Europa

articolul anterior articolul urmator

Activişti de extremă dreapta italieni plănuiau să arunce în aer o moschee

5
13 Nov 2019 18:04:08
Autor: News.ro
Dou neofascisti din Italia puneau la cale aruncarea in aer a unei moschei FOTO Colle di Val DElsa
Dou neofascisti din Italia puneau la cale aruncarea in aer a unei moschei FOTO Colle di Val DElsa

Două persoane au fost arestate, iar alte zece sunt vizate într-o anchetă, suspectate de plănuirea aruncării în aer a unei moschei, în urma descoperirii unui adevărat arsenal la Siena, în Toscana (centru), relatează Le Figaro.

Cei doi suspecţi, membri ai extremei drepte, au fost arestaţi de poliţia iraliană marţi, care a descoperit acest arsenal în mai multe locuri percheziţionate.
 
Afilierea ideologică a suspecţilor nu este un mister, în contextul în care mai mulţi dintre ei îşi afişeează apropierea faţă de ideologii neofasciste şi neonaziste pe reţele de socializare.
 
Embleme cu svastici au fost descoperite, dar şi un steag de război din timpul Republicii Sociale italiene, regimul totalitar instituit de Mussolini din 1943. Unul dintre suspecţii arestaţi s-a fotografiat în faţa mormântului dictatorului italian, la Predappio, iar în alte imagini este surprins efectuând salutul roman.
 
Numeroase arme au fost descoprite în ascunzători, dintre care o parte erau deţinute în mod legal. S-au găsit, de asemenea, de la praf de puşcă şi explozivi şi până la bombe datând din al Doilea Război Mondial, dar şi un ataş de motociletă cu sigla SS, echipat cu o puşcă-miltralieră.
 
 
Bărbatul arestat poza conducând motocicleta, în ţinută SS de luptă. Pe apărătoarea din faţă a motocletei apare un soare negru, popular în mediile neonaziste şi totodată simbolul Diviziei SS Das Reich, autoarea în Fraţa a unui masacru la Oradour-sur-Glane.
 
Potrivit unor inteceptări realizate de autorităţile italiene, ”camarazii” grupusculului aveau ambiţia să constituie o ”structură capabilă să răspundă în orice situaţie”, un ”grup mic de persoane pregătite de acţiune”, care să formeze o ”Gardă Naţională Republicană” - o trimitere la miliţia care făcea oficiul de poliţie şi organ de luptă împotriva rezistenţei la sfârşitul perioadei musoliniene.
 
Această ”gardă” ar fi avut ambiţia să intervină cu ”arma în mână, fără să apeleze la poliţie, pentru a face o dreptate sumară”.
 
Poliţia a notat, în timpul supravegehrii, o voinţă de trecere de la vorbe mari la fapte.
 
Între acţiunile avute în vedere de acest grup, autorităţile au descoperit proiectul atacaării unei moschei situate într-o comună învecinată, Colle di Val d’Elsa. Planul era ”să se arunce în aer” lăcaşul de cult prin vizarea alimentării cu gaze. Însă tentativa a fost abandonată în momentul în care bărbaţii şi-au dat seama că erau supravegheaţi de poliţie.
 
Pentru moment, anchetatorii nu au putut stabili vreo legătură între acest grup şi formaţiunile de extremă dreapta existente.
 
Interceptările au arătat că membrii grupului nu au vreo atracţie deosebită faţă de Matteo Salvini, un fost ministru de Interne, liderul Ligii (extremă dreapta), şi că se considerau ”superiori” CasaPound, o mişcare care se revendică de la ”fascismul mileniului trei”, sau Forza Nuova, o mişcare neofascistă.
 
Acest caz aminteşte de descoperirea în iulie a altui arsenal al unor activişti de extremă dreapta, în nordul Italiei, inclusiv a unei rachete aer-aer de fabricaţie franceză, de tip Matra Super 530 F. Racheta se afla în stare de funcţionare, însă nu putea fi folosită.. Suspecţii s-au apărat afirmând că nu erau activişti, ci simpli colecţionari.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stefan din Nord
13.11.2019, 18:25:02

Problema e ,ce cauta o moschee in Italia ? Eu stiam ca au fost crestinati inca de acum 2000 de ani de ap Pavel Semiluna isi are locul in nisipurile arabice nu in tarile europene .

+1 (1 vot)
un motan intransigent
13.11.2019, 18:37:47

#Stefan din Nord, Orice moschee cauta in Italia doar explozibili. Altceva nimica. N-ar avea ce...

GAN
13.11.2019, 18:40:39

...pe astia ii prind rapid, pe ailalti turbanatii sunt mai greu de identificat. Dar nici minte nu prea au dreptacii nostrii. In loc sa mearga pe shestache, pe unde trec, tot lasa urme.

Smeritu Pahomie
14.11.2019, 01:31:34

.....cam tarziu s-a trezit si "extrema dreapta"....dupa atatia ani de cand insusi PAPA i-a invitat pe italieni sa ia in gazda cate-un musulman de suflet...!

AlphaOmega
14.11.2019, 14:31:05

Fiti 100% ca asta se va intampla la un moment data cu musulmanii se va intampla ce a fost si cu evreii. Acest lucru putea fi evitat dar se pare ca tampitii care conduc europa nu au invatat nimic din istorie

Modifică Setările