Generalul Degeratu, despre criza imigranţilor, la Adevărul Live: Rusia este cea care generează criza acestei migraţii excesive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de imigranţi se îndreaptă spre ţări din Europa AFP - Getty Images
Mii de imigranţi se îndreaptă spre ţări din Europa AFP - Getty Images

Criza refugiaţilor se adânceşte pe măsură ce noi valuri de oameni forţează frontierele europene, motiv pentru care unele state anunţă că vor apela chiar la mobilizarea armatei. Generalul (r) Constantin Degeratu a declarat, la Adevărul Live, că Rusia generează ce-a de-a treia criză a acestei migraţii excesive în valuri şi spectaculoasă.

Cele mai importante declaraţii: 

Cristian Unteanu: Criza este datorată unei imposibilităţi de precizări semantice. Avem de-a face cu o criză umanitară? Da, avem o criză umanitară, iar în cazul unei crize umanitare se pun în aplicare mecanismele puse la îndemână de Naţiunile Unite, de Înaltul Comisar pentru Refugiaţi şi, pe de altă parte, cu o contribuţie majoră a Uniunii Europene şi a NATO atunci când a fost o cerere făcută.

Pentru ca o criză umanitară să fie în funcţiune, trebuie adoptate nişte măsuri.

Consiliul European trebuie să declare că este criză umanitară şi că această situaţie se petrecere pe teritoriul Europei.

Constantin Degeratu: Eu nu cred că este o criză fără precedent, pentru că Europa s-a confruntat cu crize umanitare mult mai grave în istoria sa recentă, când s-a deschis graniţa în 1989 cred că au fost cam tot atâţia. Eu mă refer din punctul de vedere al numărului de oameni, al fluxului, pentru că nu este chiar atât de spectaculos.

În ultimii ani, am trimis peste 4 milioane de români în străinătate: un milion în Italia, un milion în Spania, etc. 

Ion M. Ioniţă: Dar aceşti oameni nu au cerut ajutor statal, ei s-au dus să muncească acolo. 

Constantin Degeratu: Da, dar cantitativ, problema nu este chiar atât de gravă. Prin exagerarea acestei acuităţi a problemei, am ajuns în situaţia în care pare că nu mai avem soluţii. Trebuie să vedem tabloul de bord. În tabloul de bord sunt patru crize de fapt majore, asta este una care se vede acuma şi care are ca scop principal să acopere criza principală, adică agresiunea Rusă din estul Europei. 

Deci sunt patru probleme: una este agresiunea Rusă din estul Europei, care a mers strălucitor pentru Rusia şi înfiorător pentru Europa, merge acum destul de prost şi pentru Rusia, dar nu s-a terminat şi nu se poate termina aşa.    Cea de-a doua criză majoră este legată de statalizarea terorismului în Orientul Apropiat prin aşa-zisul Stat Islamic care a creat o problemă pe fondul preluării controlului crizei siriene de către Rusia. Deci din nou problema Rusia este cea care a rezolvat această problemă şi care generează ce-a de-a treia criză a acestei migraţii excesive în valuri şi spectaculoasă.

Cea de-a patra problemă este criza economică majoră care a zguduit lumea, a zguduit Europa, şi care este doar băgată sub preş, noi nu vedem delco, din 2008 când a început criza, China era într-un anume nivel al GDP-ului total, iar acum a trecut pe primul loc, a crescut de vreo trei ori. 

Ceea ce se întâmplă acum este o componentă a acestei agresiuni a non-democraţiei din zona estică, rusească, şi Orientul Apropiat, împotriva Europei, împotriva Uniunii Europene. Este o parte a acestei crize care a făcut ca nimeni să nu mai vorbească despre agresiunea rusă. Statul Islamic şi criza refugiaţilor a acoperit complet problema agresiunii ruse, este componenta acestui război.

Din punct de vedere cantitativ, faţă de anul trecut este o creştere explozivă doar pe o scurtă perioadă, almiteri este cam ca şi anul trecut, dar pe perioada de vară este o creştere de vreo trei ori. Este limpede că aici este o problemă pe care a generat-o atitudinea noastră faţă de Turcia şi probleme Turciei în zonă, atitudinea Uniunii Europene faţă de Grecia şi faţă de problemele ei în UE, care de asemenea sunt legate de Rusia, şi dacă vedem ruta, criza de acum are un anume specific: Grecia, Macedonia. Serbia, Ungaria. 

Am putea să spunem că este surprinzătoare, însă ea a începute la exact o săptămână după ce s-a terminat gardul de construit de către Ungaria. Nu vi se pare interesant că mai întâi s-a terminat de construit gardul şi după aceea a început fenomenul migraţiei în zona aceea?

Pare o operaţiune bine organizată, trei sferturi dintre aceştia sunt mai bine îmbrăcaţi decât 10 – 15% din populaţia României. Aceasta este o invazie planificată. Ştim că vin din Sirian, ştim că vin unii din Afganistan, dar iertaţi-mă, să vină cineva din Afganistan cu un cărucior.....

Alexandru Grumaz: Nu pot să-l contrazic pe fostul şef al Statului Major General. Eu pot să vin să adaug ceva. Eu cred că acest flux de migraţie este ajutat.

Toţi cei pe care ăi vedeţi că trec au rude care trăiesc în Occident. Totuşi, să vii cu 30 de rude şi să te duci în Suedia la un frate... Problema noastră este nu să punem grăniceri mai mulţi. Să ducem tancuri., problema este să creăm o infrastructură ca să-i primi. 

La ce să ne aşteptăm în faţa acestei crize? Ce trebuie să facă România?

Constantin Degeratu: În primul rând trebuie să constatăm că Uniunea Europeană nu funcţionează. N-a funcţionează pentru criza din Ucraina... Când a început criza economică, Uniunea Europeană nu a mai funcţionează din punct de vedere politic. 

Rusia are interes să se păstreze această criză.

Declaraţiile au fost făcute la Adevărul Live, în cadrul unei emisiuni moderate de Ion M. Ioniţă şi la care au participat generalii (r) Constantin Degeratu şi Alexandru Grumaz, dar şi jurnalistul Cristian Unteanu.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite