Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful serviciului de Securitate al Ucrainei explică de ce suspectează Rusia că nu este străină de atacurile teroriste de la Bruxelles

51
24 Mar 2016 17:23:43
Autor: Viorica Marin
Vasili Griţak, şeful Servicului de Securitate al Ucrainei
Vasili Griţak, şeful Servicului de Securitate al Ucrainei

Şeful Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) Vasili Griţak a explicat de ce suspectează Moscova de amestec în atacurile teroriste de la Bruxelles. Griţak acuză Moscova că nu-i deranjează pe simpatizanţii Statului Islamic din Federaţia Rusă şi din Siria.

SBU deţine „anumite materiale” care ne oferă motive să suspectăm o posibila „urmă rusească” în atacurile teroriste de la Bruxelles, de pe 22 martie, suţine Griţak, citat de AFP.
 
„După părerea mea, am spus în modul cel mai tolerant, făcând doar o supoziţie. Dar trebuie să înţelegeţi că atunci când preşedintele serviciului de securitate face o presupunere, desigur, aceasta se bazează pe unele materiale. Avem informaţii atât din surse deschise cât şi din surse închise” – a spus Griţak.
 
„Din păcate, nu pot divulga ceea ce la noi este în regim închis, sub titlu secret” – a adăugat el. „Dar sugerez o posibilă legătură a Rusiei cu ISIS, pentru că în Ucraina au fost reţinuţi numeroşi susţinători din Rusia ai acestei organizaţii teroriste.
 
„Doar recent, în Ucraina au fost realizate mai multe operaţiuni speciale, în timpul cărora am destructurat patru centre de tranzit care asigurau mişcarea simpatizanţilor ISIS, inclusiv în Siria. Dintr-un număr de 25 de străini reţinuţi, 19 erau cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, – a spus şeful SBU.
 
Potrivit lui, acest lucru sugerează că in drumul spre Ucraina, aceşti oameni nu au fost împiedicaţi deloc să se deplaseze pe teritoriul Federaţiei Ruse.
 
„Fiindcă eu nu am auzit despre nicio operaţiune a serviciilor speciale ruse în scopul reţinerii acestor oameni”, – a mai spus Griţak.
 
Declaratiile şefului SBU au provocat furia premierului rus Dmitri Medvedev. „Şeful SBU Griţak care a vorbit despre implicarea Rusiei în atentatele de la Bruxelles este un cretin", a scris pe Facebook şeful guvernului rus.

Miercuri, la o zi după atacurile de la Bruxelles, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să pună capăt „jocurilor politice“ şi să-şi unească eforturile cu Rusia în lupta împotriva teroriştilor.
 
Vladimir Jirinovski: Rusia are de câştigat de pe urma atacurilor teroriste din Europa
 
Comentând atentatele din Bruxelles din această săptămână, în care 31 de persoane au murit, iar alte 270 au fost rănite, Jirinovski a spus că toată Europa va fi afectată de atentate teroriste, iar Rusia are de câştigat de pe urma acestora.
 
„Atacurile teroriste care sunt în curs de desfăşurare în Europa vor cuprinde tot teritoriul, iar nouă ne convine acest lucru. Să-i lăsăm să moară acolo”, a spus politicianul rus, la postul de televiziune „Russia”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

51 Comentarii

Marius Ciprian
24.03.2016, 17:39:45

Se pare ca astia de la Kiev in lipsa de etnobotanice au ajuns sa traga prenadez.Unde mai pui ca asta le alunga si senzatia de foame.Nu exista niste fanarioti mai penibili ca astia de la Kiev in intreaga lume.

+7 (15 voturi)
Mihai Muresan
24.03.2016, 18:01:33

Fanariotul esti tu trolule. Nu ai auzit ce a declarat Jirinovski referindu-se la cei 31 de morti de la Bruxelles? A zis :"nouă ne convine acest lucru. Să-i lăsăm să moară acolo". Rusnaci parsivi ce sunteti voi! Un pic de compasiune pentru civilii aia nevinovati nu aveti trolilor?

-4 (6 voturi)
conteaza parerea mea
24.03.2016, 17:57:42

Subțire, domnu' Griţak! Mă așteptam la mai mult!

+5 (7 voturi)
arogantu
24.03.2016, 18:00:55

Și noua ni se pare ca Rusia este implicata dar datorita cu totul și cu totul altor motive.... Pricipal ar fi ca trollisori rusadoratorii nu prea comentează..... În rest chiar și rusii se întrebau de ce în timpul campaniei ruse din Siria islamiști din isis și al-qaida nu au fost deranjați de aviația rusa.

-3 (9 voturi)
costica cova
24.03.2016, 18:06:04

Poate este și un sîmbure de adevăr...Am obsevat că nimeni nu rămîne dator..A căzut avionul doborît de ruși in Ucraina....la ceva vreme a căzut și avionul plin cu ruși in Sinai....a căzut avionul doborît de turci la granița cu Siria ..au urmat cîteva atentate in Turcia....așa că...

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (51)