Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful diplomaţiei franceze îndeamnă la o „suveranitate vaccinală” a Africii. Doar 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe continent

5
6 Dec 2021 21:50:31
Autor: News.ro
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian FOTO EPA-EFE
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian FOTO EPA-EFE

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian preconizează, într-o vizită la Dakar, luni, dezvoltarea unor ”sinergii” în vederea unei suveranităţi vaccinale a Africii, în contextul unei producţii slabe de vaccin pe acest continent, relatează AFP.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care descoperirea unei noi variante a noului coronavirus, denumită omicron, în Africa de Sud, afectează mai multe ţări africane. 

În prezent, 1% dintre vaccinurile folosite în Africa sunt produse pe acest continent. 

Uniunea Africană (UA) vrea să crească acest procent la 60% până în 2040. 

Uniunea Europeană (UE) şi Franţa acţionează în vederea unei ”suveranităţi vaccinale” a Africii şi ”doresc ca această suveranitate să facă parte dintr-un parteneriat global”, a subliniat Le Drian într-o conferinţă de presă la Institutul Pasteur din Dakar, unde a efectuat o vizită. 

El a parte la Forumul pentru Pace şi Securitate în Africa, de două zile, care s-a deschis luni la Dakar. 

”Subiectul la care lucrăm împreună este atingerea” obiectivului unei ”autonomii de 60% a producţiei vaccinurilor în Africa la orizontul lui 2040, stabilit de către Uniunea Africană”, declară el. 

Şeful diplomaţiei franceze a insistat asupra necesităţii ”consolidării sinergiilor” în vederea realizării acestui obiectiv. Franţa susţine Institutul Pasterur din Dakar în proiecte cu privire la vaccinuri împotriva febrei galbene şi covid-19. 

Le Drian a dat asigurări că UE îşi va ”respecta” angajamentul de a livra 500 de milioane de doze de vaccin anticovid, până la jumătatea lui 2022, partenerilor săi din întreaga lume. 

”Vom atinge 300 de milioane de doze până la sfârşitul acestui an, iar dintre acestea o parte semnificativă este destinată Africii”, a anunţat el, fără să facă alte precizări. 

În privinţa vaccinurilor, ”unii spun, iar alţii fac, unii anunţă, iar alţii livrează. Nu sunt mereu aceiaşi, rareori sunt aceiaşi. Noi (suntem cei care) livrăm”, a declarat Le Drain, vizând China. 

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis Africii, la 29 noiembrie, la Dakar, un miliard de doze de vaccin anticovid, sub forma unor donaţii sau unei susţineri a producţiei locale, în cadrul Forumului Cooperării Chinezo-Africane (FOCAC), la Diamnadio, în apropiere de Dakar. 

China vizează, afirma Xi Jinping, să acopere ”vidul vaccinal” acuzat de către acest continent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Uccello Aciduzzu
6.12.2021, 23:21:56

Am ajuns la concursul Cine da mai multe vaccinuri in Africa? In Europa începe deja sa fie greu s le bage pe gât a 3 doza asa ca vor sa se mute in Africa! De 500 de ani ii călăresc, i-au luat sclavi, le-au furat resursele si acum plâng de grija Africii? Daca le dati pe gratis pute si mai rau decat daca le cereti bani! Sute de milioane de vaccinuri pe gratis? Daca se pot fuma se mai poate intelege dar nu cred!

-8 (12 voturi)
Stengaru Cosmin
6.12.2021, 23:53:29

Criminalii Sodomei si Gomorei ... vor sa-i omoare si pe africani .

-9 (11 voturi)
Omul UnOm
7.12.2021, 01:05:18

Europa nu poate fi facuta rasponsabila la nesfarsit pentru incompetenta unor guverne africane. In Africa au fost trimise multe doze de vaccin insa lipseste logistica distriburii lor. In fond degeaba le trimiti acolo daca guvernele alea nu sunt in stare sa le si foloseasca. Poate odata va trebui sa le aminteasca cineva africanilor ca acum traiesc in state independente care la o adica mai trebuie sa fie capabile sa se descurce si singure.

-9 (9 voturi)
CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
7.12.2021, 05:22:01

Foarte buna ideea. Africa trebuie sa-si produca singura vaccinurile. Europa va ajuta cu tehnologia.

-9 (9 voturi)
Pisicul Tunetului
7.12.2021, 06:19:27

Aia nu o sa accepte vaccinarea, pt ca vaccinurile sunt produse de albi

Modifică Setările