Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei administrează ilegal o companie în Spania

1
25 May 2020 13:59:14
Autor: Ion Gaidau
Ivan Bakanov (în imagine) conduce SBU de la sfârşitul verii trecute FOTO EPA-EFE
Ivan Bakanov (în imagine) conduce SBU de la sfârşitul verii trecute FOTO EPA-EFE

Şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) deţine o poziţie de conducere într-o companie privată înregistrată în Spania, încălcând astfel legea anticorupţie din ţara vecină, dezvăluie un reportaj difuzat în cadrul programului Skemî, preluat de Radio Europa Liberă.

Potrivit autorilor materialului jurnalistic, un extras oficial din registrul persoanelor juridice din Spania arată că Ivan Bakanov, în vârstă de 45 de ani, ocupă din 2015 postul de administrator unic al Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada, cu sediul în Girona.

Ori, conform legislaţiei ucrainene, pe perioada exercitării mandatului, şeful SBU nu poate fi angajat şi nici proprietar al unei companii private.

Fondatorul Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada este firma cipriotă Davegra LTD, deţinută de Andrii Iakovlev, creatorul Kvartal-95 Studio, unde Volodimir Zelenski a lucrat în calitate de actor şi autor de scenarii înainte de a fi ales preşedinte al Ucrainei în primăvara anului trecut.

Conform registrului, compania administrată de Bakanov este specializată în construcţii şi diverse activităţi imobiliare. Dar, doarece nu a raportat date despre activităţile sale, compania a fost inclusă pe lista societăţilor care încalcă reglementările fiscale spaniole. În toamna anului trecut, numărul de identificare fiscală al companiei a fost revocat temporar. Totuşi, autorităţile spaniole încă o consideră funcţională.

Contactat pe această temă, Ivan Bakanov a refuzat să comenteze. În schimb, SBU a furnizat un comunicat de presă în care precizează că Bakanov nu a făcut nimic greşit. Potrivit comunicatului, compania şi-a încetat activitatea din momentul în care Ivan Bakanov a fost numit la conducerea SBU, la 29 august 2019.

Conform unor modificări legislative din toamna anului trecut, conducerea SBU trebuie să facă publice toate declaraţiile de venit. În martie, Zelenski a venit cu iniţiativa reclasificării veniturilor şi a bunurilor membrilor din conducerea SBU. Chestionat în legătură cu cazul Bakanov, Volodomir Zelenski a declarat că va discuta această problemă direct cu persoana vizată. În opinia sa, Ivan Bakanov este „cel mai cinstit şef SBU”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CARMEN FlOREA
26.05.2020, 00:40:35

Ukrainieni borati vrem insula şerpilor înapoi .