Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc la summit-ul următor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat pentru Politico, că nu se aşteaptă ca ţările  din UE să ajungă un acord privind embargoul asupra importurilor de petrol din Rusia la summit-ul Consiliului European de la sfârşitul lunii.

Comisia Europeană a propus interdicţia treptată a importurilor de petrol din Rusia, până la finele anului, cu o excepţie pentru Slovacia şi Ungaria, ţări fără ieşire la mare, total dependente de livrările din Rusia, şi care ar putea continua să facă achiziţii din Rusia şi în 2023.

Într-un interviu pentru Politico, în marja Forumului Economic de la Davos, Ursula von der Leyen a spus că este vorba despre discuţii „tehnice” complexe, întrucât „vorbim despre ţări fără ieşire la mare care au nevoie de surse de aprovizionare alternative prin conducte, deci trebuie discutat despre investiţii în conducte pentru a creşte  furnizarea, şi, de asemenea, despre rafinării ce ar necesita modernizare, ca şi despre investiţii şi surse de energie regenerabilă”.

Premierul maghiar Viktor Orban s-a opus sancţiunilor UE privind importurile de petrol, argumentând că renunţarea la dependenţa de petrol din Rusia ar costa Ungaria între 15 şi 18 miliarde de euro.

La Bruxelles se discută acum despre cum s-ar putea răspunde cererilor Ungariei de acoperire a costurilor pentru a-şi crea o nouă infrastructură.

„Există un element politic care ar putea fi pus în discuţie - şi anume cât de mult ar fi dispuse celelalte 26 de membre să accepte să acorde Ungariei sub formă de investiţie, însă în prezent au prioritate dificultăţile tehnice şi despre ele discutăm acum”, a spus şefa CE, care a precizat că nu se aşteaptă ca problemele să fie abordate la summit-ul din 30 şi 31 mai şi astfel nu ar dori să creeze „aşteptări false”.

Aceasta a spus că a discutat cu premierul maghiar la Budapesta despre ce ar presupune pentru Ungaria să renunţe la petrolul rusesc şi că există în primul rând o „problemă tehnică” extrem de dificilă.

Rusia exportă două treimi din petrolul său în UE. În 2021, Rusia a furnizat UE ţiţei şi produse derivate în valoare de 80 de miliarde de dolari.

„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc în mod sistematic, care să ne permită nouă şi partenerilor noştri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare şi să minimizăm impactul asupra pieţelor globale. De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni iar produsele rafinate până la sfârşitul anului”, spunea Von der Leyen la începutul lunii.

CE va investi până la două miliarde de euro în infrastructurile ţărilor care vor avea probleme dacă vor renunţa la petrolul rusesc

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite