Şpeţnaz, arma secretă a Rusiei în lupta pentru putere: trupele de elită sunt inflitrate în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de prezenţa masivă a militarilor ruşi la graniţele Ucrainei şi de intruziunea lor în spaţiul teritorial şi aerian, Rusia invadează subtil ţara vecină, inserându-şi forţele speciale din întuneric. Aceleaşi trupe de elită, care au fost mobilizate pentru a supraveghea referendumul din Crimeea, sunt infiltrate în structurile Ucrainei amplificând abil tensiunile din estul ţării.

Serviciul secret al Ucrainei (SBU) a arestat săptămâna trecută un grup de indivizi conduşi de un ucrainean, acuzaţi de spionaj în cadrul a trei dintre cele mai importante divizii militare din sudul Ucrainei, în oraşul Herson. Iar în estul ţării, în Doneţk, mass-media a transmis că provocatorii ruşi au atacat organizatorii ucraineni ai protestelor faţă de Rusia.

Forţele speciale care au instrumentat aceste evenimente, potrivit unor oficiali americani citaţi de ziarul american online The Daily Beast” , ar fi luptătorii din cadrul Şpeţnaz, militarii ruşi fără uniforme, intens antrenaţi în sabotaj, spionaj şi operaţiuni speciale, care ar putea schimba configuraţia şi graniţele Ucrainei fără măcar să afişeze vreun indiciu al originii lor.

Despre forţele Şpeţnaz se ştie că au ajutat Uniunea Sovietică să obţină controlul asupra Afganistanului  cu mai puţin de 700 de unităţi şi că au fost însărcinate cu asigurarea securităţii în cadrul Jocurilor Olimpice de la Soci, în februarie 2014, într-o zonă conflictuală a Rusiei. Aceleaşi unităţi operative se răspândesc acum în structurile-cheie ale Ucrainei, potrivit unor oficiali americani care au vorbit sub condiţia anonimităţii.

Nimeni nu ştie cât de mulţi agenţi Şpeţnaz ar fi mobilizaţi în Ucraina sau ce consecinţe va avea această invazie, mai ales în condiţiile în care situaţia din Ucraina este într-o continuă schimbare, iar informaţiile care vin din acea zonă sunt limitate.

În Piaţa Independenţei din centrul Kievului este ridicată o tabără care aparţine veteranilor ucraineni care au luptat Afganistan, pe vremea când ţara încă făcea parte din URSS. Atunci soldaţii ucraineni şi ruşi au luptat cot la cot pentru aceeaşi cauză, tocmai acesta fiind motivul pentru care veteranii urmăresc îndeaproape evoluţia evenimentelor şi depistează tacticile agenţilor de elită, notează „The Daily Beast” pe pagina sa online.

În ultimele două au primit din ce în ce mai multe informaţii care fac referire la prezenţa misterioasă a ruşilor în Sudul şi estul ţării. Informaţiile venite pe cale surselor au fost confirmate de  ministrul ucrainean de Externe, care a declarat săptămâna trecură că invazia rusă a depăşit peninsula Crimeea, regiunea Herson fiind imediat ameninţată.

Între timp, circulă informaţii cu privire la sechestrări şi răpiri ale activiştilor ucraineni de către „indivizi înarmaţi şi neidentificaţi” şi chiar existenţa unor protestatari prooccidentali sub acoperire, notează presa ucraineană şi internaţională.


Citeşte şi:

Crimeea: Referendum sub ameninţarea armelor. Putin încearcă să motiveze legal ocuparea ilegală a RAC

Declaraţia MAE al Rusiei cu privire la încălcarea drepturilor civile şi culturale ale minorităţilor naţionale şi religioase în Ucraina nu poate fi explicată. Nimeni nu interzice ruşilor să vorbească limba maternă în această ţară. Ba mai mult, mulţi ucraineni get-beget vorbesc limba rusă, şi nu cea ucraineană. Aşadar, Putin încearcă să aplice în Crimeea un nou model de ocupare teritorială, care nu este comparabil cu cel aplicat în Georgia.

Identitate naţională şi război istoriografic în Ucraina sau care sunt rădăcinile actualei situaţii de azi

O ţară frontieră situată la confluenţa dintre UE şi Rusia, o fostă republică sovietică având o populaţie de 46 de milioane de locuitori, independentă din 1991, cunoscută în afara graniţelor prin stereotipii de genul „grânarul fostei URSS”, „catastrofa de la Cernobîl”, „criza gazelor” sau „revoluţia portocalie”, Ucraina încearcă să-şi construiască o identitate.

REPORTAJ Am fost în Piaţa Lenin şi am văzut ruşi fericiţi

Aseară, după o zi oarecum previzibilă şi cu finalitate anticipată, locuitorii din Simferopol s-au adunat în Piaţa Lenin pentru a-şi sărbători noul statut de cetăţeni ai Federaţiei Ruse. Pentru unii, doar o confirmare oficială a identiăţii, pentru alţii, motiv de bucurie şi speranţă.

UPDATE Crimeea, pe repede înainte spre Rusia, după ce  parlamentul de la Simferopol a proclamat independenţa peninsulei faţă de Ucraina

Referendumul privind statutul Crimeei ar trebui să fie urmat de decizii instituţionale ale Moscovei şi de demersuri ale Occidentului pentru susţinerea Ucrainei, relatează AFP, care prezintă un calendar provizoriu. Alipirea peninsulei Crimeea la Rusia a fost aprobată de 96,6 la sută dintre alegători, potrivit rezultatelor definitive comunicate luni dimineaţa de premierul prorus Serghii Aksionov, pe contul său de Twitter.

Obama l-a anunţat pe Vladimir Putin că Statele Unite sunt pregătite să impună „sancţiuni suplimentare” Rusiei

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a avertizat, duminică, pe omologul său rus, Vladimir Putin, de eventuale „sancţiuni suplimentare” care pot fi luate faţă de Rusia, subliniind că administraţia de la Casa Albă şi aliaţii lor nu vor recunoaşte „niciodată” referendumul desfăşurat în Crimeea, relatează AFP.

UPDATE Continuă provocările în estul Ucrainei: sediile Parchetului şi servicilor speciale din Doneţk, luate cu asalt de manifestanţi pro-ruşi

Manifestanţi proruşi au pătruns duminică în sediile parchetului şi serviciilor speciale (SBU) din Doneţk, un oraş rusofon situat în estul Ucrainei, la finalul unei manifestaţii pentru alipirea la Rusia, relatează AFP.

FOTO REPORTAJ Referendumul din Simferopol

Am lăsat Simferopolul ploios în urmă. Mă îndrept către Bahcesaray, la 70 de kilometri de capitală, un orăşel cu o populaţie puţin peste 30 de mii, pentru a observa cum se desfăşoară alegerile şi acolo. Şoselele sunt foarte aglomerate pentru o zi de duminică

 

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite