Acordul UE-Turcia privind gestionarea crizei migranţilor, greu de pus în aplicare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reuniţi la Bruxelles, liderii celor 28 de state membre UE şi şeful Guvernului turc Ahmet Davutoglu au ajuns vineri după-amiază la un acord privind gestionarea crizei migranţilor, pentru a opri fluxul migratoriu dinspre ţări din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord afectate de sărăcie şi războaie către Europa. Acordul a intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă este greu de pus în aplicare.

Potrivit acordului, „toţi noii migranţi ilegali care pornesc din Turcia către insulele greceşti vor fi retrimişi în Turcia“, o măsură „temporară şi extraordinară“ luată pentru oprirea traversării periculoase a Mării Egee. De asemenea, migranţii care nu vor solicita azil sau cei ale căror cereri vor fi respinse vor fi întorşi în Turcia. „Pentru fiecare sirian retrimis către Turcia din insulele greceşti, un alt sirian va fi transferat din Turcia către UE“, prevede acordul. Cererile de azil vor fi analizate individual în taberele din insulele greceşti, fapt care va necesita o logistică importantă la faţa locului.

La rândul ei, Turcia s-a angajat ca toţi migranţii ce i-au fost retrimişi să beneficieze de protecţie în acord cu normele internaţionale şi să nu-i expulzeze către ţările lor de origine. În schimb, UE va grăbi acordarea ajutorului financiar de 3 miliarde de euro promis deja Ankarei şi destinat refugiaţilor sirieni aflaţi pe teritoriul turc. Când aceste resurse vor fi aproape complet epuizate, UE va aloca încă 3 miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2018.

Un acord contestat

Nemulţumite de acest troc, mii de persoane au protestat sâmbătă seara în mai multe oraşe europene.

Totuşi, Guvernul de la Atena a anunţat că acordul nu poate fi pus în aplicare imediat, din cauza neclarităţii unor prevederi şi lipsei sprijinului logistic.

UE a promis Atenei 2.300 de experţi în azil şi translatori pentru a ajuta la implementarea înţelegerii, însă niciunul dintre ei încă nu a sosit în Grecia.

„Un plan ca acesta nu poate fi pus în aplicare în doar 24 de ore“, a deplâns pentru AFP Giorgos Kyritsis, un purtător de cuvânt pentru Migraţie al Guvernului grec.

În timp ce autorităţile elene aşteaptă sprijin logistic de la Bruxelles, fluxul migratoriu către Europa continuă. Aproximativ 50 de migranţi şi refugiaţi au sosit duminică dimineaţa pe Insula Lesbos.

Potrivit unui raport publicat pe 1 martie de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), peste 131.000 de migranţi şi refugiaţi au ajuns în Europa în primele două luni ale acestui an după ce au traversat Marea Mediterană, mai mult decât în prima jumătate a anului trecut.

În 2015, peste un milion de migranţi şi refugiaţi au ajuns în Europa, majoritatea sosind pe insulele greceşti şi provenind din Siria şi Afganistan.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite