Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful Agenţiei Germane de Mediu: Gazoductul Nord Stream 2 ar putea deveni depăşit în curând

13
2 Aug 2021 11:25:43
Autor: Ion Gaidau
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE

Gazoductul Nord Stream 2, menit să transporte gaze naturale din Rusia direct în Germania pe sub Marea Baltică, ar putea deveni depăşit în curând, a apreciat luni un înalt responsabil german pentru mediu.

„S-ar putea ca Nord Stream 2 să devină rapid un fel de dinozaur printre proiectele energetice, pentru că noi vrem să ajungem la zero emisii către 2045”, a declarat preşedintele Agenţiei Germane de Mediu (UBA), Dirk Messner, pentru grupul media RND, preluat de DPA şi Agerpres.

Conducta Nord Stream 2, care este aproape finalizată, urmează să transporte gaze naturale din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina.

Această conductă de gaze este de mult timp o sursă de tensiuni între Germania şi SUA, deoarece Washingtonul o vede drept un risc în materie de securitate prin creşterea dependenţei energetice a Europei faţă de Rusia. Polonia şi Ucraina emit la rândul lor avertismente în acest sens, în timp ce Germania dă asigurări că nu va fi cazul.

Potrivit lui Messner, Germania ar trebui să urmărească obiective ambiţioase în domeniul protecţiei mediului.

„În toate sectoarele în care survin emisii, trebuie să accelerăm punerea în practică a unor obiective ambiţioase. Aceasta vizează în primul rând sistemul energetic, sistemul de transport, oraşele noastre, industria noastră, agricultura noastră, consumul nostru”, a spus oficialul german.

Messner a pledat pentru o utilizare mai extinsă a energiei regenerabile, cum ar fi panourile cu celule fotovoltaice, care au capacitatea de a capta lumina solară şi de a o converti în energie electrică, notează DPA, potrivit Agerpres.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Cotor
2.08.2021, 13:09:59

"Messner a pledat pentru o utilizare mai extinsă a energiei regenerabile, cum ar fi panourile cu celule fotovoltaice, care au capacitatea de a capta lumina solară şi de a o converti în energie electrică, notează DPA, potrivit Agerpres." Aha , e clar . Celulele voltaice e solutia . Pai si pe conducta Nord Stream nu te-ai gandit , in timp ce amestecai in oala cu ciorba , ca se pot transmite si celule fotovoltaice ?

-15 (19 voturi)
Ramona Georgescu
2.08.2021, 13:40:49

Inseamna ca Ucraina,Polonia etc... s-au ingrijorat degeaba.Dimpotriva toti oponentii ar trebui sa fie bucurosi si sa incurajeze Rusia sa finalizeze gazoductul.Pierdere de timp si bani pentru rusi.

-13 (21 voturi)
mache
2.08.2021, 13:51:21

se pare ca UE a gasit solutia tehnica(se fac teste) sa foloseasca actualele conducte pentru a pompa hidrogen. evident hidrogenul o sa vina din alte surse decat rusia. daca UE taie consumul de gaze chiar si cu 30-40%, combinat cu caderea petrolului ''adio arme'' pentru Rusia. Fara astea 2 sunt la nivelul Ukrainei.

-19 (21 voturi)
mache
2.08.2021, 14:49:20

asta ca sa le stric ziua(si perspesctivele) trolilor rusi : https://www.energy.gov/eere/fuelcells/hydrogen-pipelines https://www.siemens-energy.com/global/en/news/magazine/2020/repurposing-natural-gas-infrastructure-for-hydrogen.html

-15 (17 voturi)
Victor Nagy
2.08.2021, 15:03:01

......... Daca pentru combustibili lichizi exista rezervoare de sute de mii de tone , daca pentru gaz exista depozite subterane de sute de mii de mc ... (chiar si LGN este relativ usor de stocat - rezervoare care sa reziste la cativa bari ) care asigura un stoc de cateva zile , saptamani sau luni .... pentru energia electrica este mult mai complicat . Deasemeni si pentru hidrogen . investitia si costurile stocarii sunt enorme . Ce te faci cand nu bate vantul sau nu straluceste soarele ? Opresti jumatate de tara ? La o capacitate de aprox 1 000 MW in eoliene , in Romania mai zilele trecute productia de energie electrica din surse eoliene a fost si cu minus . Fie si daca vor functiona pana in 2045 ... NS 1 si 2 isi scot banii .... si oricum in 25 de ani probabil vor trebui inlocuite . Cei care asteapta parastasul Rusiei ... ar fi bine sa aiba rezerve de apa si merinde ... ca multi vor disparea pana atunci .

-13 (21 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările