Europa

articolul anterior articolul urmator

Adevărul Live: Schismă ortodoxă în Ucraina. Merge biserica la război?

3
11 Jan 2019 12:27:53
Autor: Cristian Unteanu

Orice discuţie despre situaţia actuală din Ucraina cuprinde în mod necesar două dimensiuni. Prima este legată de schisma din Biserica ortodoxă care a generat o tensiune reală şi prelungită între Rusia, Ucraina şi între Biserica rusă şi Patriarhatul ecumenic de la Constantinopole.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
 
Preşedintele Poroşenko, în plină campanie electorală, a prezentat lucrurile drept o uriaşă victorie personală căci, s-a spus prea repede şi fără nuanţe, obţinuse pentru noua Biserică ortodoxă de la Kiev statutul de autocefalie.
 
Dar în Tomosul semnat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu se precizează punctual că nu se acordă AUTOCEFALIE cu rang de PATRIARHIE şi că entitatea bisericească nou creată este o mitropolie subordonată Patriarhiei Ecumenice, iar ca importanţă este poziţionată după ortodocşii din ţinuturile Cehiei şi ale Slovaciei.
 
Autonomie nu înseamnă autocefalie în terminologia de specialitate. E distanţă ca de la cer la pământ. Ori acum au intrat în cerc vicios. Patriarhul Bartolomeu i-a făcut „provincie“ în loc să le ofere autocefalia aşa cum s-a făcut în cazul Georgiei.
 
 
Dar asta nu înseamnă că, politic, Tomosul dat noii Biserici ortodoxe ucrainiene nu este un eveniment excepţional în istoria Ucrainei şi, tocmai de aceea, reacţiile Rusiei au fost imediate şi foarte dure. Din momentul respectiv, de la Moscova înspre Kiev, au curs ameninţări şi vorbe grele despre sângele ce urmează să curgă în Ucraina, rezultat al inerentului conflict intercomunitar, pe bază religioasă, între fidelii noii şi vechii biserici creştin ortodoxe. Este într-adevăr posibil un asemenea conflict? Care este sensul profund al evidentei noi relaţii de forţă între liderii bisericilor ortodoxe din Ucraina şi Rusia cu lumea politică, ducând la o angajare a bisericilor respective în sprijinirea principalelor linii ale politicii interne şi internaţionale decise de politicieni? În fine, cu toată seriozitatea, ar trebui oare să ne preocupe să veridicitatea unor teze lansate, mai ales în spaţiul occidental, care vorbesc despre posibilitatea de a vedea cum „războaiele religioase“ ale Orientul Apropiat, fratricide şi intercomunitare, să devină realitate şi în spaţiul proxim nouă?
 
Întrebări la care încercăm să răspundem, pe Adevărul LIVE înal Academiei Române. Începând cu ora 13.00, într-o discuţie între jurnalistul Cristian Unteanu şi Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Silviu Apostol
11.01.2019, 14:55:19

Tare as vrea un razboi , dar sa fie doar intre popi !

Index 4.2
12.01.2019, 00:18:45

Merge pe dreaku biserica, o relicva a trecutului, ce nu are nici o legatura cu Divinitatea, cu Creatorul/ Creatorii6 nostri.

nic
12.01.2019, 10:03:27

In toata istoria europeana spațiul ortodox a fost întotdeauna anticivilizational si antieuropean.De aceea natiile ortodoxe au rămas proaste si înapoiate,le-a izolat biserica lor de tentațiile vestice,scoala,cultura,progres. Din mizeria lor seculara acestea au fost scoase de comunism.

Modifică Setările