Europa

articolul anterior articolul urmator

Şefa Parchetului European, Laura Codruţa Kövesi, în Bulgaria. Intervenţia sa a fost cerută de manifestanţii bulgari

5
10 Jun 2021 12:38:52
Autor: Viorica Marin
Procurorul ;wf european Laura Codruţa Kovesi
Procurorul ;wf european Laura Codruţa Kovesi

Procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi, începe joi în Bulgaria prima sa vizită în străinătate de la începerea activităţii Biroului Procurorului Public European (EPPO), la începutul lunii iunie. Vizita este mai degrabă una surprinzătoare, întrucât nu a fost anunţat niciun program, relatează euractiv.com.

Este de aşteptat ca Laura Codruţa Kövesi să vorbească la Sofia despre incapacitatea Bulgariei de a desemna cei 10 procurori europeni delegaţi la care ţara are dreptul. Până în prezent Bulgaria a selectat doar patru candidaţi pentru aceste funcţii, candidaţii pentru celelalte şase poziţii fiind respinşi de Colegiul EPPO în 7 aprilie întrucât nu îndeplineau criteriile de eligibilitate.
 
Kövesi a fost lăudată de către oficialităţile bulgare care susţin o reformă radicală a justiţiei şi care solicită demisia actualului procuror general al Bulgariei, Ivan Gheşev.
 
Una dintre principalele întrebări este dacă şefa EPPO se va întâlni cu Gheşev, văzut de mulţi ca garantul unui statu quo convenabil criminalităţii organizate din Bulgaria, notează euractiv.com, preluat de agerpres.ro. 
 
Miercuri, protestatarii bulgari au cerut intervenţia şefei  EPPO
 
Miercuri, intrările în Palatul Justiţiei din Sofia au fost blocate de către manifestanţi, care cer de mai multe luni demisia lui Ivan Gheşev, pe care îl acuză de ''protejarea oligarhiei''. Acţiunile demonstranţilor s-au reluat săptămâna trecută după anunţul SUA privitor la impunerea de sancţiuni împotriva a şase cetăţeni bulgari acuzaţi de corupţie. Acţiunile demonstranţilor s-au reluat după anunţul SUA privitor la impunerea de sancţiuni împotriva a şase cetăţeni bulgari acuzaţi de corupţie.
 
”Ivan Gheşev a transformat Parchetul în bâta de baseball a mafiei, într-un scut care îi apără interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizaţiei neguvernamentale Boeţ, iniţiativa mişcării de contestare.
 
Manifestanţii poartă banderole cu mesaje în care Gheşev este numit mafiot şi care cer intervenţia şefei Parchetului European. ”Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastră”.
 
Ivan Gheşev, care supraveghează activitatea ansamblului procurorilor şi are ultimul cuvânt asupra anchetelor, a fost una dintre principalele ţinte ale manifestaţiilor din vara lui 2020 contra guvernului condus pe atunci de Boiko Borisov.
 
Susţinătorii guvernului de tranziţie din Bulgaria au cerut şi în urmă cu o săptămână demisia procurorului general, acuzându-l că a blocat o anchetă asupra afacerilor fostului executiv, relatează joi DPA.
 
Manifestanţii s-au adunat în interiorul şi în faţa Palatului Justiţiei din Sofia. Apeluri au fost deja lansate în 2020 pentru demisia procurorului general Ivan Gheşev, protestatarii acuzându-l că îi sprijină pe fostul prim-ministru Boiko Borisov şi pe oligarhi.
Protestele de miercurea trecută au urmat după o măsură luată de procurorul general cu o zi înainte împotriva unui şef de poliţie acuzat că a fost implicat într-o bandă care se ocupa cu contrabandă şi spălare de bani.
 
El a făcut parte dintr-o echipă însărcinată să verifice dacă politicienii opoziţiei fuseseră interceptaţi în perioada când Borisov era în funcţie.
 
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Anton Kutev, a avertizat împotriva unui „război al instituţiilor”.
 
Parchetul nu poate înceta să lucreze doar pentru că nu-i place cuiva, a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general, Sika Mileva.
 
Mandatul lui Gheşev expiră abia în 2026 şi lui i se reproşează că a închis ochii la acţiunile fostului deputat Delian Peevski, acuzat de Trezoreria americană (Ministerul de Finanţe – n.r.) de implicare într-un sistem de mită şi trafic de influenţă.
 
Sancţiunile americane, cele mai importante luate după adoptarea ‘legii Magnitsky’, numele unui avocat rus decedat în detenţie, au relansat dezbaterea despre corupţie în Bulgaria, cu numai o lună înaintea alegerilor parlamentare anticipate, prevăzute pentru 11 iulie.
 
Bulgaria este guvernată de un cabinet interimar de trei săptămâni.
 
Preşedintele Rumen Radev, cunoscut ca apropiat al Rusiei, a numit miniştri din rândurile socialiştilor aflaţi în trecut în opoziţie, dar niciunul din partidul conservator populist GERB al lui Borisov.
 
Noi alegeri parlamentare vor avea loc pe 11 iulie.
 
Un total de şase forţe politice au intrat în actualul parlament de 240 de membri. Niciun partid nu are o majoritate cu care să poată guverna de unul singur.
 
Bulgaria este membră a Uniunii Europene de peste 14 ani şi, în pofida presiunilor Comisiei Europene şi ale partenerilor europeni, Sofia nu a reuşit să condamne niciun politician de rang înalt pentru fapte de corupţie.
 
EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
 
Activitatea EPPO este complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.
 
Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci au optat să nu participe la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca. 
 
I
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

gyll
10.06.2021, 13:01:39

Succes Laura, vino cât mai curând și în România.

+7 (7 voturi)
Ţepeş,
10.06.2021, 14:11:20

Să vină urgent și în România, poate se întâlnește cu Portocală și Oană. PS. De ce am să primesc minusuri? Prietenii știu de ce.

-7 (7 voturi)
Infractorul Burci
10.06.2021, 14:11:20

Kodrula lui Serpepilă Terente este perfectă pentru națiunea bulgară. Are ceafa foarte lată și fruntea foarte îngustă...

-5 (5 voturi)
gyll
10.06.2021, 14:43:55

Ești invidios,nu? Cât mă relaxează asemenea comentarii.

+4 (6 voturi)
Marcel Popa
10.06.2021, 15:18:41

Vrajeala de doi lei,opreste asta hotia,hai sa fim seriosi.

-7 (7 voturi)
Modifică Setările