Jan 2022 17:20:21
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: AFP /  Deputata britanică Nusrat Ghani
FOTO: AFP /  Deputata britanică Nusrat Ghani

Fosta viceministră britanică a Transporturilor, Nusrat Ghani, susţine că a fost revocată din funcţie în 2020 din cauza credinţei sale musulmane, informează Reuters. Declaraţia ei a reaprins acuzaţiile de islamofobie în cadrul partidului conservator al lui Boris Johnson. Pe de altă parte, biroul premierului spune că Boris Johnson a invitat-o pe Ghani să facă o plângere oficială, iar ea nu a făcut-o.

Nusrat Ghani, în vârstă de 49 de ani, a declarat duminică pentru Sunday Times că o persoană din conducerea Partidului Conservator i-a explicat în februarie 2020 că „originile şi credinţa ei” au fost definitorii în îndepărtarea sa din guvern.
 
„Mi s-a spus că, la şedinţa de remaniere din Downing Street, „credinţa mea musulmană” a fost invocată ca fiind „o problemă”, că o femeie musulmană de la guvernare îi făcea pe colegii mei să simtă inconfortabil şi că erau temeri că nu sunt loială partidului pentru că nu făceam suficient pentru a-l apăra împotriva acuzaţiilor de islamofobie”, a declarat ea.
 
Biroul prim-ministrului britanic precizează că Boris Johnson s-a întâlnit cu parlamentarul musulman Nusrat Ghani după ce aceasta a fost concediată şi ulterior a invitat-o ​​să facă o plângere oficială. Johnson îi scrisese lui Ghani „exprimându-şi îngrijorarea gravă şi invitând-o să înceapă un proces formal de plângere. Ea nu a făcut-o ulterior”, a declarat duminică un purtător de cuvânt al premierului.
 
„A fost ca un pumn în stomac. M-am simţit umilită şi neputincioasă", a declarat deputata, spunând că nu a vorbit public despre asta la acea vreme pentru că a fost avertizată că va fi „ostracizată de colegii săi" şi că i-ar fi afectate cariera şi reputaţia.  
 
Partidul Conservator s-a mai confruntat în trecut cu acuzaţii de islamofobie. Un raport din luna mai a anului trecut critica partidul  pentru modul în care a tratat plângerile de discriminare împotriva musulmanilor, notează Reuters. Raportul l-a determinat pe Boris Johnson să prezinte scuze pentru orice ofensă cauzată de remarcile sale despre islam, inclusiv un articol de ziar în care se referea la femeile care poartă burka ca arătând „ca nişte cutii de scrisori". 
 
Boris Johnson, care în 2019 a obţinut cea mai mare majoritate a partidului său din ultimii peste 30 de ani, se luptă pentru a-şi menţine poziţia de prim-ministru după scandalul generat de petrecerile de la sediul guvernului britanic din 2020, atunci când ţara era în carantină.
 
Funcţionara publică Sue Gray va prezenta săptămâna viitoare un raport despre acuzaţiile aduse cabinetului prim-ministrului. Mai mulţi parlamentari conservatori au declarat că vor aştepta concluziile acestui raport înainte de a decide dacă vor lua măsuri pentru a-l îndepărta pe Johnson din funcţie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Just because
23.01.2022, 19:59:55

Poate ca vor sa evite viitoare incidente cum se intampla in alte tarii unde membrii cu alta cultura si alta nationalitate nu se tin de portofoliul parlamentului si fac ce vor ei ? ba chiar se folosesc de asta ca si troc politic. La noi un partid politic fara voturile UDMR nu ajung la putere si stie toata lumea ca nu e gratis :))))) E un subiect sensibil si trist dar asta e adevarul, poate englezii sunt mai destepti in cazul asta.

+2 (2 voturi)
Iobag Nerfos
23.01.2022, 20:41:18

Stai linistit, nu are nicio legatura religia, petrecerile si restul scandalurilor din jurul lui BoJo. Toate atacurile concertate asupra lui tin de discreditarea si inlaturarea lui. Motivul? A avut curaj sa renunte la toate restrictiile si la certificatul verde si pentru asta trebuie sa dispara. Daca te uit in toata Europa in 2021 au fost schimbati toti sefii de guverne cu oameni loiali "indoctrinarii pandemice". Cei care se opun au soarta lui BoJo. E chestie cu bataie lunga. Nu degeaba acum cateva zile era ridicat in slavi Dimitrie Gusti. Putina lume a citit: Dimitrie Gusti: Mijloacele de luptă pentru cucerirea puterii politice. Partidele "Sunt cinci metode pe care oportuniştii le întrebuinţează cu toată virtuozitatea pentru a-şi impune voinţa: 1. arta de a seduce, a se insinua şi place; 2. arta de a corupe; 3. arta de a calomnia, minţi şi mistifica; 4. arta de a intriga şi, în sfârşit, 5. arta de a teroriza. " Iti se pare cunoscut modul asta de operare? Il folosesc toate partidele in ziua de azi

-12 (16 voturi)
Little Thistle
23.01.2022, 20:45:47

Boris Johnson si-a pierdut mintile ! Pai cum nu a facut plangere biata femeie ? Pai ce, plangerea in presa nu-i tot plangere ?

-12 (12 voturi)
Iobag Nerfos
23.01.2022, 20:55:03

"Boris Johnson a invitat-o pe Ghani să facă o plângere oficială, iar ea nu a făcut-o." Tu nu stii care e diferenta intre o plangere oficiala si a te vaita in presa aiurea? Daca facea plangere oficiala trebuia sa vina cu probe, dovezi, martori sa probeze acuzatiile (pe care normal, nu le avea, altfel ar fi facut-o). In presa poti sa manaci rahat cat si cum vrei, nu trebuie sa demonstrezi nimic. Numai ca s-ar putea ca BoJo sa faca plangere impotriva ei pentru declaratiile din presa si atunci va fi nevoiata sa prezinte dovezi

-10 (16 voturi)
Little Thistle
29.01.2022, 21:00:36

Iobag Nerfos Ai dreptate, mea culpa, de fapt am incercat sa fiu zeflemitor la adresa tov. Ghani care in locul unei plangeri oficiale (proces la tribunal pentru discriminare) a ales sa-si puna poalele in cap prin presa. De asta data e clar ca nu mi-a iesit ironia, voi fi mai atent in viitor ! :)

Modifică Setările