Europa

articolul anterior articolul urmator

Actorul John Boyega, la demonstraţia „Black Lives Matter” din Londra: Acum este timpul să cerem egalitate rasială

6
4 Jun 2020 08:30:11
Autor: News.ro
John Boyega la protestul de la Londra FOTO EPA EFE
John Boyega la protestul de la Londra FOTO EPA EFE

Actorul John Boyega, cunoscut din seria filmelor „Star Wars”, a ţinut miercuri un discurs emoţionant în timpul demonstraţiei „Black Lives Matter” din Londra, prin care a fost tras un semnal de alarmă referitor la egalitatea rasială şi asupra modului în care poliţia americană tratează persoanele de culoare.

George Floyd, bărbat de culoare din Minneapolis, a fost ucis pe 25 mai. Patru poliţişti au fost concediaţi şi, iniţial, doar unul a fost pus sub acuzare - Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi. Pe 3 iunie, a fost anunţat că ceilalţi trei ofiţeri au fost acuzaţi de ajutor şi complicitate la omor.
 
O autopsie independentă arată că bărbatul a murit în urma asfixierii.
 
Moartea lui a stârnit un val de proteste în mai multe oraşe din Statele Unite, dar şi manifestaţii de solidaritate în Europa.
 
La manifestaţia din Hyde Park, la care au participat mii de oameni, actorul britanic de origine nigeriană a spus că „acum este momentul” pentru a cere egalitate rasială.
 
„Vieţile persoanelor de culoare au contat întotdeauna. Mereu am fost importanţi. Mereu am însemnat ceva. Mereu am reuşit îndiferent. Şi acum este momentul. Eu nu mai aştept. Eu nu mai aştept”, a spus el, citează CNN.
 
La megafon, Boyega, emoţionat, a continuat: „Fiecare persoană de culoare înţelege şi realizează prima dată când îţi este amintit că eşti negru. Vă amintiţi. Fiecare persoană de culoare de aici îşi aminteşte de momentul când o alta a amintit că sunteţi de culoare”.
 
Actorul în vârstă de 28 de ani a numit câţiva dintre bărbaţii de culoare ucişi de poliţie în SUA. „Este crucial. Vreau să înţelegeţi cât de dureros este asta. Este foarte, foarte important să controlăm această mişcare şi să o facem paşnic pe cât posibil. Ei vor ca noi să greşim”, a concluzionat Boyega.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

dracon
4.06.2020, 08:44:36

Adica aceasta maimuta a fost adusa in Europa alba precum virusul din China si acum vrea nu stiu ce drepturi ,oricum nu dreptul la munca ca astia nu muncesc ,ancestral ei culeg din copaci ,individul si indivizii vin numai cu pretentii ,sa le dea albii de mancare ,sa nu respecte legile si sa-si impuna religia lor cum le vine cheful ,sa nu fie trasi la raspundere ptr nimic ,in general vor o discriminare pozitiva ,vor totul dar sa nu faca nimic !

+4 (6 voturi)
aşa şi aşa
4.06.2020, 10:08:24

d... Rasistule... Nici ce spui tu nu-i complet adevărat, sau fals, dar nici ce spune "actorul"... Ok, discriminare pozitivă există, nu-s toţi infractori, dar nici "uşi de biserică", dar de aici pînă la a spune că nu există "egalitate rasială şi asupra modului în care poliţia americană tratează persoanele de culoare", e cale lungă... Actoraşul vrea să-şi mai facă un pic de renume, băgîndu-se în seamă...

+1 (1 vot)
Adrian Foangǎ
4.06.2020, 09:06:23

E bun discursul, coa', dar mai spargeti si cateva magazine, sa nu plecati acasa cu mana goala.

+5 (5 voturi)
Michael Michael
4.06.2020, 09:12:09

Absurdul devine...Absolut! Toti parazitii vorbesc de drepturi. Egale. Dar niciunul nu vorbeste de obligatii! Albul trebuie sa munceasca, sa plateasca taxe, sa repsecte legea si mai ales sa nu se opuna iar negrul, arabul, parazitii au dreptul de a nu respecta nimic. Fara consecinte. Dimpotriva! Africa, lumea raba nu a evoluat aproape deloc. Desi au suficiente resurese. Mai putin una. INTELIGENTA! Singurul lucru la care se pricep, procreerea.

+4 (4 voturi)
Pontus Euxinus
4.06.2020, 09:44:02

Ala e ....actor ? :)) lol In fine, nu au egalitate ? Au mai multe drepturi decat albii. In universitati au locuri rezervate pentru ei, doar pt ca sunt negri. In care university sunt locuri rezervate pentru alte rase ? penstru asiatici sau latinos ? Nu sunt. Ca sa nu mai amintesc de albi.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)