Europa

articolul anterior articolul urmator

Şapte parlamentari britanici au demisionat din Partidul Laburist, pe motiv de Brexit

0
18 Feb 2019 16:01:30
Autor: Viorica Marin
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist
Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist

Şapte parlamentari laburişti şi-au dat demisia luni din principalul partid de opoziţie din Marea Britanie în urma abordării liderului Jeremy Corbyn faţă de Brexit şi a unei dispute privind antisemitismul, spunând că partidul Laburist a fost "deturnat de maşinăria politică de extremă stângă".

 Şapte parlamentari britanici şi-au dat luni demisia din Partidul Laburist, motivând că au luat această decizie din cauza reticenţei liderului laburist, Jeremy Corbyn, de a-şi schimba strategia privind Brexit şi de a accepta convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.

   Cei şapte - Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker şi Ann Coffey - şi-au anunţat decizia într-o conferinţă de presă la Londra.

Luciana Berger, care a precizat că deputaţii vor forma un grup propriu în parlamentul britanic, Grupul Independent, a explicat că decizia de a demisiona din Partidul Laburist a fost "foarte dificilă, dureroasă, dar necesară".

"Reprezentăm părţi diferite ale ţării, provenim din medii şi generaţii diferite, dar împărtăşim aceleaşi valori. De astăzi, vom constitui un nou grup independent în parlament", a spus ea.

"Partidul Laburist de azi nu mai este cel la care am aderat (...). Am făcut tot posibilul să-l salvăm, dar a fost deturnat de maşinăria politică a stângii dure", a spus la rândul său Chris Leslie. "Toată lumea poate vedea azi dovezile trădării Europei de către laburişti", a adăugat el, acuzând conducerea partidului că practic "dă undă verde acestui guvern pentru Brexit" şi nu a permis "publicului să aibă ultimul cuvânt".

Demisia grupului de parlamentari indică intensificarea frustrării faţă de reticenţa lui Corbyn de a-şi schimba strategia privind Brexit şi de a milita pentru un al doilea referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.
 
 "Evidenţa trădării Partidului Laburist în privinţa Europei este acum vizibilă pentru toţi. Oferindu-se chiar să permită Brexit-ul actualului guvern, în mod constant dovedind reticenţă în a permite publicului să aibă ultimul cuvânt", a adăugat fostul laburist.
 
Corbyn a reacţionat prompt, afirmând: "Sunt dezamăgit de faptul că aceşti parlamentari nu s-au simţit în stare să continue să muncească pentru implementarea politicilor Partidului Laburist care au inspirat milioane de oameni la ultimele alegeri".
 
Cei şapte parlamentari vor continua să acţioneze în Parlamentul de la Londra, în cadrul Grupului parlamentar independent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii