Europa

articolul anterior

Începutul sfârşitului pentru Viktor Orban

56
14 Oct 2019 13:45:43
George Damian
Premierul Ungariei Viktor Orban FOTO AFP
Premierul Ungariei Viktor Orban FOTO AFP

Opoziţia din Ungaria a reuşit să câştige puncte importante împotriva stăpânului necontestat Viktor Orban la alegerile locale de ieri. Cea mai importantă victorie este cea de la primărie Budapestei, însă merită analizat şi modul în care au fost câştigate alegerile.

În ciuda unei dominaţii aproape complete a mass-media din Ungaria, partenerii lui Viktor Orban nu au reuşit să împiedice apariţia unor dezvăluiri despre corupţia profundă din rândurile FIDESZ, partidul atoatestăpânitor. Cu o săptămână înainte de ziua alegerilor un blog anonim a început să publice imagini şi filmări ale unor orgii însoţite de consum de droguri pe un yacht din Adriatica al căror principal protagonist era Zsolt Borkai primarul oraşului Gyor, cel mai important oraş din nord-vestul Ungariei şi un fief al FIDESZ. Partenerul de distracţii al primarului Borkai pe yacht este Zoltan Rakosfalvy, om de afaceri şi proprietar de cazinouri care a primit de la primarul Gyorului în condiţii dubioase un teren pe care s-a dezvoltat o fabrică Audi. Multe afaceri dubioase ale reprezentanţilor FIDESZ din administraţie au fost investigate de jurnaliştii maghiari de la publicaţii independente, însă majoritatea mass-media controlate de prietenii lui Viktor Orban le trec sub tăcere.
 
Dezvăluirea orgiilor alimentate cu cocaină la care participa primarul partidului al cărui slogan este ”Dumnezeu, Patria şi Familia” a făcut ca Viktor Orban să îşi scurteze vizita la Paris. În mod paradoxal Zsolt Borkai a câştigat ieri încă un mandat ca primar de Gyor, însă analiştii politici din Ungaria apreciază că i se va cere să demisioneze şi să se retragă din politică pentru a reduce pagubele de imagine şi utilizarea acestui scandal în viitoarele campanii.
 
Chiar şi aşa, opoziţia de la Budapesta a preluat povestea orgiilor şi scandalurilor de corupţie de la Gyor sub mesajul ”Există un singur FIDESZ” – promovând ideea că toţi liderii partidului condus de Viktor Orban sunt o apă şi-un pământ, fără să existe mari deosebiri faţă de performerul Zsolt Borkai. Cine a reuşit să pună mâna pe filmările de pe yachtul din Adriatica şi să le scurgă în presă? Ziariştii maghiari apropiaţi de subiect susţin că ar fi vorba de oameni de afaceri din jurul FIDESZ care s-au săturat de pumnul de fier - chiar şi învelit în mănuşă de catifea - cu care sunt împărţiţi banii publici, de faptul că deciziile politico-economice sunt strict controlate dintr-o singură direcţie.
 
Candidatul opoziţiei unite Gergely Karacsony a câştigat primăria Budapestei şi 14 din cele 23 de districte ale capitalei, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru administrarea oraşului. Din cele 23 de oraşe mari ale Ungariei 10 vor fi conduse de opoziţie. Pe de cealaltă parte reprezentanţii FIDESZ consideră alegerile locale de ieri o victorie: au obţinut puţin peste 50% din totalul voturilor exprimate şi jumătate din localităţile cu peste 5.000 de locuitori au primari FIDESZ. Însă faţă de dominaţia aproape totală anterioară, victoria de ieri a FIDESZ seamănă cu o hemoragie profundă.
 
Continuarea dezvăluirilor despre corupţia profundă a administraţiei FIDESZ cuplată cu demonstraţia de forţă politică a opoziţiei anunţă sfârşitul epocii Viktor Orban la Budapesta.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

56 Comentarii

Lucifer
14.10.2019, 13:59:41

Nu prea cred în sfârşitul politic apropiat al lui V.Orban. El reprezintă chintesenţa actuală a sufletului maghiar, respectiv nostalgie după marea istorie a naţiunii maghiare, dublată de o dorinţă de revanşă contra celor care au transformat Hungaria Mare în Hungaria Mică. Chiar dacă V.Orban va disparea, va veni la conducerea Hungariei un alt Orban, la fel ca ăsta sau mai rău. Hungaria nu va uita niciodată ce a fost şi asta o va mobiliza să fie din nou.

+1 (11 voturi)
Mircea Nistor
14.10.2019, 14:43:43

Evident,nostalgia nu moare niciodată şi poate se ca mai întoarce de la magazia de vechituri .FIDESZ în schimb se va îngropa sub noianul de scandaluri ,care e o consecinţă firească a corupţiei generate de dorinţa de control absolut a ciracilor de partid ai lui Orban .Auzi la ei comedie, "Dumnezeu,Patria,Familia" .De fapt,asta sună acum a " Ochiul Necuratului,Feuda şi La Famiglia" .Acesta este,traseul firesc al tuturor guvernărilor autoritare .Nostagicilor după guvernări de mână forte trebuie să li se reamintească permanent de butada lordului Acton , "puterea absolută corupe în mod absolut".Iar în ţări unde perioadele de guvernare democratică au fost "rara avis", iar majoritatea nu a apucat a beneficia de roadele bunei guvernări (ehehei, "stupid people "),zicala amintită mai sus are o traducere în realitate mai accelerată .Deh, " old habits die hard "...

-3 (13 voturi)
GAN
14.10.2019, 15:01:24

unde's bozgorii de pe Adevarul?

-6 (10 voturi)
Iosiv Varga
14.10.2019, 15:43:23

Asa e in politica ,dupa ce ai ajuns la varf vine coborarea -mai lenta sau mai abrupta! Dar de ce ne manca grija cu V.ORBAN ,mai bine sa vedem cum va gestiona saracia romaneasca LUDOVIC ORBAN ?cAT VA REZISTA ? O LUNA DOUA...TREI ..,CA LA VICTOR ORBAN I SE PREZICE DE VREO 20 DE ANI SFARSITUL ,DAR E MERCI BINE SI EL SI UuNGARIA! Poate ca noi cu ORBAN-ul nostru sa atingem nivelul de trai din Ungaria Ssi romanii sa ajunga sa fie respectati macar ca cetatenii Ungariei de catre SUA,fara cozi rusinoase la vize ,de parca am fi cersetori ( de fapt nu parca ,ca asa suntem )!!!m

+1 (11 voturi)
Istenostora
14.10.2019, 16:19:18

1. Din pacate nu am auzit nici o vorba despre scandalul sexual al primarului orasului Budaors, d-l Wittinghof, bine-nteles dansu nu apartine partidului FIDESZ. Desrpre anomaliile din sectorul XIX al Budapestei am mai scirs (socialsiti cum da sfaturi, langa o doza de praf alb, cum trebe furat bani publici...) 2. Alianta FIDESZ-KDNP are 2/3 de mai bine de 10 ani, au castigat 14 electii din 14... si acum au castigat, au primit cel mai mare numar de voturi... Ce a fost pana acum, a fost abnormal... opozitul compus din impotenti, orbi si analfabeti... era si timpul sa se trezeasca... o opozitie normala este absolut binevenit...sa se trezeasca si FIDESZ ul.... 3. Din cei 30 de ani din 1989 pana astazi, FIDESZ a fost 9 ani de zile la carma conducerii a Budapestei...nu putem spune caci Budapesta a fost este si va fi o reduta a FIDESZ-ului. 3. Acuma vine greul pentru opozitul... cand trebuie sa si lucreze sa ajunge 6-7 partide la consens... ramane de vazut...Gergo Karacsony urat de Ferenc Gyurcsany care ar vrea sa devine n.1 pe partea stanga... 4. cu numarul de voturi pe care lea primit FIDESZ-ul si astazi ar avea aproape 2/3-mi... Nu stiu daca asta este inceputul sfarsitului...

+6 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (56)

Modifică Setările