Şefa Comisiei Europene se angajează să aducă Polonia pe calea cea bună şi să fie respectate principiile fondatoare ale UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula  von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula  von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a angajat vineri "să facă să fie respectate principiile fondatoare ale UE" privind primatul dreptului european şi al verdictelor Curţii de Justiţie, după o decizie răsunătoare a Curţii Constituţionale din Polonia.

"Sunt profund îngrijorată de hotărârea de ieri a Curţii Constituţionale a Poloniei. Am însărcinat serviciile Comisiei să efectueze cu rapiditate o analiză aprofundată a acesteia. În urma analizei, vom decide cu privire la etapele următoare", a declarat şefa executivului UE într-un comunicat.

"UE este o comunitate de valori şi de legi. Acesta este liantul Uniunii noastre şi ceea ce o face puternică. Vom susţine principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii. Cei 450 de milioane de europeni din Uniunea noastră se bazează pe acest lucru", a adăugat ea.

Ursula von der Leyen a subliniat că prioritatea absolută a UE este "să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor polonezi sunt protejate şi că cetăţenii polonezi se bucură de avantajele conferite de apartenenţa la Uniunea Europeană, la fel ca toţi cetăţenii Uniunii".

În plus, a mai precizat preşedinta CE, cetăţenii UE, precum şi firmele care îşi desfăşoară activitatea în Polonia au nevoie de certitudine juridică, "au nevoie să ştie că normele UE, inclusiv hotărârile Curţii de Justiţie a UE, sunt pe deplin aplicate".

"Tratatele noastre sunt foarte clare. Toate hotărârile Curţii de Justiţie a UE sunt obligatorii pentru toate autorităţile statelor membre, inclusiv pentru instanţele naţionale. Dreptul Uniunii are întâietate faţă de dreptul naţional, inclusiv faţă de dispoziţiile constituţionale. Acesta este angajamentul pe care toate statele membre ale UE şi l-au asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană. Vom face uz de toate competenţele pe care le avem în temeiul tratatelor pentru a asigura acest lucru", a mai afirmat ea.

Întrebat în briefingul de presă cotidian, purtătorul de cuvânt al executivului european, Eric Mamer, nu a vrut să spună ce instrumente intenţionează Comisia să utilizeze, precizând că asta depinde de rezultatul analizei asupra acestui verdict.

Acest verdict ar putea ameninţa aprobarea planului de redresare al Poloniei, care prevede 23 de miliarde de euro în subvenţii europene şi 34 de miliarde în credite, dar pe care Comisia nu l-a validat încă din cauza preocupărilor privind respectarea statului de drept. Verdictul i-ar putea aduce Varşoviei şi o nouă procedură de infringement, care să ducă la o nouă sesizare a CJUE, notează AFP.

Comisia Europeană se aşteaptă la un răspuns al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi chiar la sancţiuni împotriva Poloniei, după de Tribunalul Constituţional din această ţară a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia Poloniei, a declarat comisarul european pentru justiţie.

„Acum aşteptăm noi decizii ale Curţii de Justiţie privind situaţia din Polonia, sunt posibile şi sancţiuni financiare zilnice”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, citat de Reuters.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis joi că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării, punând în discuţie un principiu-cheie al integrării europene - supremaţia legislaţiei UE asupra legislaţiei naţionale.

„Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor”, a declarat Julia Przylebska, preşedinta Curţii Constituţionale poloneze. Ea a denunţat „amestecul Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez” şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală poloneză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite