Europa

articolul anterior articolul urmator

Şase lucruri de remarcat după alegerile legislative anticipate din Marea Britanie

0
9 Jun 2017 15:52:46
Autor: Ion Gaidau
FOTO Captură de ecran The Australian
FOTO Captură de ecran The Australian

Conservatorii lui Theresa May au câştigat alegerile legislative anticipate de joi, dar au pierdut majoritatea absolută în Parlament. Acest rezultat slăbeşte Marea Britanie, cu doar zece zile înainte de deschiderea negocierilor asupra ieşirii din Uniunea Europeană (UE). O coaliţie este necesară pentru formarea noului guvern.

Şase lucruri sunt demne de remarcat după acest scrutin legislativ anticipat.

Theresa May pierde pariul

Theresa May, care l-a succedat pe David Cameron la conducerea guvernului, este marea perdantă a acestor alegeri. Ea a comis aceeaşi eroare ca şi predecesorul său, scrie AFP.

David Cameron a convocat un referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE pentru a-i reduce la tăcere pe eurosceptici şi a eşuat. La rândul ei, Theresa May a convocat alegeri legislative anticipate pentru a-şi consolida poziţia în negocierile asupra ieşirii ţării sale din UE şi a pierdut majoritatea absolută de care dispunea anterior în Parlament.

Dacă David Cameron a demisionat, Theresa May a vizitat-o pe regină şi a primit un nou mandat. Însă noul mandat va fi mai fragil decât precedentul.

Jeremy Corbyn îşi revine şi reia ofensiva

Şeful laburişilor a reuşit să-şi salveze capul. Vizat de un puci în propriul partid, Jeremy Corbyn a ieşit întărit din alegeri, datorită rezultatului bun. El a cerut demisia Theresei May şi s-a declarat pregătit să-şi servească ţara.

Separatiştii scoţieni suferă

Este vorba despre o adevărată surpriză. Partidul Naţional Scoţian urmează să cedeze aproximativ 20 din cele 54 de mandate din Parlament. Doi grei ai acestui partid, fostul şef Alex Salmond şi numărul doi actual Angus Robertson, nu au mai fost aleşi.

„Este o nouă veste foarte proastă pentru (premierul scoţian) Nicola Sturgeon şi ambiţia sa de a organiza al doila referendum“ pe tema separării Scoţiei de Marea Britanie, spune pentru AFP Iain Begg, profesor al London School of Economics.

La rândul ei, Nicola Sturgeon a ţinut să sublinieze că va depune eforturi pentru a-i împiedica pe conservatori să guverneze.

Ukip dispare din Parlament

Euroscpeticii din Ukip aveau un ales în fostul Legislativ şi urmează să stea pe tuşă în următorul mandat. Acest partid a pierdut mult din imagine după retragerea lui Nigel Farage de la conducerea sa şi din cauza disputelor interne. Liderul său, Paul Nuttall, şi-a anunţat demisia.

„Este clar că Ukip necesită o nouă concentrare şi noi idei“, a spus el, precizând că a fost o „onoare“ să servească ca lider al formaţiunii.

În opinia sa, Ukip a devenit victimă a propriului său succes, referindu-se la campania pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Un număr record de femei în noul Parlament

Un număr record de femei, 207, a intrat în Camera Comunelor, faţă de 197 câte erau în legislativul precedent, relatează BBC News.

Şaizeci şi şapte dintre parlamentarii conservatori (21%) sunt femei, la fel ca şi 118 dintre cei laburişti (45%).

În cazul SNP, 12 femei au intrat în Parlament (34%), iar în cel al liberal-democraţilor patru (33%).

Aproximativ 30% dintre candidaţii de anul acesta au fost femei, de asemenea un record. În 2015, 26% dintre candidaţi au fost femei.

Negocierile asupra ieşirii Marii Britanii din UE, pe un nou teren

În caz că va forma un nou guvern, Theresa May va avea o poziţie mai şubredă. Oficiali europeni au îndemnat deja Londra să nu intre într-o perioadă de criză politică, în condiţiile în care negocierile trebuie să înceapă la 19 iunie.

Mesajul poate fi că alegătorii îşi doresc un Brexit mai „soft“ decât cel preconizat de May, care pleda pentru ieşirea din piaţa unică europeană şi reluarea controlului la frontiere ţării sale pentru a limita imigraţia, notează AFP.

„Se află într-o poziţie foarte dificilă. (Cancelarul german Angela) Merkel îşi dă seama de acest lucru, (preşedintele francez Emmanuel) Macron îşi dă seama de acest lucru, toată lumea îşi dă seama de acest lucru, ceea ce va schimba dinamica. Ea ar putea să ceară ceva, iar ei ar putea să-i răspundă: «bine, vom vedea»“, comentează pentru AFP Paul Kelly, de la London School of Economics.

Rezultate

La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 318 mandate - cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament - şi nu mai pot obţine 326, pentru a deţine controlul în Legislativ.

Laburiştii au obţinut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent.

Formaţiunea scoţiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puţine decât înainte, iar liberal-democraţii au 12 mandate, cu patru mai multe.

DUP a obţinut zece mandate, cu două mai multe decât în fosta legislatură.

Conservatorii şi DUP au ajuns la un acord pentru formarea viitorului guvern, iar Theresa May a primit mandat din partea reginei.

„Tocmai m-am întâlnit cu Maiestatea Sa regina şi acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine şi va conduce Marea Britanie înainte în acest moment crucial pentru ţara noastră. Acest Guvern va ghida ţara în negocierile cruciale pentru Brexit, care vor începe peste numai zece zile“, a spus May în faţa Downing Street.

„Ţara are nevoie, mai mult ca oricând, de certitudine. Acum să trecem la treabă“, a insistat May, fără să comenteze rezultatul slab obţinut la alegeri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările