Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful diplomaţiei slovace: Ungaria a renunţat la planul de a cumpăra terenuri agricole în ţările vecine

15
13 Oct 2021 18:38:19
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul Ungariei a renunţat la planul de a cumpăra terenuri agricole în ţările vecine, relatează Euractiv, citându-l pe ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korčok.

Guvernul condus de ultraconservatorul Viktor Orbán intenţiona să creeze un fond de 400 de milioane de euro până la 15 noiembrie pentru fermierii maghiari dornici să cumpere terenuri agricole în ţările vecine. Conform calculelor făcute de slovaci, dacă aceşti bani ar fi fost împărţiţi în mod egal pentru toate ţările vecine Ungariei, atunci fermierii maghiari ai fi putut achiziţiona 9.000 de hectare de terenuri agricole în sudul Slovaciei.

Guvernul slovac a criticat vehement acest plan al Budapestei şi s-a angajat să schimbe legislaţia privind vânzarea terenurilor agricole pentru a nu permite acţiuni de acest tip. Totodată, şeful diplomaţiei slovace Ivan Korčok i-a cerut omologului său ungar Péter Szijjártó ca ţara sa să renunţe la plan.

„Vreau să înţeleg de ce se cheltuiesc bani publici pentru acest lucru”, a declarat Korčok.

În cele din urmă, spune ministrul slovac, premierul Viktor Orbán l-a informat printr-o scrisoare oficială pe omologul său de la Bratislava Eduard Heger că va anula planul cu privire la furnizarea de fonduri pentru achiziţionarea de terenuri agricole în ţările vecine.

Ivan Korčok a salutat decizia. Totuşi, şeful diplomaţiei slovace mai are nedumeriri. „Cred că în viitorul apropiat va trebui să primim nişte răspunsuri din partea Ministerului de Externe al Ungariei la întrebările legate de achiziţiile de bunuri imobiliare şi despre programele desfăşurate de Guvernul ungar în Slovacia în domeniul educaţiei şi în sprijinul pentru afaceri”, a declarat Korčok.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Dorin Popa
13.10.2021, 19:41:13

Seful diplomatiei slovace a vorbit si pentru mutii din guvernul Romaniei.

-8 (14 voturi)
Dorin Popa
13.10.2021, 21:45:22

Alo, SRI, treaba voastra e sa-mi dati mie "minusuri"? Frumoasa meserie aveti. Stiu tatii si bunicii vostri, veterani de razboi, cu ce va ocupati?

-10 (14 voturi)
T. Timisorean
13.10.2021, 20:22:13

Bine ca au slovacii cohones si pentru noi. Ca la noi tac malc marii nostrii patrioti, sa nu se supere si Hunor sa-si ia jucariile sa plece, si sa se "adanceasca" criza.

-10 (18 voturi)
idna id
13.10.2021, 21:10:32

Cum? Slovacii, "prietenii" lor? Care chipurile își cereau scuze acum vreun an sau doi pentru nu știu ce nedreptăți? Unde sunteți bă ciudă și A4? Cum reușiți voi să îi călcați pe coadă pe toți. Ghinion, unii mai și mușcă, se pare. Alo, Aurescule, ai luat bă băiatule notițe? Ți-ai făcut programare la meditație cu slovacul cu trei ouă?

0 (4 voturi)
idna id
13.10.2021, 21:14:37

Scriu tot aici, că uitasem. Să nu credeți că Viktoraș de la Buda a renunțat cu adevărat la plan, probabil banii pe care i-ar fi folosit în Slovacia îi va folosi acum în Transilvania. PS. Și apropo de gogorița că suntem în UE și nu putem restricționa vânzarea pământului către alții din aceeași UE. Uite că slovacii amenințau că ar face-o.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările