Europa

articolul anterior articolul urmator

Înşelăciunea Brexit dinainte de Crăciun

35
12 Dec 2019 12:47:09
Deutsche Welle

Boris Johnson va câştiga probabil alegerile anticipate din Marea Britanie, chiar dacă majoritatea britanicilor nu îl simpatizează. El este considerat însă un rău mai mic în comparaţie cu Jeremy Corbyn.

"Cum se poate ca Boris Johnson să fie favorit la câştigarea alegerilor?", sunt întrebată tot mereu. Un politician descris drept "mini-Trump" de către criticii săi şi "şarlatan" de către foşti camarazi din partid. Un premier care a trimis forţat Parlamentul în concediu, pentru că nu i-a convenit că legislativul nu a agreat politica sa de Brexit; care îşi numeşte rivalii politici "sabotori" şi "laşi". Tocmai pe el să îl voteze britanicii, un popor altfel pragmatic şi prietenos?

Este deziluzionant faptul că Johnson este preferatul electoratului britanic. Dar acest lucru are mai puţină legătură cu meritele sale (cota sa de popularitate personală în sondaje este negativă), ci cu faptul că britanicii s-au săturat de eternul du-te-vino din cazul Brexit. Şi cu popularitatea şi mai scăzută a oponentului său laburist Jeremy Corbyn, prezentat de presa britanică anti-UE drept un marxist şi un prieten al teroriştilor, rămas undeva în anii '70.

Răul mai mic

În comparaţie cu Corbyn, Johnson pare răul mai mic. Mulţi alegători cred că toţi politicienii sunt la fel, nu înţeleg de ce durează atât de mult implementarea Brexitului. Mesajul simplu al lui Johnson, "Let´s get Brexit Done" (Hai să facem odată Brexitul) este pe placul multora - gata cu tergiversările din Parlament, gata cu certurile dintre adepţii UE şi patrioţii pro-Brexit, gata cu tot circul. Programul de Brexit al lui Johnson ar fi "gata de dat la cuptor" - sună incitant şi aminteşte de tradiţionale preparate de Crăciun.

Maaß Birgit

Birgit Maaß este corespondenta DW la Londra

Promisiunile lui Johnson sunt însă pe atât de false, pe cât de implauzibile. El promite că la sfârşitul lui 2020 Marea Britanie va fi finalizat procesul de ieşire din Uniunea Europeană. Şi că până atunci va exista şi un acord comercial între Londra şi Bruxelles, pentru ca părăsirea Uniunii să nu fie pentru Regatul Unit ca un mare salt în necunoscut. Experţii avertizează însă că astfel de tratate comerciale trebuie mai întâi negociate ani la rând. Că singura posibilitate prin care un astfel de acord ar putea fi adoptat atât de rapid ar fi menţinerea reglementărilor comunitare actuale, fără prea multe prevederi speciale pentru Londra. Este greu însă de menţinut prevederile actuale, în condiţiile în care Marea Britanie vrea să încheie rapid un acord comercial şi cu SUA, care ar stipula însă condiţii total diferite şi imposibil de aplicat simultan cu cele comunitare.

Dar nu este treaba lui Johnson să îi avertizeze pe alegători că Brexitul va avea pentru ei şi efecte negative. El atrage mulţi alegători cu basme mincinoase. În timp ce era corespondent la Bruxelles în anii '90, Johson a inventat un nou stil jurnalistic: pentru a ironiza UE, el scotea din context prevederi legislative obscure valabile în spaţiul comunitar şi le prezenta în mod umoristic - spre amuzamentul cititorilor britanici, care râdeau de birocraţii ciudaţi, ineficienţi şi intruzivi de la Bruxelles. Johnson rămâne până azi fidel acestui stil. În vară, Johnson a prezentat brusc un pachet cu peşte afumat, despre care a afirmat că, potrivit prevederilor UE, ar avea voie să fie comercializat doar însoţit de pungi refrigerante - o minciună sfruntată, pe care Comisia Europeană a dezminţit-o imediat.

Minciuni peste minciuni

Şi tot aşa mai departe. Ieşirea din UE ar permite economisirea unor fonduri masive, care ar urma să fie reinvestite în sistemul de sănătate britanic, a susţinut Johnson în campania care a precedat referendumul din 2016. Iar Johnson promite în continuare un viitor roz în afara UE, chiar şi atunci când studii făcute de propriul guvern atrag atenţia că economia va scădea drastic, mai ales în absenţa unui acord comercial cu Uniunea.

Boris Johnson a fost întrebat de mai multe ori în actuala campanie electorală dacă se poate avea încredere în el. Alegătorii par să ştie deja că răspunsul este NU - şi tot au de gând să-l voteze. Johnson este mai vinovat decât orice alt politician britanic, din cauza minciunilor sale continue, de prăbuşirea încrederii oamenilor în clasa politică de la Londra. Dacă şi ultima sa minciună va prinde, anume că el este capabil să livreze un Brexit rapid şi nedureros, atunci mulţi britanici îşi vor pierde definitiv respectul pentru politicienii lor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

35 Comentarii

Lucifer
12.12.2019, 13:13:54

Hai să nu fim ipocriţi, Uniunea Europeană franco-germană de-abia aşteaptă să scape de UK. De ce? Pentru a face o UE a LOR, cu Germania şi Franţa în rol conducător, un fel de nou/ alt Sfânt Imperiu Germano-Francez. Pentru Estul european, plecarea UK este o tragedie, UK era un prieten care a ajutat Estul, mai ales România şi Bulgaria. Pe mâna Germaniei şi Franţei, mari amatoare de relaţii economice şi politice cu Rusia lui Putin, ţările din Est tremură. Deja există un pact politico-economic Merkel-Putin ca cel din 1939 (Ribbentrop-Molotov) care "a produs" trădarea Georgiei, Moldovei şi Ucrainei. Şi care poate însemna şi hăcuirea(ca în 1939-1940) Ţărilor Baltice, a Poloniei şi României. Şi atunci...doar SUA+UK+NATO ne mai pot salva, pe noi cei din Est, trădaţi de atâtea ori.....

-2 (24 voturi)
victor catuna
12.12.2019, 13:20:35

Din fericire e numai parerea ta. Din pacate insisti sa o expui si sa te faci de cct:))))

+7 (19 voturi)
GAN
12.12.2019, 13:41:43

@Lucifer, am sa-ti dau un "+"daca iese Borisica si va fi Brexit si in veci te voi vedea un geniu

-2 (4 voturi)
Simitis Kostas
12.12.2019, 13:30:27

Victor Catuna, Lucifer are perfectă dreptate, asta este pura realitate pe care tu te încăpățînezi so negi. Mai bine zis ești un troll plătit de muscali.

+7 (11 voturi)
GAN
12.12.2019, 13:42:24

cine spune ala eee! ne-neea neea-neeaa

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (35)

Modifică Setările