Şeful Consiliului Europei aprobă „epurarea“ instituţiilor statului după tentativa de lovitură de stat din Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Thorbjorn Jagland Foto Adevărul
Thorbjorn Jagland Foto Adevărul

Şeful Consiliului Europei, principala instituţie europeană care monitorizează respectarea drepturilor omului, a aprobat miercuri “epurarea” instituţiilor statului după tentativa de lovitură de stat din Turcia, relatează France 24.

Thorbjorn Jagland – unul dintre cei mai înalţi oficiali europeni care a vizitat Turcia după tentativa de puci din 15 iulie – a declarat că Europa nu înţelege suficient de bine provocările cu care se confruntă Ankara.

“Bineînţeles că recunosc că trebuie rezolvată problema celor care se află în spatele loviturii de stat şi în această structură secretă” a clericului de opoziţie Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză că a orchestrat puciul, a spus Jagland după discuţii cu ministrul de Externe de la Ankara Mevlut Cavusoglu.

“Aş vrea să spun că există prea puţină înţelegere din partea Europei privind provocările pe care le-a generat aceasta instituţiilor democratice şi de stat în Turcia”, a adăugat oficialul, referindu-se la susţinătorii lui Gulen.

“În schimb noi am fost informaţi despre aceasta în urmă cu foarte mult timp. Deci, bineînţeles, vedem necesitatea de curăţare”, a afirmat şeful CoE.

Jagland a subliniat şi importanţa ca toate măsurile să respecte statul de drept şi Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului.

El şi-a exprimat şi satisfacţia că Turcia vrea să lucreze cu instituţia sa în perioada următoare. “Este cea mai bună cale pentru a traversa acest proces necesar”, a afirmat oficialul.

Declaraţiile sale contrastează puternic cu tonul altor oficiali europeni, care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu amploarea măsurilor de represiune.

CoE promovează democraţia şi statul de drept în Europa, iar membrii săi includ şi state care nu fac parte din UE, precum Turcia şi Rusia.

În noaptea de 15-16 iulie, o facţiune din armata turcă a încercat să răstoarne regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, iar militarii au susţinut că vor să protejeze statul turc de influenţele islamice pe care încearcă să le introducă liderul de stat.

Lovitura de stat a eşuat după câteva ore, atunci când sute de mii de susţinători ai preşedintelui au ieşit în stradă.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat.

După tentativa de lovitură de stat, circa 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti – sunt urmăriţi în justiţie, în timp ce aproximativ 50.0000 au fost concediaţi.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite