Şapte persoane rănite la Odesa, într-o explozie la un punct de control proucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şapte persoane au fost rănite în noaptea de joi spre vineri la un punct de control proucrainean lângă portul Odesa, unde locuitorii au construit puncte de control pentru a opri intrarea unor separatişti care vin Transnistria, relatează The Guardian în ediţia electronică.

Potrivit publicaţiei britanice, poliţia a anunţat acest bilanţ, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat.

Locuitorii din oraş au construit mai multe puncte de control în jurul portului, pentru a opri intrarea unor separatişti proruşi de pe teritoriul regiunii separatiste moldovene Transnistria, precizează The Guardian.

"A explodat un dispozitiv. Explozia a avut loc la ora (locală) 4.00 (4.00, ora României), la un punct de control instalat de către o organizaţie de autoapărare", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei regionale.

Martori citaţi de agenţia Interfax afirmă că bomba a fost aruncată la punctul de control dintr-o maşină, o informaţie care nu a fost confirmată de către poliţie.

În regiunea separatistă moldoveană Transnistria, Rusia a staţionat trupe de "menţinerea păcii" şi trupe care păzesc depozite de armament din perioada sovietică.

NATO a avertizat luna trecută că Moscova ar putea să vizeze Transnistria, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea.

CITEŞTE MAI MULT

„Foreign Affairs”: trei scenarii pentru ruperea Ucrainei. Acordul de la Geneva a devenit nul aproape din momentul în care a fost încheiat, la sfârşitul săptămânii trecute. Insurgenţii refuză să recunoască noua putere de la Kiev şi cer independenţa sau alipirea la Rusia, o variantă sprijinită de Moscova. Asta deschide calea unei divizări a Ucrainei, deghizate în federalizare, notează analiştii „Foreign Affairs”. Dacă planul ruşilor va avea succes, există trei scenarii privind viitoarea hartă a Ucrainei.

Un miliardar ucrainean promite câte 10.000 de dolari pentru fiecare pro-rus capturat. În estul rusofon al Ucrainei, unde naţionalismul este mult mai discret decât în vest, patriotismul aduce de astăzi şi beneficii concrete. Miliardarul Igor Kolomoisky, care este şi guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, oferă câte 1.000 de dolari cash oricui dezarmează un militant pro-rus, 10.000 de dolari oricui capturează un separatist şi câte 200.000 de dolari celor care eliberează clădirile publice ocupate de aceştia.

Apocalipsa economică şi administrativă după Rusia: Crimeea se afundă în haos. Tribunalele nu mai funcţionează pentru că judecătorii nu ştiu ce lege să aplice, poliţiştii sunt trimişi la şcoală câte două ore pe zi pentru a învăţa legislaţia rusă, băncile nu funcţionează, registrele de cadastru sunt închise, birourile pentru paşapoarte la fel. În tot acest haos, locuitorii din Crimeea readuc la viaţă vechi practici sovietice - precum întocmirea de liste - pentru a încerca să-şi pună actele şi vieţile în ordine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite