VIDEO Mihai Răzvan Ungureanu: Ianukovici nu mai are nicio şansă de a-şi recupera statutul. Demisia lui este obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste în Kiev FOTO: Reuters
Proteste în Kiev FOTO: Reuters

Haosul domneşte în capitala Ucrainei, unde sediul guvernului a fost evacuat, iar preşedintele Ianukovici are o întrevedere cu miniştrii de Externe ai Franţei şi Germaniei într-un loc secret.

Jurnalistul „Adevărul“ Liviu Iolu a dezbătut ultimele evenimente sângeroase din Ucraina cu invitaţii emisiunii de la ora 13.00: Ion M. Ioniţă, redactor-şef Historia, Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, şi, prin Skype, Mihai Răzvan Ungureanu.

Cum a escaladat situaţia după încheierea unui armistiţiu?

Marius Văcărelu: Este evident că dacă se trece în cea de-a treia zi de conflict, există probleme foarte grave, iar preşedintele Ianukovici va risca să nu îşi mai poată coordona propriile forţele de securitate. 

Cifrele morţilor nu corespund şi sunt contestate, cele oficiale sunt asumate mai de toată lumea, dar pe Facebook sunt altele. Doctorii de acolo, aşa cum arată postările pe Facebook, spun că există mult mai multe victime.

Când se iese la un protest violent, orice om se va îmbrăca bine, pentru că atenuează forţa de penetrare a gloanţelor. Dar faptul că sunt atât de mulţi morţi, care poartă chiar ele veste antiglonţ, penetrate deja, arată că s-a tras cu muniţie de război.

Efectele acestui protest se văd inclusiv în România, pentru că şi jandarmi români se uită la asta şi se gândesc. Un astfel de conflict produce noile elite politice, care nu vor apărea mâine, ci peste câţiva ani, dar se vor naşte dintre participanţii la acest protest.

Europa încearcă să limiteze dezastrul şi a trimis nişte miniştri de Externe europeni la o întâlnire în curs de desfăşurare, în prezent.

Marius Văcărelu: Mulţi dintre acei miniştri sunt „emasculaţi”, ei nu au mai văzut de mult timp un conflict real.

Ceea ce arăta ca un protest, este tot mai aproape de un război civil, aşa cum aţi declarat.

Mihai Răzvan Ungureanu: Ianukovici nu mai are nicio şansă de a-şi recupera statutul şi responsabilităţile de preşedinte. Demisia lui este obligatorie acum şi sunt convins că asta îi transmit şi miniştrii europeni. Problema este că singura forţă capabilă să menţină forţa în Ucraina, în prezent, este armata. Ceea ce ne aduce în scenariul egiptean.

Există o soluţie pe termen scurt?

Mihai Răzvan Ungureanu:  Nu văd o soluţie pe termen scurt, dar demisia preşedintelui Ianukovici este inevitabilă, deşi nu ar soluţiona conflictul. Ceea ce va urma acum este aplicarea legii marţiale de către armată.

Republica Moldova are o sensibilitate sporită faţă de Ucraina şi pentru că are cetăţeni acolo şi pentru legăturile politice şi economice sunt strânse între Chişinău şi Kiev. Atunci când conflictul se extinde şi în oraşele pontice, putem vorbi de extinderea focarului şi în statele imediat vecine. Iar Moldova se află într-o astfel de stare delicată, în ţară existând deja grupări separatiste.

Marius Văcărelu: Astăzi este ziua decisivă: Ianukovici îşi pune în joc toată cariera. Există o presiune din toate părţile şi efectele vor veni din toate părţile. Nimeni nu s-ar fi aşteptat în luna noiembrie la acest deznodământ. Oamenii din Ucraina sunt mai puţin interesaţi de Est/Vest şi vor un stat de drept.

Cristian Unteanu: Problema care se pune în acest moment este de a vedea cât de puternică şi influentă este UE şi ce mijloace are la dispoziţie. UE poate îngheţa conturile bancare ale suspecţilor de genocid, se poate pune în discuţie statutul Ucrainei în cadrul parteneriatului pentru pace, dar ce se poate face mai mult de atât. Deja o serie deţări au ridicat vizele unor oficiali ucraineni. Dacă lucrurile se vor opri doar la un mesaj diplomatic extrem de dur, totuşi sunt puţine şanse ca puterea de la Kiev să le ia în considerare.

Credeţi că Ianukovici mai controlează ţara?

Cristian Unteanu: Foarte greu de spus. Există în câteva oraşe mişcări violente, dar există şi Estul ţării, unde există o susţinere rămasă, deocamdată, intactă pentru puterea lui Ianukovici. Dacă se confirmă ceea ce circulă prin agenţiile de ştiri, anume că un tren cu 40 de vagoane vine din zona de Est către Kiev, atunci s-ar putea ca echilibrul de forţe să se schimbe.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite