FOTO VIDEO Accidentul feroviar din Spania, al treilea cel mai grav din istoria ţării: 80 de morţi şi 143 de răniţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentul trenului care a deraiat este al treilea cel mai grav din istoria Spaniei, potrivit bilanţului provizoriu, care se ridică la 80 de persoane decedate şi 143 de răniţi.

UPDATE 16.09 Numărul morţilor a crescut la 80, potrivit presei spaniole. 

UPDATE 15.12 Conductorul trenului va fi audiat în calitate de inculpat, potrivit Tribunalului Superior din Galiţia.

UPDATE 14.53 Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat joi trei zile de doliu naţional în urma accidentului feroviar în care au murit cel puţin 78 de persoane, miercuri, în Galiţia.

"Voi semna astăzi (joi) un decret declarând trei zile de doliu naţional în întreaga Spanie", a declarat Rajoy, aflat într-o vizită la locul catastrofei, una dintre cele mai sângeroase din istoria ţării, la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei.

UPDATE 13.30 Regele Juan Carlos al Spaniei a făcut public, prin intermediul site-ului său, un mesaj de condoleanţe:

„Teribilul accident feroviar petrecut în Santiago de Compostela, în ajunul Zilei Galiţiene şi a Sfântului Patron al Spaniei, a îndoliat ţara noastră şi a suscitat regret în toată comunitatea internaţională, de la a cărei reprezentanţi primesc cele mai sincere condoleanţe. Mă adresez rudelor şi prietenilor celor morţi, celor răniţi şi a tuturor celor care au căzut victimă acestui nefericit eveniment care, ca oameni şi ca spanioli, ne emoţionează şi ne umple de durere şi tristeţe, ca să le transmit afecţiunea şi solidaritatea familiei regale”

UPDATE 12.57 Şeful Guvernului spaniol Mariano Rajoy a sosit joi dimineaţa la Santiago de Compostela, unde, miercuri seara, s-a produs un accident de tren soldat cu cel puţin 77 de morţi şi aproximativ 140 de răniţi, relatează AFP.

UPDATE 12.40 Papa Francisc se roagă în Rio de Janeiro, unde este prezent pentru Ziua Mondială a Tineretului, pentru sufletele victimelor accidentului din Santiago de Compostela.

UPDATE 12.31 Oamenii politici şi angajaţii instituţiilor de stat au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor.

UPDATE 12.23 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a transmis condoleanţe familiilor îndoliate.

UPDATE 11.52 Preşedintele guvernului galiţian, Alberto Núñez Feijóo, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că au fost decretare şapte zile oficiale de doliu după tragedia din Santiago.

Anterior, autorităţile din Santiago de Compostela anunţaseră că festivităţile pregătite pentru joi seară au fost contramandate.

UPDATE 11.30 Conductorul a recunoscut că trenul mergea cu aproximativ 190 de kilometri la oră pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră, informează EFE citând surse apropiate anchetei.

Bilanţul a ajuns la 78 de morţi, potrivit surselor din cadrul Tribunalului Superior de Justiţie din Galicia citate de EFE.

Potrivit anchetatorilor, într-o înregistrare telefonică făcută după tragedie se poate auzi cum unul dintre mecanicii de tren spune: „Am deraiat, ce să-i fac?, ce mă fac?”.

pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.

Citeste mai mult: adev.ro/mqhcyg

UPDATE 11.27 Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că nu s-au înregistrat, până la această oră, victime cetăţeni români în accidentul feroviar produs miercuri seară la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei.

"Nu există niciun fel de date privind cetăţeni români care să fi fost implicaţi în acest dramatic accident, nici persoane decedate, nici persoane rănite", a afirmat Corlăţean joi, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că această informaţie este bazată pe acţiunile de identificare a victimelor întreprinse până joi dimineaţă de autorităţile spaniole.

UPDATE 10.40 „O echipă a ambasadei României la Madrid s-a deplasat în cursul nopţii la locul accidentului şi se află la faţa locului”, a precizat Ministerul român de Externe, la solicitarea „Adevărul”. „Autorităţile locale au început demersurile specifice pentru identificarea persoanelor decedate şi informarea familiilor. Listele cu persoanele decedate şi cu victimele accidentului rutier vor fi făcute publice în urma centralizării tuturor internărilor şi identificărilor , şi după autorizarea în scris dată de judecător”, se mai arată în răspunsul MAE, fără a se preciza dacă sunt români implicaţi în accident şi care este starea lor de sănătate.

UPDATE 9.57 Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţa de tribunalul regional din Galicia, relatează AFP.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Mai mulţi martori oculari au povestit că au auzit zgomotul surd al unei explozii. "Eram acasă şi am auzit ceva ca un tunet, foarte puternic, am văzut mult fum", a declarat Maria Teresa Ramos, o femeie în vârstă de 62 de ani, care locuieşte la câţiva metri de locul accidentului şi care, din grădina sa vede o macara gigantică ce se pregăteşte să ridice vagoanele răsturnate.

"Era un dezastru. Oamenii strigau. Toată lume a plecat să caute pături şi prosoape ca să ajute răniţii. Nimeni nu a văzut aşa ceva vreodată aici".

"Am auzit ceva ca un tunet. Era ca şi cum ar fi fost un cutremur de pământ", a povestit pentru AFP un martor ocular, în vârstă de 39 de ani, Francisco Otero, care se afla în casa părinţilor săi, în apropierea căii ferate.

"Am ajuns după un minut. Primul lucru pe care l-am văzut a fost cadavrul unei femei. Aceasta m-a impresionat. Nu am văzut niciodată în viaţa mea un cadavru", a adăugat el, contactat prin telefon. "Dar mai ales, ce m-a impresionat cel mai mult, a fost liniştea imensă. Era un pic de fum şi un mic incendiu", a povestit el.

"Totul era ireal. Erau vecini care se apropiau, încercau să scoată oamenii blocaţi în vagoane", a adăugat el.

Patru vagoane erau răsturnate pe calea ferată, dintre care unul complet dezintegrat, încastrat în altul, în timp ce fumul şi flăcările se ridicau deasupra. Un altul a fost proiectat în aer, până pe un teren de deasupra căii ferate. Mai multe cadavre zăceau pe jos, acoperite cu pături.

"Se pare că într-u viraj trenul a început să deraieze, ne-am răsucit de mai multe ori şi mai multe vagoane au intrat unele în altele", a povestit un pasager, citat de postul de radio Cadena Ser.

În timp ce cauzele accidentului nu sunt cunoscute oficial, presa invocă viteza excesivă pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.

Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe un tronson de cale ferată de mare viteză dat în folosinţă în decembrie 2011. Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai companiei feroviare Renfe.

"O anchetă este în desfăşurare şi trebuie să aşteptăm" pentru a afla cauzele accidentului, a declarat un purtător de cuvânt al Renfe. "Vom afla în curând viteza când vom analiza cutiile negre ale trenului".

Accidentul s-a produs înainte de Sfântul Iacob, sfântul patron al galicienilor, o sărbătoare tradiţională în această regiune. Toate ceremoniile prevăzute de Sfântul Iacob au fost anulate.

Rapid s-au format coloane lungi de ambulanţe, cu girofarurile aprinse şi într-o cursă contracronometru de evacuare a răniţilor. În cursul nopţii, toate drumurile din jur au fost invadate de ambulanţe, cu sirenele pornite, în timp ce pe calea ferată membrii echipelor de salvare, cu căşti şi veste galbene, încercau să îşi creeze drum printre fiarele contorsionate.

O clădire municipală a fost pusă la dispoziţia familiilor, care puteau primi acolo consiliere psihologică şi informaţii. Autorităţile locale au lansat un apel pentru donare de sânge.

Centrul de ajutor pentru familii "s-a umplut din primul moment, iar oamenii continuă să vină", a povestit în cursul nopţii un purtător de cuvânt.

Şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy, originar din Santiago de Compostela, este aşteptat joi dimineaţa la faţa locului. "Vreau să îmi exprim afecţiunea şi solidaritatea cu victimele teribilului accident de tren din Santiago", a declarat el într-un mesaj postat pe Twitter.

Tragicul accident este primul care se petrece pe liniile de tren de mare viteză din Spania, o reţea apreciată drept una dintre cele mai bune din lume, precizează „24 Horas”. 

Trenul care a deraiat nu era unul de mare viteză, însă ar fi putut deraia, potrivit unor informaţii neconfirmate de autorităţi, din cauza vitezei excesive. 

Cel mai grav accident feroviar petrecut în Spania a avut loc la 3 ianuarie 1944 într-un tunel de pe linia care unea oraşele Palencia şi La Coruńa, în apropierea staţiei de tren Torre del Bierto, din comunitatea autonomă spaniolă Castilla y Leon. 

Expresul plin de călători s-a lovit în plin de o locomotivă care efectua manevre pe şine. 

În accident ar fi murit până la 500 de persoane, însă este vorba de estimări, întrucât cenzura dictaturii franchiste a păstrat tăcerea asupra accidentului, iar cifra oficială anunţată a fost de 78 de morţi şi 75 de răniţi. 

În 1972, 77 de persoane şi-au pierdut vieţile tot în urma unei deraieri, a unui automotor care efectua o călătorie între oraşele andaluze Cádiz şi Sevilla. Cu 200 de pasageri în cele 4 vagoane, automotorul s-a lovit de un tren expres în care se aflau 500 de pasageri. 

Cel mai recent accident feroviar, înainte de cel petrecut miercuri, este cel care a avut loc în 24 iunie 2010. Atunci, 12 persoane şi-au pierdut vieţile şi alte 14 au fost rănite, lovite fiind de un tren care nu urma să oprească în staţia de tren din Castelldefels (Barcelona). Tinerii traversau neregulamentar calea ferată, grăbindu-se să ajungă la plajă, în noaptea de Sânziene. 

Bilanţul accidentului de tren care a avut loc miercuri în apropiere de Santiago de Compostela se ridică la peste 56 de persoane decedate, potrivit preşedintelui Tribunalului superior de justiţie din comunitatea autonomă spaniolă Galicia, Miguel Ángel Cadenas. Acesta a confirmat că autorităţile şi echipele de salvare au găsit 56 de trupuri neînsufleţite şi a apreciat că numărul victimelor se poate ridica la peste 60 de persoane. În plus, el a precizat că în cazul unora dintre răniţii grav, nu se ştie cum evoluează situaţia lor. Peste 70 de persoane au fost rănite în urma deraierii trenului.

Citeşte mai multe despre accidentul feroviar din Spania:

Viteza excesivă, printre cauzele principale ale accidentului feroviar din Spania. Trenul depăşise cu 100 de kilometri pe oră limita de viteză impusă pe acel traseu

Presa spaniolă enumera, joi, viteza excesivă printre cauzele principale ale accidentului de tren soldat cu 77 de morţi şi 143 de răniţi, miercuri seara, la Santiago de Compostela, în nord-vestul ţării, relatează AFP.

FOTO VIDEO Accident în Spania: Cel puţin 77 de morţi şi 143 de răniţi în urma deraierii unui tren

Cel puţin 77 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 143 au fost rănite, după ce un tren a deraiat, miercuri, la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei. Acesta este cel mai mare număr de victime înregistrat într-un incident feroviar, de la atentatele teroriste de la Madrid, din 2004, când patru trenuri au explodat în patru staţii diferite.

VIDEO Cum s-a produs accidentul feroviar din Spania, soldat cu cel puţin 78 de morţi şi 143 de răniţi

Cotidianul „El Pais” a publicat joi o filmare care arată cum trenul care a deraiat în drum spre Santiago de Compostela s-a desprins de pe şine, iar mai multe vagoane au fost distruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite