Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful Marinei germane, convocat pentru explicaţii după ce a afirmat că peninsula Crimeea e „pierdută” şi că „nu costă nimic să-l respecţi” pe Putin

66
22 Jan 2022 18:41:16
Autor: Cristina Ene
Kai-Achim Schonbach foto captură
Kai-Achim Schonbach foto captură

Comandantul Forţelor Navale ale Germaniei, Kai-Achim Schonbach, a făcut afirmaţii care au stârnit furie în Ucraina şi Germania. Acesta a comentat că peninsula Crimeea nu va mai reveni niciodată Ucrainei, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu este interesat să anexeze „o fâşie de pământ ucrainean” la Federaţia Rusă, potrivit Der Spiegel.

În urma acestor comentarii, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a cerut o clarificare publică din partea viceamiralului. Kai-Achim Schonbach a fost convocat pentru explicaţii la Ministerul german de Externe, în timp ce Ministerul Apărării a spus că este necesar să fie prezentate scuze publice.
 
Vorbind la o conferinţă din India, şeful Marinei Germane a spus că „peninsula Crimeea este pierdută”, iar Ucraina „nu o va primi niciodată înapoi, acesta este un fapt” (înregistrarea este disponibilă pe YouTube). El a mai spus că nu crede în intenţiile conducerii ruse de a ocupa alte teritorii ale Ucrainei. 

„Putin pune cu siguranţă presiune pentru că ştie că este capabil de asta, opinie împărtăşită de Uniunea Europeană. Dar ceea ce îşi doreşte cu adevărat este respect la un nivel înalt. Şi, Doamne, nu costă nimic să-i oferi acest respect”, a spus el.
 
Discursul lui Schoenbach a înfuriat oficialii de rang înalt din cadrul Ministerelor de Externe şi Apărării din Germania, notează Der Spiegel. Potrivit publicaţiei, ministrul Apărării Christina Lambrecht a purtat discuţii cu inspectorul general al Bundeswehr (armata germană) Eberhard Zorn şi consilierul ei de relaţii publice Părţile au convenit ca Kai-Achim Schönbach să-şi clarifice imediat declaraţiile şi să prezinte scuze, iar luni să se prezinte în faţa lui Zorn.
 
Anterior, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a calificat declaraţiile „inacceptabile” şi a cerut explicaţii. Potrivit unei postări pe site-ul Ministerului de Externe, Crimeea „nu poate fi pierdută decât în imaginaţia unui viceamiral german”, iar încercarea de a desluşi logica preşedintelui rus „trebuie să aibă limite – morale, etice şi în materie de securitate”.

Incidentul are loc în contextul în care vineri ziarul Der Spiegel scria că actualul cancelar german Olaf Scholz ar fi refuzat o invitaţie de ultim moment din partea preşedintelui american Joe Biden de a se întâlni la Casa Albă pentru a discuta despre criza din Ucraina. 

„Relatările sunt false. Nu s-a întâmplat aşa ceva - e o invenţie”, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Acesta a precizat că Scholz urmează să vină luna viitoare într-o vizită la Casa Albă: „Partea germană a propus date şi noi urmăm să le răspundem. Aşteptăm cu nerăbdare să-l primim pe cancelar în SUA în februarie”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

66 Comentarii

Ezechiel Levitsky
22.01.2022, 18:44:38

totul e teatru ruso german pentru ca fraierii sa ceara activarii nord stream 2. ca sa opreasca "razboiul".

-33 (39 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2022, 18:56:43

Idiotul! Se pare că mai există germani cu nostalgii naziste. Peste câțiva ani, după ce trece scandalul ăsta, Putin îi va acorda o decorație, ca boului de Depardieu.

+12 (28 voturi)
Ionel Marcu
22.01.2022, 18:57:36

Ce dracu` se întâmplă, adevărule.ro, uneori trebuie să postez de două-trei ori ca să „prindă” și nu-i vorba de „comentariu neaprobat”?! Schimbă-ți IT-istul!

+4 (14 voturi)
emoji
22.01.2022, 18:50:36

Omul a spus adevarul, dar de adevar, nu prea are nevoie nimeni, niciodata. Asa cum am scris pe aici si cu alte ocazii, Putineiul vrea din nou la masa bogatilor, va face totul pentru asta si nu va fi liniste decat atunci cand va fi reprimit in toate G-urile ma-si, din lumea asta si tate cele. Pe de alta parte, daca cineva isi inchipuie ca o putere ca Rusia, poate sa stea cuminte pe margine, ignorata de la meniu complet, este un naiv. Nasol este ca, sunt tot in coasta noastra, intr-un fel sau altul. Este bine ca ne aflam in NATO, altfel, cred ca aveam si noi parte de ceva galceava mai pestrita cu ei...

+8 (20 voturi)
Paun Al
22.01.2022, 18:57:02

Omul se pare ca a spus cu voce tare ce gandesc majoritatea nemilor si oficialitatile lor. Este o realitate pe care est europenii ar trebui sa o inteleaga bine.. Fara norocul est- europenilor, ca americanii sa fie interesati de zona.. ne imparteau de mult rusii si nemtii intre ei.. Sper sa intelegem asta.

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (66)

Modifică Setările