„Dacă ucrainenii nu renunţă la aceste politici, posibilităţile Guvernului ungar de a sprijini Ucraina, inclusiv în actualul conflict, sunt puternic limitate”, a spus Szijjarto într-un interviu acordat cotidianului „Magyarnemzet” şi preluat de agenţiile de presă EFE şi Agerpres.
Etnicii maghiari din Ucraina „sunt lipsiţi de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică”, iar „aceasta este inacceptabil”, a susţinut şeful diplomaţiei ungare.
Pe de altă parte, Peter Szijjarto a ţinut să sublinieze că Guvernul Ungariei are o relaţie de „respect reciproc” cu Rusia lui Putin.
La o reuniune cu omologii săi din statele membre NATO desfăşurată la începutul lunii, Szijjarto calificase drept „inacceptabil” faptul că Guvernul ucrainean foloseşte provocările de la graniţa sa cu Rusia drept scuză pentru a continua să restrângă drepturile minorităţilor etnice.
La sfârşitul anului trecut, Peter Szijjarto a primit Ordinul Priteniei din partea omologului său rus Serghei Lavrov.
Într-o postare pe Facebook, Szijjarto s-a declarat „mândru de menţinerea unei cooperări bazate pe interese comune şi încredere reciprocă cu Moscova, în pofida tendinţelor regionale şi globale intimidante”.
Declaraţiile lui Szijjarto pentru „Magyarnemzet” vin cu câteva zile înainte de o vizită a premierului Viktor Orban la Moscova.
Viktor Orban se va deplasa în capitala Rusiei pe 1 februarie, prilej cu care se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Opoziţia din Ungaria i-a cerut lui Orban să-şi anuleze vizita la Moscova, întrucât este dăunătoare intereselor naţionale ale Ungariei în contextul crizei ruso-ucrainene.
„Considerăm că întrevederea prietenească dintre Viktor Orban şi preşedintele Putin afectează şi este contrară interesului naţional”, au transmis toate partidele de opoziţie, de la stânga eşichierului politic şi până la dreapta radicală, într-un comunicat comun dat publicităţii de portalul Nepszava.
Întâlnirea ar transmite mesajul că nu există o poziţie comună a statelor membre UE şi NATO în ceea ce priveşte linia politică faţă de Putin, subliniază opoziţia ungară.
Viktor Orban este cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin din UE, ambii lideri de stat afişând valori conservatoare şi naţionaliste.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
32 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
”Szijjarto a ţinut să sublinieze că Guvernul Ungariei are o relaţie de „respect reciproc” cu Rusia lui Putin” Păi sigur că ”a ținut să sublinieze”! Este relația aceea de ”respect reciproc” în sens unic: sluga nu vrea să-și supere stăpânul. Iar pretexte în fața NATO se găsesc, nu-i o problemă: ”Budapesta nu va sprijini Kievul în actualul conflict al acestuia cu Rusia atât timp cât conducerea Ucrainei va continua să priveze minoritatea maghiară de drepturile ei”. Dar și stăpânul este binevoitor și își recompensează sluga preaplecată: ”La sfârşitul anului trecut, Peter Szijjarto a primit Ordinul Priteniei din partea omologului său rus Serghei Lavrov”. Ungurii... adevărul e că fără zeamă de lămâie nici nu poți să-i înghiți, ți se face greață!
Te-ai astepta ca Ungaria sa-si fi invatat lectia dupa ce s-a-ntamplat in 1956. Se pare ca nu.
Ungaria, ca de obicei, este cu fundul in doua luntrii. Pe de-o parte vrea sa fie in UE si NATO, pe de alta parte se bate pe burta cu Putin, ignorand pozitia aliatilor din NATO. Nu stiu dece si UE si NATO mai suporta in aliante aceasta capra raioasa cu coada pe sus. Se vorbeste de flancul estic al NATO, format din Bulgaria, Romania, Ungaria, Polonia, etc., dar Ungaria este mana in mana cu Rusia lui Putin.
Nu amice ! Hungaria lui victoras nu e cu cu ru' in doua luntri ! Este cu cu ru-n ca ca t ! Prcu' de victoras suge si la rusnaci si la chinezi dar si la UE ! Tot banditi au ramas mongoloizii !
Noi de ce nu cerem drepturi pentru minoritatea romaneasca din Ucraina?Ungurii sunt mai uniti ca noi si au un numar mult mai mic de coetnici in Ucraina decat avem noi.
Vezi toate comentariile (32)