Europa

articolul anterior articolul urmator

Şeful spionajului britanic avertizează asupra „capcanelor datoriilor şi capcanelor informatice” întinse de China

0
30 Nov 2021 13:52:49
Autor: George-Andrei Cristescu
Şeful MI6 Richard Moore FOTO EPA-EFE
Şeful MI6 Richard Moore FOTO EPA-EFE

Şeful MI6, serviciului britanic de informaţii externe, a avertizat în primul său interviu transmis live asupra „capcanelor datoriilor şi capcanelor informatice” din partea Chinei, relatează BBC.

Richard Moore supranumit „C” a atras atenţia în cadrul unui Interviu live pentru Radio BBC 4 asupra faptului că aceste capcane ameninţă să erodeze suveranitatea unei ţări şi necesită măsuri de apărare.
 
China are capacitatea de a „colecta date din întreaga lume„ şi se foloseşte de puterea financiară pentru a prinde oamenii în capcană.
 
China „îşi foloseşte influenţa, prin politicile sale economice, pentru a încerca - şi uneori reuşeşte, cred eu - să prindă oamenii în capcană”, a spus el.
 
El a descris ameninţarea Chinei ca venind prin prisma capcanelor datoriilor şi a capcanelor informatice.
 
„O capcană informatică funcţionează astfel: dacă permiţi altei ţări acces la informaţii critice despre ţara ta, cu timpul acest lucru îţi va eroda suveranitatea, nu vei mai avea control asupra acelor date”, a argumentat directorul serviciului de informaţii externe al Marii Britanii. El a afirmat că susţine legături mai solide cu partenerii din industria tehnologică.

„Cred că noi, în Marea Britanie, suntem foarte conştienţi de asta şi am luat măsuri de apărare”, a precizat el.
 
Şeful MI6 a vorbit şi despre preluarea controlului taliban în Afganistan admiţând că s-a făcut o evaluare greşită a înaintării militanţilor dar ar fi exagerat să fie numit  un „eşec al comunităţii de informaţii”.
 
„Nimeni n-ar fi putut prevedea viteza cu care a căzut Kabul” pentru că, şi dacă s-ar fi recrutat oameni din conducerea talibană, nu ar fi fost posibil de anticipat - pentru că nici talibanii înşişi nu au prevăzut aşa ceva.
 
El a adăugat că victoria talibanilor reprezintă un „revers serios” şi că este îngrijorat că va reprezenta „un boost moral pentru extremiştii din întreaga lume, ba chiar şi pentru cei din capitalele Beijing, Teheran sau Moscova”.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările