Europa

articolul anterior articolul urmator

Şoc în presa germană. Un ziar regional îşi investighează noul patron, acuzat de colaborare cu Stasi

3
19 Nov 2019 19:43:35
Autor: Ion Gaidau
Multimilionarul Holger Friedrich FOTO Twitter CORE_SE_
Multimilionarul Holger Friedrich FOTO Twitter CORE_SE_

Un ziar regional din Germania a lansat propria investigaţie asupra trecutului noului său proprietar, acuzat de colaborare cu Stasi, serviciul secret al fostei Republici Democrate Germane (RDG).

În septembrie, Holger Friedrich a salvat de la faliment cotidianul „Berliner Zeitung“. Acum ziarul a deschis o investigaţie asupra trecutului său după apariţia unor informaţii precum că ar fi fost informator al Stasi, scrie „The Guardian“.

Conform unor documente descoperite de „Welt am Sonntag“, ediţia de duminică a publicaţiei „Die Welt“, Holger  Friedrich a fost colaborator al Stasi pe vremea când îşi satisfăcea stagiul militar, având numele de cod „Peter Bernstein“. El ar fi dat informaţii despre colegii săi, unele dintre rapoarte fiind foarte incriminatoare.

Într-un editorial comun, Jochen Arntz şi Elmar Jehn, editori la „Berliner Zeitung“ şi „Berliner Kurier“, anunţă că deschid o investigaţie proprie în acest caz, urmând să discute cu martori şi experţi.

La rândul lui, Holger Friedrich a confirmat informaţiile, dar şi-a îndemnat criticii să ţină cont de context. Mai mult, el le-a promis jurnaliştilor „sprijinul şi cooperarea sa deplină“ în anchetă. Milionarul susţine că „nu a fost activ“ în îndeplinirea rolului de informator şi că a folosit orice ocazie pentru a evita contactul cu serviciul secret al fostei RDG.

Stasi a avut peste 90.000 de angajaţi oficiali şi 174.000 de colaboratori informali al căror rol era să-şi spioneze prietenii, rudele sau colegii de muncă.

Fondat în 1945, „Berliner Zeitung“ este un cotidian de centru-stânga care a reuşit să-şi asigure o poziţie importantă în peisajul media german după căderea Zidului Berlinului, acum 30 de ani.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

OmTacut
19.11.2019, 20:21:17

In Romania, ar fi cu adevarat socant daca ar fi singur patron de ziar care sa nu fi avut legatura cu "serviciile" si sa fi dat pe goarna la Secu. Despre politicienii din generatia lui Iliescu si a lui Adrian Nastase nici nu mai vorbesc.

+1 (1 vot)
Necula Mario
20.11.2019, 00:10:08

Cand o vor investiga pe Merkel ?... Agentul KGB Putin a fost stationat in RDG , pana in 1989... Astazi Germania , sub Merkel , are celel mai bune relatii cu Kremlinul , precum o avea in anii ' 20 si '30...Majoritatea relatiilor , tot secrete , ca si atunci...

-1 (1 vot)
OmTacut
20.11.2019, 00:20:21

Necula Mario Asa o fi si cu Donald Trump.