Lituania, Estonia şi Letonia au declarat că Belarus reprezintă ameninţări serioase la adresa securităţii europene prin escaladarea deliberată ”a atacului său hibrid” folosind migranţi pentru a riposta pentru sancţiunile UE.
”Acest lucru creşte posibilitatea unor provocări şi incidente grave care s-ar putea extinde şi în domeniul militar”, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor Apărării din aceste ţări.
Ministerul Apărării din Belarus a declarat anterior că, în urma acumulării de forţe militare poloneze în apropierea graniţei, va fi obligat ”să ia măsuri de răspuns adecvate”, atât în mod independent, cât şi împreună cu aliatul său strategic, Rusia.
Deşi nu este membră a UE, Ucraina, temându-se să devină un alt punct de conflict, a anunţat exerciţii şi desfăşurarea a 8.500 de militari şi ofiţeri de poliţie suplimentari la graniţa de nord a ţării cu Belarus.
Migranţii blocaţi în Belarus au aruncat cu pietre şi crengi către poliţiştii de frontieră polonezi şi au folosit buşteni pentru a încerca să dărâme un gard de sârmă ghimpată, peste noapte, în noi încercări de a pătrunde cu forţa în UE, au declarat autorităţile de la Varşovia.
UE declară că Minskul încurajează mii de persoane care fug din părţile lumii devastate de război să încerce să îi treacă graniţele şi ar putea impune noi sancţiuni Belarusului şi companiilor aeriene care transportă migranţii, cel mai devreme începând de luni.
Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a ameninţat că va riposta, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale ruseşti prin Belarus, deşi nu a existat un răspuns imediat din partea Rusiei, aliatul şi susţinătorul ei financiar.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va încerca să ajute Europa să facă faţă unei crize energetice şi speră că autorităţile germane vor certifica în curând conducta Nord Stream 2 care va transporta un volum mai mare de gaze ruseşti către cea mai mare economie a Europei.
Minskul a declarat că două bombardiere strategice ruseşti patrulează spaţiul aerian din Belarus pentru a doua zi, în semn de sprijin.
În comentariile transmise de presa locală, Lukaşenko a mai spus că au existat încercări de a transfera arme către imigranţi, dar nici nu a furnizat nicio dovadă şi nici nu a spus cine se află în spatele a ceea ce el a numit o provocare.
Kremlinul a spus că Rusia nu are nimic de-a face cu tensiunile de la graniţă şi a sugerat că prezenţa oamenilor puternic înarmaţi de ambele părţi este o sursă de îngrijorare. De asemenea, a mai spus că Putin a avut un al doilea apel telefonic în două zile cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a spus că UE ar trebui să discute cu Belarus despre criză.
Kremlinul a respins anterior drept ”nebunească” o sugestie din presă conform căreia transportatorul rus Aeroflot ar putea fi vizat de sancţiuni.
UE nu a spus care companii aeriene vor fi incluse, dar Turcia a răspuns, de asemenea, furioasă la o informaţie conform căruia Turkish Airlines ar putea fi afectată.
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
6 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
hai cu razboiul, ca de pandemie ne-am cam plictisit, incepem sa ne obisnuim cu ea! Oricum lumea sta cam pe mult pe un butoi de pulbere, poate e timpul sa se aleaga praful definitiv de tot. Ca incepe din Belarus, din Taiwan, din Iran, ce mai conteaza? macar sa prindem loc in fata , sa vedem de aproape cum e extinctia
Un " incident Gleiwitz " mai trebuie să provoace cei din Belarus ..ca să înceapă nebunia .. Dacă afirmă că se simt obligați ”să ia măsuri de răspuns adecvate” , ar însemna că spre așa ceva se îndreaptă Ca și cum polonezii ar fi vinovați de prezența la frontierele sale , a puhoiul de arabi ..
belarus o tara nefericita din cauza unor tirani odiosi ! nu inteleg cum se poate ca tirani gen putina sa existe intr o lume civilizata ?! exista fel si chip de sofisticarii de arme are ar putea nimici un astfel de personaj in no time si totusi nu se intampla..
Regimuri dictatoriale au fost, sunt și din nefericire vor mai fi... Pot să apară oriunde! Să ne amintim de apariția lui Hitler în democrația germană! O mână de oameni deciși, fără scrupule, se pot folosi de slăbiciunile omenești pentru a-și face susținători și a impune o dictatură... Cred că problema este până la urmă de educația națiunii întregi pentru democrație, astfel încât majoritatea să împiedice cu fermitate impunerea dictaturii de către O MÂNĂ de nenorociți! În dictaturi, o parte a populației este făcută complice, pentru mărunte avantaje, o altă parte a populației este indiferentă, NU SE BAGĂ. Așa se întâmplă și în Belarusul lui Lukașenko și în Rusia lui Putin.
Popoarele migratoare atacă Europa din toate părţile şi, dintr-o problemă economică, situaţia a devenit politică şi poate deveni militară. Dar Germania şi Franţa tac, pentru ele e bine, sunt departe de fenomene. Lasă să aibă greutăţi flancul Sudic( Spania, Italia, Grecia) şi cel Estic( Polonia şi ţările baltice), cu atât mai bine pentru Germania şi Franţa. " Europa noastră" a devenit de o ticăloşie indescriptibilă, de fapt aşa a fost întotdeauna.
Vezi toate comentariile (6)