Europa

articolul anterior articolul urmator

A patra noapte consecutivă de violenţe la Barcelona şi grevă generală în Catalonia: MAE a emis o alertă de călătorie

6
18 Oct 2019 12:46:07
Autor: Ion Gaidau
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Barcelona a avut parte de o nouă noapte tensionată joi spre vineri, cu baricade în flăcări şi cocteiluri Molotov aruncate în direcţia forţelor de ordine de către manifestanţi separatişti. MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Spania.

Potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului, sute de tineri au ridicat baricade în flăcări, au aruncat cocteiluri Molotov şi au strigat „independenţă“ în marea metropolă catalană.

Aceasta a fost a patra noapte consecutivă de violenţe la Barcelona, unde mii de separatişti îşi manifestă astfel furia faţă de condamnarea a nouă dintre liderii lor la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare pentru tentativa de rebeliune din 2017.

Vineri este zi de „grevă generală“ în Catalonia, un „Marş al libertăţii“ fiind prevăzut să aibă loc la ora locală 17.00 (18.00 ora României).

„Acţiunile pe care la facem de câteva zile sunt cauzate de neputinţa pe care o resimţim, deoarece statul spaniol persistă cu refuzul (de a ne acorda independenţa, n. red.) şi ameninţările sale, în timp ce Europa tace“, spune David, un contabil în vârstă de 23 ani.

Potrivit unui sondaj publicat în iulie de Guvernul regional catalan, 44% din cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei îşi doresc separarea de Spania, în timp ce 48,3% se opun unui astfel de proces.

Ţinând cont de această situaţie, viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, născut în Catalonia, îi acuză pe separatiştii din regiunea sa natală de „atitudine totalitară“.

Josep Borrell, care va prelua la 1 noiembrie mandatul de Reprezentant Înalt al UE pentru Afaceri Externe, le-a reproşat separatiştilor catalani că nu ţin cont de ideile celor care nu sunt de acord cu ei.

„Esenţa problemei este că separatiştii ignoră «catalanitatea» celor care nu sunt separatişti. Când excludeţi o parte a populaţiei deoarece nu vă împărtăşeşte ideile şi consideraţi că cei care aparţin poporului sunt cei care gândesc ca voi, aceasta este o atitudine totalitară. Şi eu sunt catalan şi nu gândesc ca voi“, a declarat Borrell, citat de AFP.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat luni nouă separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017. Pe de altă parte, justiţia spaniolă a emis un nou mandat internaţional de arestare pe numele fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil în Belgia.

Acum noii lideri separatişti promit să meargă până la capăt în procesul de autodeterminare.

Într-o atenţionare de călătorie, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Barcelona şi alte localităţi din regiune, precum Tarragona, Tarrega, Berga, Vic şi Girona, că vor continua mobilizări de persoane şi pentru ziua de vineri, 18 octombrie 2019, este programată o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

Se recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care au loc aglomerări de persoane şi să se informeze, în prealabil, asupra stării infrastructurii de transport la http://infocar.dgt.es/etraffic/, http://rodalies.gencat.cat/en/inici/ şi http://www.aena.es, precum şi pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească. De asemenea, informaţii actualizate pot fi găsite pe social-media, în special pe Twitter la @emergenciescat, @Inforenfe şi @rodalies.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

OmTacut
18.10.2019, 13:37:48

MAE nu s-a gandit si la tiganii din Romania plecati la Barcelona la furat daca or avea probleme? Cum o sa fie ajutati daca sunt luati la bataie de demonstrantii de la Barcelona?

+1 (1 vot)
_wakki m
18.10.2019, 16:00:14

îi vor ascunde kurvele rusoaice care se găsesc droaia în Barcelona și în alte locuri din Spania chestia asta se petrece în Europa iar voi rusoporcinele nu aveți a vă da cu părerea despre ce se petrece în Europa, stați în cotețul vostru, unde vă e locul

-2 (2 voturi)
OmTacut
18.10.2019, 16:17:48

_wakki m Marea majoritate a prostituatelor din Spania, venite din alte tari, vin din zona Americii Latine, urmata imediat de Romania si Bulgaria . Singure, prostituatele din Romania si Bulgria formeaza 25% din numarul total de prostituate din Spania si cele din zona Americii Latine 50%. Restul de 25% sunt formate de autohtone si venite din Africa (Nigeria in special). "Migrant workers According to a 2009 TAMPEP study, 90% of sex workers are migrants. Of all countries studied, only Italy had proportion of migrant workers at comparable level.[10][23] About 80% of these were Latin American (mainly from Ecuador, Colombia and the Dominican Republic)[24][25] However, the situation is changing rapidly owing to the arrival of Eastern European migrants (mainly Romania and Bulgaria) who now make up 25% compared to 50% from Latin America, under the context of Immigration to Spain. " Link: https://en.wikipedia.org/wiki/Prostitution_in_Spain https://metro.co.uk/2019/02/10/pimps-put-metal-penises-make-rape-painful-8508171/ https://www.theguardian.com/global-development/2019/may/11/prostitution-tackling-spain-sex-traffickers

+1 (1 vot)
OmTacut
18.10.2019, 16:22:21

_wakki m "Up to 400,000 prostitutes work in Spain, according to one estimate by a Spanish trade union. More than 90 percent are immigrants. " Inseamna ca peste 90.000 de femei din Romania si Bulgaria sunt prostituate in Spania. Link: https://www.thestar.com.my/news/world/2006/04/18/spain-breaks-russian-prostitute-ring-arrests-100#10Fo2ixhTBslWhWp.99

+1 (1 vot)
Mihai Neagu
18.10.2019, 18:34:42

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (6)