Europa

articolul anterior articolul urmator

Ţara cu tot mai puţini creştini: bisericile sunt folosite inclusiv ca discoteci

54
24 Dec 2018 20:35:21
Autor: George-Andrei Cristescu
FOTO 123 RF
FOTO 123 RF

Olanda, o ţară unde parohiile sunt folosite atât pentru activităţi religioase, cât şi pentru găzduirea de concerte, festivităţi şi expoziţii culturale, are tot mai puţini creştini şi bisericile îşi pierd influenţa şi popularitatea, se arată într-un articol publicat luni de agenţia EFE.

''Tineretul, în ansamblul său, merge mai puţin la biserică, dar cei cu adevărat credincioşi sunt mai motivaţi şi mai fideli. Educaţia religioasă a devenit mai deschisă, alegerea este lăsată chiar în mâinile copiilor'', explică sociologul olandez Joep de Hart, autor al unui raport intitulat ''Creştinii în Olanda''.

Potrivit acestui raport, în fiecare an circa 100.000 de olandezi abandonează religia creştină. Mai mult, populaţia olandeză îşi pierde într-un ritm accelerat interesul pentru biserică. Dacă în anul 2002 circa 43% dintre olandezi se declarau membri ai unei comunităţi religioase - catolică, ortodoxă sau protestantă -, în anul 2016 acest procent a scăzut la aproximativ 31%, potrivit Agerpres. 

Trei pătrimi dintre olandezi afirmă că sensul vieţii lor nu are nicio legătură sau are una foarte redusă cu perspectiva religioasă, în timp ce două treimi dintre ei asigură că nu au deloc sau foarte puţină încredere în instituţiile religioase.

O medie a ultimilor zece ani arată că în fiecare săptămână o biserică şi-a închis porţile în Olanda, iar în 2018 circa 80 de parohii au fost nevoite să-şi părăsească edificiile din lipsă de enoriaşi.

Guvernul olandez a acceptat să dea cultelor religioase un ajutor de 30 de milioane de euro pentru patrimoniul lăcaşurilor de cult, dar bisericile s-au orientat şi către alte activităţi sociale, găzduind cabinete medicale, cluburi, săli de expoziţii şi chiar săli de concerte, activităţi care nu împiedică desfăşurarea slujbelor de duminică, ele desfăşurându-se în celelalte zile ale săptămânii. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

54 Comentarii

Costique
24.12.2018, 21:34:52

Nici o problema, lasa ca au varianta primarului Amsterdamului... colonizare in 50 de ani...adica cand vor avea numarul si puterea vor arata ce vor de fapt...Occidentul e mort dar inca nu stie...

-13 (35 voturi)
Voluntat Solis
24.12.2018, 22:38:06

Eu zic sa puna niste difuzoare pentru viitori muezini, sa dea joc crucile si sa instaleze semi-luni in loc. Insh'allah.

-9 (21 voturi)
daco getul
25.12.2018, 00:05:30

vesticii sunt plini de ei, aroganti, au impresia ca le stiu pe toate, se bat cu pumnul in piept ca sunt umanisti si salvatorii omenirii , intr un cuvant vai de capul lor. Crestinismul a disparut mai ales in tarile protestante. Locul lui este incet dar sigur luat de noua religie ai carei adepti sunt luptatori, perseverenti si foarte rabdatori.

-10 (26 voturi)
Mora Roby
25.12.2018, 00:28:48

Da,acest vis frumos,sa ne eliberam din chingile si catusele religiei crestine,sa fim liberi odata,nu robi. Acum in prag de sarbatori sa fim si noi in asentiment cu o tara civilizata ca Olanda & CO,urmand trendul "libertatii". Sa aspiram,dar sa si contribuim la acest vis frumos de,dezrobire. Sfantul Altar al Senatului EU sa legifereze ca,inca din frageda pruncie copii sa se hotarasca daca vor o schimbare de sex,o alegere de gen,daca adera la vre-o religie,sa fie indemnat delicat si cu mare pricepere spre cele sfinte si traditionale ale normelor corect politice LGBT. Ca pana la urma de la inceputurile lumii asa a fost (pe surse conform teoriilor specialistilor din UK si US),barbat cu barbat si femeie cu femeie,ca doar religia ( vezi Popii ) mai tarziu ne-o indoctrinat sa ne amestecam si sa ne mixam. In secolul tehnologiei noi inca ne desfranam scarbos si facem copii cu femei,ca dobitoacele cu sexul opus,inca mai vizitam Bisericile ca pesterile in epoca de piatra. Ne sunt prezentate pe diferite canale TV religioase ceva oribil pentru cultura si valoarea spirituala contemporana, barbati care saruta femei in public,ca si cum ar fi ceva de cand lumea si pamantul. Cu adevarat vom fi liberi cand,barbatii de genul neutru vor face scimbare de sex cu orice fiinta din univers si vor face copii,iar femeile tot pritr-o schimbare de sex sa fie in sfarsit niste barbati in toata puterea cuvantului. Atunci dragii mosului va fi pacea pe pamant (fara popi)dupa milenii cand totul va fi normal,Barbatii se vor naste cu crapatura si Femeile cu,cuc,cum a fost la inceput (tot pe surse). Dar nu,va inselati,ei nu vor mai fi de genul "Neutru "nuuu,mult imbunatatiti vor fi spiritual. Vor fi in sfarsit liberi sa se creada chiar Neoameni,ceia ce noi nici nu indraznim astazi(datorita tot popilor). .Ar mai fi cateva idei "normal-traditionale"de sintetizat dar ma tem ca le-or impartasi mai devreme specialistii din UK pana nu mor sa vad. Cam asta inseamna sa fii un om slobod la minte si mafiot.

-13 (21 voturi)
Sorin Ionascu
25.12.2018, 00:57:52

Peste vreo 50 de ani probabil ca la fel va fi si pe aici, cu toata vanzoleala popilor si cu toata zbaterea sa nu cumva sa le scape cineva sau ceva din gheare. Doar ca la noi nu vor mai avea nevoie sa transforme biserici in altceva, ca vor cadea singure, din cauza de proasta intretinere si lipsa de reparatii, cum deja au incput sa cada cele seculare. O sa ramana doar cotetzu' lui Danutzu din varful dealului, sa se adune in el toti pok/emon/ii. Pe acela il pot, eventual, transforma in sala de concerte, ca tot nu se invredniceste nimeni sa faca una.

+4 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (54)

Modifică Setările