Acord referitor la Brexit: premierul May va prezenta miercuri textul. Condiţii dure puse de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guliver Gettyimages
FOTO Guliver Gettyimages

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit un proiect al textului acordului referitor la Brexit, iar premierul Theresa May îl va prezenta miercuri miniştrilor, transmite Reuters.

„Cabinetul se va reuni miercuri la 14:00 (ora locală 17.00 ora României) pentru a examina proiectul de acord pe care echipele de negociatori l-au încheiat la Bruxelles şi pentru a decide următoarele etape“, a indicat guvernul.

Potrivit mai multor media britanice, miniştrii cabinetului britanic au fost convocaţi individual marţi seara pe Downing Street (sediul guvernului britanic), înainte de reuniunea de miercuri.

Purtătorul de cuvânt a arătat că miniştrii au fost invitaţi să citească documentaţia înainte de şedinţa respectivă.

Theresa May a obţinut posibilitatea ca Marea Britenie să nu fie forţată să creeze o frontieră vamală cu Irlanda, acest lucru fiind sprijinit şi de Michel Barnier, negociatorul şef al Brexit.

Dar uniunea vamală din Marea Britanie vine cu alte condiţii şi constrângeri, destinate să satisfacă Dublinul dar şi alte state membre ale UE, concesii despre care unii spun că premierului May îi va fi greu să le impună Parlamentului.

De asemenea, UE s-a arătat precaută cu privire la sprijinul pe care membrii Cabinetului britanic îl vor acorda proiectului de acord. "Să nu confundăm fumul alb cu ceaţa de peste Tamisa", a spus un oficial, făcând aluzie la fumul alb care anunţă succesul desemnării unui nou Pontif la Vatican.

Acordul include o ”clauză de salvgardare” (backstop) care va lua forma unui acord vamal temporar pentru întreaga Mare Britanie, cu măsuri specifice pentru Irlanda de Nord, care va rămâne mai mult în conformitate cu reglementările pieţei unice decât restul Regatului Unit.

Concesiile de la Bruxelles, cu alte cuvinte, vin cu un mare preţ politic. Secretarul de stat însărcinat cu Brexitul, Dominic Raab, a făcut presiuni pentru impunerea unui mecanism unilateral care să evite acordul vamal, astfel încât Marea Britanie să poată urma o politică comercială independentă, însă UE a refuzat să accepte astfel de propuneri.

Irlanda rămâne în interiorul pieţei unice

Chiar şi după găsirea unui compromis, May trebuie totuşi să justifice în faţa cabinetului propriu un paragraf al proiectului de acord care prevede rămânerea Irlandei de Nord în interiorul pieţei unice, irlandezii urmând să fie astfel integraţi în uniunea vamală a UE mai adânc decât restul continentului britanic.

Cea de-a doua mare provocare pentru echipa doamnei May va fi explicarea condiţiilor de aşa-numită "condiţii de concurenţă echitabilă". Mai multe state membre UE au vrut să obţină garanţii care să împiedice concurenţa neloială din partea Marii Britanii după părăsirea blocului comunitar. Un oficial dintr-un stat nordic, membru al UE: "Britanicii au obţinut un avantaj prn accesul pe piaţa UE fără taxe şi cote. Avem nevoie de condiţii pentru a echilibra acest lucru".

Având în vedere aceste discuţii, negociatorul UE Michel Barnier a introdus în proiectul de acord unele dintre cele mai severe restricţii aplicate oricărei ţări aflate în afara pieţei unice.

Aceasta include respectarea de către Regatul Unit a normelor europene privind concurenţa şi ajutoarele de stat, chiar dacă acestea ar putea suferi ulterior modificări.

Aşa-numita clauză de concurenţă echitabilă e şi ea inclusă în acord, care mai stabileşte un punctaj privind normele de mediu, politica de muncă şi impozitarea.

"Nu încercăm să fim exageraţi", a spus un diplomat UE care se ocupă de Brexit. "Dar nu credem că putem proceda în alt fel".

O altă îngrijorare pentru Downing Street este riscul ca statele membre ale UE să facă presiuni pentru impunerea unor condiţii şi mai stricte. Franţa, Germania, Olanda, Spania şi Italia au cerut ca negociatorii UE să meargă mult mai departe cu restricţiile, fiind vizat în primul rând sectorul pescuitului.

Nu e de mirare ca, după toate aceste discuţii, la întâlnirea de miercuri a ambasadorilor UE, să nu se ajungă la un numitor comun. 

Lira sterlină s-a apreciat la 1,3036 dolari pe unitate.

Susţinătorii Brexit se tem însă că May acceptă subjugarea Marii Britanii faţă de UE. Prin încercarea de a ieşi din UE păstrând legături strânse cu UE, planul de compromis al lui May a nemulţumit susţinătorii Brexit-ului, pro-europenii, naţionaliştii scoţieni, partidul Irlandei de Nord care susţine guvernul şi pe unii dintre miniştri.

Nu este însă clar dacă premierul May poate convinge Parlamentul să aprobe acordul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite