Europa

articolul anterior articolul urmator

Şefa CE, Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană ar putea bloca şi alte exporturi de vaccin, după modelul Italiei

3
8 Mar 2021 20:34:55
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: EPA-EFE
Imagine: EPA-EFE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat luni că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-COVID-19, aşa cum a făcut Italia cu un lot al AstraZeneca. Autorităţile italiene au folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia.

„Nu este un caz izolat", a explicat şefa executivului comunitar pentru ziarul german WirtschaftsWoche, notează AFP, citată de Agerpres.
 
Roma a anunţat joi blocarea exportului a 250.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 ale AstraZeneca produse pe teritoriul european, invocând o „penurie persistentă” şi „întârzieri de aprovizionare” ale grupului. AstraZeneca nu a livrat decât „mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie, a acuzat şeful executivului UE.
 
Compania suedezo-britanică a fost dur criticată de guvernele europene pentru livrările deficitare, în timp ce Regatul Unit a primit stocul promis de vaccinuri.
 
Şi Franţa a anunţat vineri că ar putea urma exemplul Italiei, blocând exporturile de vaccin împotriva COVID-19.
 

Italia, primul stat membru UE care a blocat exporturi de vaccin

Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a opri transferul a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca din Italia spre Australia. A fost pentru prima dată când un stat membru a blocat exporturi prin intermediul mecanismului de control introdus la sfârşitul lui ianuarie de Bruxelles şi criticat dur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
 
Acesta prevede ca fiecare stat să examineze cererile de autorizare a exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul său, înainte a solicita avizul Comisiei, căruia trebuie să se conformeze.
 
Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Angela Merkel a reamintit totuşi săptămâna trecută că UE are o „altă abordare”, furnizând în general vaccinuri altor ţări, spre deosebire de SUA în special.
 
Până în prezent, Uniunea Europeană a aprobat vaccinuri de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. Joi, este de aşteptat ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să aprobe şi vaccinul producătorului american Johnson&Johnson.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ana_
9.03.2021, 03:14:43

„AstraZeneca nu a livrat decât «mai puţin de 10%» din dozele comandate între decembrie şi martie” O dată ca niciodată am făcut și noi un lucru bine (campania de vaccinare) și ne-au torpilat firmele farmaceutice (n-au livrat ce au promis). Fareed Zacharia a avut un interviu cu o făptură, redactoare-șefă la The Economist (U.K.) pe care a întrebat-o de ce U.E. este în urma U.K. la vaccinare. Făptura, cu un glas dulce ca un compas de fier pe o bucată de sticlă, arogantă și rea, i-a explicat că birocrația, că E.M.A. a validat lent vaccinurile, că U.K. nu s-a uitat la bani când a comandat (nu ne-a dat nicio cifră, de ce aș crede-o), că Italia a oprit exportul către Australia (cu o propoziție înainte spusese că Australia are 11 cazuri și n-avea nevoie de vaccinuri) și că U.E. nu e aia generoasă care se laudă că e. Un lucru nu a spus: că AstraZeneca și alții au luat banii și nu au respectat livrările. Chestie care e de bază. 1. Prin U.K., unele urăsc U.E. cu sete, și, tot pe acolo sunt ziariste proaste și ticăloase (nu avem monopol noi). 2. Mărețul ziarist gazdă era în extaz și a uitat să o întrebe dacă dozele au venit la timp.

ana_
9.03.2021, 03:21:47

Europarlamentarii noștri ar trebui să inițieze un proiect de directivă prin care orice contract plătit din bani publici local, național sau în Uniune (fie și un singur leuț sau eurocent) să fie integral public. Actualmente Pfizer poate refuza (cum a și făcut) să răspundă la întrebarea pusă de Reuters privind calendarul de livrare. Au declarat că este o clauză secretă a contractului. Prețul unitar pe doză l-am aflat printr-o întâmplare, când o ministră din Belgia a „scăpat” pe twitter, din greșeală, informația. Și bine a făcut. Vrei comenzi publice, plătite sigur și la vreme, nu ai clauze confidențiale. Și basta. Și nu contează că banul public e din împrumut sau din bugete, de vreme ce va fi plătit tot de cetățean. Și dacă nu mai ajunge în posibilele fonduri/bugete pentru diverse obiective, tot plătit se cheamă că este, chiar așa indirect.

Faclie
9.03.2021, 08:07:22

ana_ "Vrei comenzi publice, plătite sigur și la vreme, nu ai clauze confidențiale. Și basta." Nu confidentialitatea e problema ci faptul ca nu s-a organizat licitatie publica in care sa castige Vaccinul Rusesc care e cel mai competitiv . S-a folosit o dictatura pe care DNA trebuie s-o ancheteze si toti vinovatii sa plateasca

-6 (6 voturi)
Modifică Setările