Ţiriac, în presa spaniolă: "Duc o viaţă de vagabond, de ţigan"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu nici două luni înainte de startul celei de-a zecea ediţii a Open-ului de la Madrid, Ion Ţiriac povesteşte, într-un interviu acordat presei spaniole, despre începuturile sale în afaceri, despre tenisul actual şi de ce nu mai vrea niciodată să se însoare.

"Acest român de 71 de ani a început să muncească la 14 ani, într-o fabrică de camioane. A fost celebru în sportul cu racheta, alături de Năstase. Astăzi este un multimilionare cu afaceri în sectorul bancar, al asigurărilor... Nimic nu-i rezistă", scrie Intereconomia, care a realizat un interviu cu Ion Ţiriac, la mai puţin de două luni până la startul Madrid Open, turneul de tenis patronat de român în capitala Spaniei, ajuns la cea de-a zecea ediţie.

"Turneul meu este mai bun ca orice Grand Slam"

Românul are ambiţii mari cu turneul madrilen, despre care spune că are "mai multă calitate" ca orice turneu de Grand Slam. "Turneul a început în 2002. Atunci, lumea era prea puţin conştientă de anvergura la care va ajunge. Acum, Madrid Open a devenit evenimentul care a progresat cel mai mult în ultimii zece ani, mai mult decât orice altă competiţie sportivă. Sper ca, în câţiva ani, turneul să devină unul de două săptămâni, unde fiecare jucător să joace o zi şi una nu. Astfel nu se va mai ajunge la situaţii precum cea din 2009, în care Nadal a jucat o semifinală de patru ore cu Djokovici şi a doua zi, dimineaţa, a jucat finala cu Federer. Dar nu vreau un Grand Slam, le respect mult, dar sunt competiţii ale trecutului", a spus Ţiriac, adăugând ce planuri are: "Ceea ce vreau eu este ca jucătorii cei mai buni din lume să joace contra celor mai buni. Într-un Mare Şlem sunt 128 de jucători. Această proporţie face ca, din punct de vedere sportiv, valoarea minimă a fiecărei partide să fie de 64. Şi câştigătorul se află după două săptămâni de meciuri. Sunt turnee care au tradiţie, dar ceea ce vreau eu este ca în tenis să se producă aceleaşi schimbări ca şi în celelalte discipline sportive, în general. Asta se va întâmpla atunci când cei mai buni vor juca cu cei mai buni, cum am zis adineauri. Open-ul de la Madrid are mai multă calitate sportivă decât un Grand Slam. Joacă cei mai buni 48 de tenismeni din lume. Asta face ca la fiecare confruntare nivelul de joc să fie, a priori, mai înalt. Pentru că fiecare meci are o valoare minimă de 24. Mie mi-ar plăcea chiar să vină şi mai puţini, 32, dar nu cred că ATP va accepta asta".

"Banii sunt importanţi doar atunci când nu îi ai. Ca şi sănătatea"

Întrebat de ce a ales Madridul pentru acest Open, Ţiriac are un răspuns clar: Spania a avut mereu sportivi de elită în tenis, dar nu şi un turneu pe măsură. "De ce am ales Madrid? Motivul cel mai logic este că Spania, şi în ciuda tuturor meritelor sale, a avut în ultimii 40 de ani mai mulţi jucători decât restul lumii. În Spania tenisul avea nevoie de aşa ceva şi Madrid era o capitală europeană care nu avea un turneu de tenis important. Era locul perfect. În primul an, publicul a răspuns fantastic. Dar, pe lângă public, te interesează mult şi suportul primit: televiziune, parteneri... Tenisul de azi e industrial şi de mulţi, mulţi bani. Un turneu ca şi cel de la Madrid nu se poate copia. Am implantat un turneu lider de piaţă şi lider în noua eră a sportului", a explicat Ion Ţiriac.

Citeşte pe adevarul.es de ce spune Ion Ţiriac că Forbes i-a calculat greşit averea, de ce tenisul din ziua de azi îl plictiseşte şi de ce nu are de gând să se mai însoare niciodată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite