Europa

articolul anterior articolul urmator

A fi sau a nu fi… în Uniunea Europeană?! Aceasta este întrebarea

9
27 Apr 2016 13:31:34
Cristian Buşoi
Britanicii decid pe 23 iunie dacă rămân în Uniunea Europeană
Britanicii decid pe 23 iunie dacă rămân în Uniunea Europeană

Încrederea europenilor în UE a fost puternic zdruncinată odată ce Grecia a spus NU regulilor financiare ale Uniunii Europene, legitimându-şi poziţia prin vot popular. Iar criza grecească a reprezentat doar începutul avalanşei de probleme pentru Uniune.

Crizei elene i-au urmat criza imigranţilor, Brexit-ul, iar, astăzi, peste jumătate dintre francezii care au participat la un sondaj vorbesc despre Frexit, considerând că UE nu mai este nici sigură şi nici stabilă. Nici germanii nu sunt departe de aceste convingeri, iar lor li se adaugă irlandezii, polonezii, spaniolii şi suedezii.

La subminarea unităţii UE contribuie serios partidele extremist-naţionaliste, care reuşesc să cultive neîncrederea cetăţenilor europeni în valorile şi stabilitatea UE, sperând astfel la victorii facile în plan politic. Campania împotiva Uniunii Europene pe care o duce Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreapta din Franţa, care îi îndemna recent pe britanici să voteze în favoarea Brexitului, este doar un exemplu în acest sens.

Nevoia de reformare a UE

Atât referendumul din Marea Britanie, anunţat pentru luna iunie a acestui an, cât şi semnalele care vin dinspre Franţa, Spania sau Suedia au în substrat nevoia de reformare a Uniunii Europene. UE trebuie să reconsidere leadership-ul, să-şi revigoreze instituţiile şi să-şi reafirme credinţa creştină. Germania şi-a subminat rolul de lider lucid al Europei, prin deschiderea graniţelor, iar liderii europeni nu mai au credibilitate. Uniunea Europeană este victima propriilor decizii şi are nevoie urgent de soluţii şi conducători capabili să pună la punct o strategie de salvare. Altfel, riscă să cadă pradă liderilor extremişti care se bucură din ce în ce mai mult de simpatia cetăţenilor bulversaţi, uşor de manipulat. UE nu îşi mai poate permite să trăiască în comunismul corectitudinii politice. Ideologia europeană nu mai poate fi cea a pasivităţii birocratice şi a non-acţiunii.

De rezultatul referendumului din Marea Britanie depinde, în mare măsură, viitorul Uniunii. Care sunt consecinţele? Calculele arată astfel: odată ce Marea Britanie ar face un pas înapoi, Uniunea Europeană pierde un important contributor. La prima vedere, Londa iese în câştig, însă economiile pe termen scurt vor avea, cu siguranţă, consecinţe nefaste pe termen mediu şi lung, ceea ce ar afecta nu numai viaţa economică, ci şi pe cea socială din insulă. Este de notorietate faptul că mari companii japoneze şi americane au avertizat Londra că îşi vor reconsidera viitorul în regat dacă ţara va părăsi Uniunea.

De la neglijare la radicalizare

Cât despre teama că rămânerea în UE ar aduce imigranţii musulmani şi, implicit, terorismul mai aproape de Palatul Buckingham… Riscul poate proveni chiar din Europa şi nu din afara ei, dacă în continuare vor fi neglijaţi cetăţenii europeni care trăiesc la limita sărăciei. În UE, numărul celor expuşi riscului de sărăcie este în creştere. Dacă în 2008 populaţia săracă atingea procentul de 23%, în 2014 ajunsese la aproape 25%. În 2014, avem în UE 26 de milioane de copii care trăiau în sărăcie şi riscau excluziunea social. 26 de milioane de copii înseamnă 27% din totalul copiilor. Neglijarea persoanelor sărace este un subiect extrem de important despre care, din păcate, se vorbeşte foarte puţin. Neglijarea duce la excludere socială, excluderea socială duce la radicalizare, iar radicalizarea se materializează în acţiuni anti-sociale.

Altfel spus, nu trebuie să ne fie teamă că importăm terorişti, pentru că, dacă nu suntem suficient de atenţi, riscăm să avem propriii radicali şi atunci nu vom mai putea da vina nici pe direfenţele culturale, nici pe cele religioase. Aceşti radicali vor fi, poate mai repede decât ne-am imagina, europeni de-ai noştri, săraci, refugiaţi în enclave urbane, care se vor ridica împotriva unei societăţi care nu i-a protejat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Franc Charles
27.04.2016, 14:22:20

Mda, inca un articol de propaganda scris in linia corectitudinii politice: se schinba cauzele cu efectele di negrul cu albul cu unicul scop de a manipula si s minti cititorii , de a i albi pe adevaratii vinovati pentru dezastrul din europa si a i impiedica pe cei care vor sa puna punct scestei dituatii ss o piata fsce...nu, nu partidele pretins extremiste sunt de vina pentru aceasta situatie, ci tocmai cei care se pretind pro europeni, politrucii de la conducerea CE si a unor state europene impreuna cu mass media vanduta....articolil asta chiar incearca sa ne prosteasca ps fata pretinzand ca cei care incearca sa arate starea reala din europa in ciuda cenzurii mass media sunt vinovatii de aceasta stare, cand realitatea evidenta e ca vinovatii sunt asa zisele partide traditionale care au condus tarile europdne de multe zeci de ani...politicisnii acestor partide au decis sa inunde tarile europene cu muslimii in ciuda opzitiei populatiei, mai mult sa plateasca si ppoeni sociale grase acestor lacuste nesatule....oricum ce e acum UE nu are nici o legatura cu cea in care am intrat inclusiv noi...se mai numeste UE doar din motive de geogragie, pt ca economic, cultural si politic ar trebui sa se numeasca uniunea musulmaba, acestia sunt singurii luati in sesma de politivienii din paryidele tdaditionale, acestia sunt singurii care sunt scosi in fata si considerati victime (cand de fapt sunt agresorii), doar in favoarea acestora se iau masuri, oricine zice vreun adevar despre ei e taxay omexiat ca rasist, extremist, etc, si poate ajinge inclusiv la onchisoare...asa ca nu mai manipulati, in ciuda pozitiei josnice a mass mefia europeana populatia incepe sa vada adevaratii vinovati si nu va dura mult psna vor fi trasi la raspundere pentru crima demografica pe care o comit in europa....si primul pas pentru asta e desffiintarea UE, CEDO si a conventiei europebe a drepturilir omului (musulman)

+2 (6 voturi)
arogantu
27.04.2016, 15:19:42

Tu scrii în samagoneza??

-1 (3 voturi)
Alfa Omega
27.04.2016, 15:30:29

Mda , in o singura privinta Anglia are dreptate ....in privinta migrantilor , mai precis in privinta cotei obligatori de migrantii ! In celalante chestii EXAGEREAZA pt ca oricum Anglia a avut si pana acum un regim privilegiat !

+1 (3 voturi)
Feru Magdalena Valentina
27.04.2016, 14:54:20

Nu trebuie nimic reformat fiindca nu e nimic de salvat. Niciun popor,nici macar romanii,nu au ales de buna voie si in buna constiinta sa devina parte din regiunile unui monstru suprastatal birocratic care sa dicteze si cele mai mici aspecte ale vietii umane. Nimeni nu si-a dorit inregimentarea intr-un stat autocratic european iesit din impletitura romanelor lui Orwell cu cele a lui Kafka. Europenii si-au dorit cooperarea armonioasa a natiunilor democratice,nu reinventarea socialismului cu fata umana. Stiti foarte bine ca deciziile le iau birocratii UE iar Parlamentul European joaca doar un rol figurativ. Parlamentarii fiecarei natiuni sunt divizati pe asa zise grupari ideologice si nu pot sustine consistent interesul national, asta in cazul in care macar se supune ratificarii inParlamentul european deciziile Comisiei. Oricine citeste rezolutiile PEvede cat sunt de artificiale si indepartate de interesul comun, ma intreb cati dintre parlamentari le citesc inainte sa le voteze. In cazul cotelor de refugiati ati votat impotriva Constitutiei Romaniei,nici macar nu ati crezut ca trebuie sa va justificati in fata romanilor. D-nul Ciolos a votat pentru acordul cu Turcia,nu au crezut nici dansul nici d-nul Iohannis ca trebuie sa se justifice in fata Romanilor. Dreptul european,legislatia,recomandarile,acordurile produse de UE sunt atat de numeroase incat nimeni nu mai poate garanta ca respecta legea sau ca o cunoaste,suntem cu totii la mila birocratilor. Aceasta constructie a UEsufoca cetateanul de rand care nu este reprezentat,nu este ascultat,nu are niciun control asupra vietii lui si nu stie ce lume lasa copiilor lui. Stingeti cu totii lumina oa Bruxelles si plecati acasa, UE este un corp mort si in putrefactie. Trebuie conceput un nou tratat european ;conceput de oameni noi si ratificat prin referendumuri nationale.

+1 (5 voturi)
Marcel Panciu
27.04.2016, 14:59:28

Ma bucur sa vad ca, dupa ce si-a incercat norocul la Primarie si propriul partid i-a dat cu flit, dl. Busoi isi reia rolul de europarlamentar (bagator de seama) si revine pe blog cu obisnuitele-i platitudini si truisme inspirate din politica internationala.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările