Şeful Statului Major al armatei ucrainene: Ne pregătim pentru o invazie la scară mare din partea Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene
Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene

Generalul-maior Valeri Zalujni, Şeful Statului Major al armatei ucrainene a declarat că ţara sa se pregăteşte pentru o invazie la scară largă din partea Rusiei.

„Ne pregătim permanent să respingem diverse ameninţări, inclusiv ameninţările cu invazia la scară largă,” a postat acesta pe o reţea de socializare. Ucraina se confruntă, pentru al optulea an consecutiv, cu separatiştii din regiunea Donbas susţinuţi de militari ruşi, a mai precizat oficialul militar.

Acesta compară militarii ruşi cu reţelele teroriste Al Qaeda şi ISIS, dar şi cu mişcarea talibană. „Federaţia Rusă, ca Al-Qaeda, ISIS, talibanii, rămâne sursa răului pentru întreaga lume civilizată,” a completat Valeri Zalujni.


Doi soldaţi ucraineni ucişi şi zece răniţi în regiunea Doneţk

Doi soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi zece răniţi sâmbătă, pe linia frontului cu separatiştii proruşi în estul ţării. Rebelii au folosit artilerie de calibru greu, lansatoare de rachetă şi mine lansate din drone, a transmis armata ucraineană.

Cel puţin 52 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la începutul anului, comparativ cu 50 anul trecut, potrivit unui bilanţ pe baza unor surse oficiale, realizat de AFP şi preluat de Agerpres.

În rândul separatiştilor, peste 30 de combatanţi au fost declaraţi morţi începând din ianuarie.

Rebelii au tras sâmbătă asupra unor poziţii ucrainene cu ajutorul sistemului de artilerie de calibru greu şi a lansatoarelor de rachetă şi le-au bombardat cu mine lansate din drone, a precizat armata ucraineană într-un comunicat.

Majoritatea atacurilor au avut loc în regiunea Doneţk, conform comunicatului.

Secretarul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională din Ucraina, Oleksi Danilov, a asigurat că armata ucraineană este pregătită să elibereze Doneţkul şi Luhanskul, oraşe estice ocupate de forţele ruseşti.

Potrivit oficialului, pentru a face acest lucru, ar fi suficient un ordin din partea preşedintelui. Cu toate acestea, a subliniat Danilov, eliberarea prin forţă a zonelor ocupate din Donbas ar conduce la un număr mare de victime. "Armata noastră poate îndeplini orice sarcină. Dacă astăzi comandantul nostru suprem dă comanda să luăm Doneţkul şi Luhanskul, (armata ucraineană, n.r.) o poate face. Dar ce am face cu acele zeci şi sute de mii de oameni care ar putea muri? Cine va fi responsabil?" - a declarat Oleksi Danilov.

  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că un război total cu Rusia este o posibilitate şi că îşi doreşte să aibă o întâlnire substanţială cu preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Întrebat la Summitul Strategiei Europene de la Ialta (YES) dacă ar putea exista cu adevărat un război total cu Rusia, care a anexat Peninsula Crimeea de la Ucraina în 2014 şi îi sprijină pe separatiştii din estul Ucrainei, Zelenski a răspuns: "Cred că se poate întâmpla".

„E cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla, dar, din păcate, există această posibilitate", a adăugat el, vorbind în ucraineană.

Conform Kievului, conflictul din estul Ucrainei a făcut 14.000 de morţi începând din 2014.

Zelenski a spus că relaţiile cu SUA s-au îmbunătăţit, însă a deplâns faptul că Ucraina nu a primit un răspuns clar la solicitarea sa de a adera la NATO, un pas care ar înfuria cu siguranţă Moscova.

„Nu am primit o poziţie directă cu privire la aderarea Ucrainei la NATO. Ucraina este pregătită de mult timp", a spus el.

Zelenski a mai declarat că un refuz de a primi Ucraina ar slăbi NATO şi ar face jocul Rusiei.

Tensiunile dintre Kiev şi Moscova s-au amplificat la începutul acestui an, când luptele din estul Ucrainei s-au intensificat, iar Rusia a masat mai multe trupe în apropierea graniţei.

Moscova a acuzat Ucraina că a pierdut interesul în discuţiile de pace, în timp ce Zelenski a insistat fără succes pentru o întâlnire cu Putin în zona de conflict.

„Sincer, nu am timp să mă gândesc la el", a declarat Zelenski vineri.

„Sunt mai interesat dacă putem cu adevărat să avem o întâlnire substanţială, şi nu declarativă, aşa cum face cu unele state", a adăugat el.

„Astăzi mi se pare că ei nu par să vadă sensul rezolvării unor chestiuni. Încheierea războiului şi rezolvarea rapidă a chestiunilor legate de conflict - nu îşi doresc asta", a mai spus Zelenski.

Anul acesta, Federaţia Rusă a desfăşurat peste 100.000 de militari la graniţa cu Ucraina, în cadrul unor exerciţii militare, iar Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că destrămarea URSS a fost o greşeală.

De vineri până pe 16 septembrie, peste 200.000 de militari ruşi participă la exerciţiul„Zapad 2021“, la graniţa Ţărilor Baltice şi Poloniei.

Ucraina va desfăşura exerciţii militare în paralel cu manevrele militare ruseşti „Zapad 2021“ ( “Vest 2021”)

Administraţia regională de stat Herson a anunţat că pe 9 septembrie au început deplasarea forţelor şi mijloacelor militare spre poligonul interarme Iagorlic din districtul Skadovsk, rugând locuitorii din regiune să rămână “calmi dar vigilenţi”. În perioada 9-30 septembrie sunt planificate exerciţii militare întrunite (cu participarea mai multor categorii de forţe armate ucrainene) în noul poligon folosit şi pentru desfăşurarea testelor de stat cu rachetele construite pe plan intern, scrie sursa citată. 

Dezvoltarea de către Ucraina a acestei facilităţi de instrucţie şi testare a devenit o necesitate după 2014, când, odată cu pierderea Crimeei, a încetat şi accesul Forţelor Armate la poligonul Ciauda, din sud-estul peninsulei, utilizat inclusiv de Centrul de cercetare şi testare de stat.

Lucrările la crearea poligonului Iagorlic, care se întinde pe aproximativ 3,7 mii de hectare, au fost începute de Statul Major al Forţelor Armate din Ucraina în 2018, iar în prezent se mai desfăşoară lucrări privind dezvoltarea infrastructurii.

Desfăşurarea exerciţiilor ucrainene în această perioadă era previzibilă, acestea reprezentând acţiuni în oglindă la exerciţiul strategic comun “Zapad 2021”, planificat pentru perioada 10-16 septembrie pe teritoriile Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus.

Deşi exerciţiul “Zapad 2021” este centrat pe direcţia strategică Vest, ca de fiecare dată în cadrul acestei serii de exerciţii anuale, conducerea militară rusă organizează activităţi de amploare în cadrul tuturor regiunilor militare (RM). Dintre acestea, RM Sud, care se învecinează cu Ucraina şi Marea Neagră, considerată de o importanţă deosebită, mai ales după anexarea Crimeei şi în contextul conflictului din Donbas.

În plus, forţele ucrainene au toate motivele să fie în alertă în această perioadă, după ce partea rusă a anunţat că exerciţiul strategic se va concentra pe ducerea acţiunilor de luptă în zonele gri, distrugerea formaţiunilor neregulate şi acoperirea fiabilă a frontierei de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite