VIDEO Adevărul Live în direct din Ucraina, despre Paştele însângerat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnalistul freelancer Mircea Barbu a vorbit la Adevărul Live, în direct din Slaviansk, despre cine sunt protestatarii pro-ruşi şi despre Paştele însângerat din estul Ucrainei. Acordul semnat joi între Ucraina şi cele trei mari puteri, Rusia, SUA şi UE, atârnă de un fir de aţă, după ce separatiştii pro-ruşi înarmarţi refuză să elibereze sediile instituţiilor guvernamentale ocupate şi cer organizarea unor referendumuri pentru independenţă.

Mircea Barbu a asistat şi la slujba de Înviere din Mariupol, unul dintre oraşele în care separatiştii sunt numeroşi, şi povesteşte cum au trăit sărbătorile Pascale ucrainenii de rând. Jurnalistul ne va introduce şi în lumea forţelor extremiste care agită spiritele în Ucraina.

Principalele declaraţii

Mircea Barbu

Slaviansk, ca toată regiunea Doneţk, este controlat de separatiştii pro-ruşi. La fel ca în ultimele zile, piaţa centrală din Slaviansk este punctul fierbinte, media este concentrată aici, oameni, politicieni, toţi sunt aici. 

Militanţii pro-ruşi au pus mai multe fotografii cu oamenii ucişi duminică noapte în atacul de lânga oraş, iar oamenii depun flori.

Autorităţile ucrainene au confirmat 3 morţi, separatiştii 5 morţi. Atacul în sine nu este foarte clar. Şi modul de operare este ciudat. Sector Dreapta şi autorităţilor de la Kiev au colaborat foarte bine în ultima vreme, de aceea e greu de crezut că gruparea Pravi Sektor ar fi acţionat singură, mai ales în timpul unui armistiţiu. În plus, Kievul evită să folosească violenţa în estul Ucraina.

Pravi Sektor este compusă din mai multe grupări de extremă dreapta şi a luat fiinţă în timpul revoltelor de pe EuroMaidan.

Este primul incident în care au fost găsite arme, valută, cărţi de vizită, de aceea rămâne un atac misterios. Nu seamănă cu acţiunile Sektorului Dreapta.

Totuşi, Dmitri Iaroş a avut un discurs ceva mai moderat decât cel al mişcărilor extremiste din Grecia, Siria, samd. Mai ales în ceea ce priveşte chestiunea antisemită, se delimitează clar de alte grupări de extremă dreapta. Ei menţin un contact strâns cu ambasada Israelului pentru protejarea comunităţii evreieşti din Ucraina.

Liderii separatişti nu au confirmat zvonurile legate de faptul că evreii au fost notificaţi să îşi declare etnia şi averea.

Per ansamblu, populaţia îşi desfăşoară activităţile cotidiene în mod normal, deşi sunt puţin îngrijoraţi de fragilitatea situaţiei. Magazinele sunt deschisele, oamenii merg la lucru. 

Liviu Iolu

Ce aşteaptă separatiştii acum după Paşte?

Mircea Barbu

În primul rând, încearcă să îşi menţină poziţiile. Primarul autoproclamat al Slavianskului a cerut intervenţia Moscovei sau măcar să li se livreze arme. 

Vor să organizeze un referendum la 11 mai şi per total încurajează o implicare militară a Rusiei. În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale de pe 25 mai, separatiştii spun că nu recunosc acest scrutin şi nu vor merge la vot.

La Mariupol, noaptea de Paşte a fost liniştită. Oamenii încă mai cred că relaţiile dintre ruşi şi ucraineni nu au fost distruse total şi pot fi remediate. Hristos a Înviat şi Adevărat a Înviat se spune la fel şi în ucraineană şi în rusă.

Mesajele internaţionale de reconciliere ajung aici. Chiar aici, în Piaţa Lenin din Slaviansk, se află o delegaţie OSCE care încearcă să medieze criza şi să detensioneze situaţia, prin discuţii cu separatiştii.

 Mulţi militanţi mi-au mărturisit că fac parte din forţele ruse. Se ştia, nu era un secret, deşi Moscova nu recunoaşte. Există însă un resentiment faţă de implicarea americană în soluţionarea crizei.

Un conflict poate începe în orice moment, deşi sper că nu se va întâmpla, dar situaţia este foarte încordată. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite