Europa

articolul anterior articolul urmator

Şcoala secretă a Finlandei pentru copiii luptătorilor ISIS din Siria. O profesoară le-a predat celor mici doar cu ajutorul WhatsApp

9
29 Nov 2021 09:36:19
Autor: Maria Ţaga
Profesoara Ilona Taimela, în faţa sediului Ministerului de Externe al Finlandei. 29 octombrie 2021, Helsinki. Foto AFP
Profesoara Ilona Taimela, în faţa sediului Ministerului de Externe al Finlandei. 29 octombrie 2021, Helsinki. Foto AFP

Ilona Taimela, o profesoară din Finlanda, le-a predat cu ajutorul aplicaţiei WhatsApp copiilor finlandezi care se află în Siria, la peste 3.000 de kilometri distanţă. Cei mici, împreună cu mamele lor se aflau în oraşul Al-Hol, care găzduieşte aproximativ 60.000 de oameni. Printre aceştia se numără mii de copii ai mamelor străine care au călătorit în Siria pentru a fi soţiile jihadiştilor ISIS, potrivit AFP.

Al-Hol este un oraş de tip tabără de refugiaţi,  devastat de război şi plin de corturi, mulţi copii care stau acolo neştiind cum arată civilizaţia.

„Unii dintre copii nu ştiau ce este o clădire, ce este o casă, pentru că întotdeauna au stat într-un cort. Erau atât de multe lucruri pe care trebuiau să le înveţe”, a spus Taimela pentru AFP.

Specialiştii spun că  majoritatea copiilor din tabără sunt expuşi constant la violenţă, salubritate proastă şi incendii.

„Este un loc mizerabil, scăpat de sub control”, a declarat Jussi Tanner, trimisul special al Finlandei însărcinat cu asigurarea drepturilor fundamentale ale copiilor finlandezi din Al-Hol, inclusiv accesul la asistenţă medicală şi şcoală şi eventuala repatriere.

De asemenea, propaganda extremistă „este liberă să circule fără contra-mesaje”, a spus el.

Tanner a avut ideea de a oferi lecţii prin telefon copiilor finlandezi din oraşul Al-Hol, când şcolarii de pretutindeni au trecut la învăţământul la distanţă la începutul pandemiei de coronavirus.

Cu ajutorul Fundaţiei pentru Învăţare Permanentă din Finlanda, oficialii au angajat-o pe Taimela, un specialist în predarea lecţiilor copiilor finlandezi aflaţi în străinătate, şi un alt profesor, să conceapă şi să predea un curriculum.

„Cum este vremea acolo?”

Cu telefoanele interzise în tabără, lecţiile trebuiau să fie secrete, iar proiectul trebuia, de asemenea, ţinut ascuns de publicul finlandez.

Tanner a transmis mamelor detalii despre cursuri. 

„În aceeaşi zi... avem poate opt copii”, a spus Taimela.

La scurt timp, 23 dintre cei 35 de copii finlandezi din tabără s-au înscris.

Primul mesaj al Taimelei către copii a inclus un selfie cu ea care zâmbeşte, alături de mesajul: „Bună dimineaţa! Astăzi este joi 7 mai 2020. Prima zi de şcoală la distanţă! Soarele străluceşte aici, în Finlanda. Cum este vremea acolo?”.

Curând, Taimela şi colegul ei le scriau copiiilor sute de mesaje text şi vocale pe zi, predându-le una sau două materii.  Celor mici li se preda întotdeauna finlandeză, iar celor mai mari le se preda geografie şi istorie. Mulţi dintre ei îşi doreau să înveţe şi engleză.

Trimiterea fotografiilor folosea prea multe date mobile sau necesita o conexiune bună la internet, aşa că profesorii s-au bazat pe emoji-uri, dar în curând şi-au dat seama că nu există simboluri pentru fracţiile matematice sau pentru afinele finlandeze.

„În timpul anului a sosit emoji-ul cu afinele, aşa că am fost fericiţi”, spune Taimela râzând.

În ciuda faptului că ştia doar puţine detalii despre copii, Taimela a spus că ea şi colegul ei erau „îngrijoraţi tot timpul de bunăstarea lor. Mai ales când am auzit că sunt bolnavi, sau că a fost o furtună şi cortul s-a prăbuşit”.

Foto AFP

Comunicarea cu unele familii se oprea periodic

„Unii dintre ei au scăpat din tabără”, spune trimisul special Jussi Tanner, „deci participau de fapt la şcoală în timp ce fugeau în nord-vestul Siriei într-o zonă de conflict activ”.

Alţii au fost repatriaţi brusc şi au părăsit grupul definitiv.

După luni de lecţii, mama unui copil de şase ani a dezvăluit că fiica ei ştie acum să citească.

„Nu toţi copiii de şase ani din Finlanda pot face asta”, spune Taimela zâmbind.

Mândri de ce au putut face

Taimela spune că simte „mai degrabă tristeţe decât furie” faţă de mamele care şi-au condus copiii în conflict.

Multe erau vulnerabile şi credeau în promisiunile jihadiştilor că vor trăi într-un „fel de paradis”.

Taimela acceptase că nu va şti niciodată ce s-a întâmplat cu copiii repatriaţi  cărora le preda, dar într-o zi a fost chemată la un centru din Finlanda, unde s-a putut întâlni cu unii dintre elevii ei. Aceasta a reprezentat prima întâlnire a lor faţă în faţă. 

„Au fost câteva ore emoţionante”, a declarat profesoara, care le-a citit poveşti.  

„Am vrut doar să ştiu: «Cum este totul, cu ce pot ajuta?», a mai spus ea.

Ministerul de Externe al Finlandei a repatriat până în prezent  23 de copii şi şapte adulţi.

Tanner a declarat pentru AFP că în lagărele din Siria au mai rămas aproximativ 15 persoane, dintre care 10 copii. 

Cursurile lui Taimela pe WhatsApp s-a încheiat firesc la jumătatea anului 2021, iar ministerul a făcut public proiectul profesoarei, care acum caută un mod de predare inedit şi pentru alţi copii care se află în zone de criză sau tabere de război. Profesoara a  primit solicitări cu privire la mai multe localităţi din Grecia, Myanmar şi Columbia.

 „Profesorul Al-Hol, asta e eticheta mea acum. Dar sunt mândră de ceea ce am făcut”, a declarat zâmbind Ilona Taimela.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Ionel Marcu
29.11.2021, 09:54:27

Ilona e și nume finlandez?! Fiind finlandeza și maghiara din aceeași grupă lingvistică, la un schimb de experiență de acum 40 de ani, Politehnica timișoreană s-a gândit să-l trimită în Finlanda pe conferențiarul Meneși, crezând că acesta, vorbind maghiara, se va înțelege cu finlandezii. Nu s-au înțeles deloc!

+7 (11 voturi)
Decebal Burebista
29.11.2021, 13:14:24

eşti paralel makarenku...ca de obicei...

-9 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
29.11.2021, 11:04:01

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Foangӑ
29.11.2021, 11:10:22

"proiectul trebuia, de asemenea, ţinut ascuns de publicul finlandez" - pe banul public, s-a considerat ca prostii de finlandezi nu trebuie sa stie pe ce se duc taxele lor. Uitati-va si la profesoara - tipc "finlandeza", ce sa mai... Prostimea va zice "ce mare lucru", dar ce trebuie retinut este faptul ca se creeaza niste sisteme secrete, de care cetatenii de rand nici nu stiu (cu rare exceptii). Omul cinstit, care munceste, plateste taxe, finanteaza fara sa stie "proiecte" care includ islamisti, unii dintre ei fiind adusi in Finlanda. Peste 4-5 ani, cand vor incepe noile serii de atentate comise de copiii repatriati si fanatizati prin taberele alea, finlandezii vor avea mesajul englezilor: "trebuie sa invatatm sa traim cu atentate".

0 (18 voturi)
imsi2 imsi2
29.11.2021, 12:44:05

Pai de ce nu si iau femeile alea drumul catre casa ? Inseamna ca au facut atatea rele ca daca ies din cuibul ala de raufacatori (aparat de turci si americani) care pune mana pe ele are dreptul sa le taie gatul. Initial taberele alea erau create vezi doamne pt luptatorii anti Asad liberatorii Siriei samd. Acum vad ca colcaie de ISIS si de produsele sistemului educational extraordinar al finlandei, femei idioate plecate de acasa sa fie sclave sexuale pt beduini. inseamna ca ceva nu i chiar in regula cu invatamantul ala pe care se tot chinuie unul si altul sa ni l bage pe gat.

-8 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările