Adevărul Live: Ultimele zile ale Ucrainei?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a confirmat cele mai negre scenarii ale Occidentului: Crimeea a reprezentat doar începutul unei ample mişcări de destabilizare a regiunii. Cât timp mai are Ucraina până la dezmembrare şi ce şanse au autorităţile de la Kiev să gestioneze situaţia în care se află ţara? Gen. (r) Teodor Frunzeti şi gen. (r) Alexandru Grumaz au fost invitaţii jurnalistului Cristian Unteanu la Adevărul Live, pentru o dezbatere ca la carte.

Cristian Unteanu

La Washington îngrijorarea se amplifică, să vedem ce avem de aşteptat de la aceste mici evenimente care se compun într-o continuare nefastă a cazului Crimeea.

Declaraţiile de independenţă de la Doneţk şi anunţul unui referendum arată că din nefericire Crimeea nu a fost un episod izolat.

Gen. Teodor Frunzeti

Putin încearcă să îşi recreeze o zonă de influenţă prin metode politice specifice secolului trecut. Lucrurile se vor precipita până la alegerile din Ucraina.  Zonele rusofone din estul Ucrainei sunt puternic industrializate, cu PIB-urile cele mai mari. 

Practic este regiunea cea mai dezvoltată- deci este o atracţie pentru politica Kremlinului. Dar mai există şi interesul pentru Transnistria şi acest lucru ne interesează. Mai sunt şi alte zone în care Rusia are interese, din alte foste state sovietice.

Gen. Alexandru Grumaz

Această situaţie de azi vine din istorie, din istoria Rusia. Ucraina a fost vârful de lance al URSS în ceea ce priveşte capabilităţile militare. Să nu uităm că în Ucraina au fost baze nucleare- în zona de răsărit a fost industria grea, producătoare de armament.

Cristian Unteanu

După 1992, s-a spus că toată această industrie învechită a dispărut. Mai există un interes?

Gen. Alexandru Grumaz

Putin a semnat nişte acorduri prin care e interesat să restarteze această industrie.

Această regiune aduce un plus de valoare Rusiei.

Gen. Teodor Frunzeti

image

Gen. Teodor Frunzeti la Adevărul Live FOTO David Muntean 

Strict tehnic nu va aduce mare lucru Rusiei- este în primul rând o problemă de prestigiu pentru Moscova. La două decenii după implozia URSS-ului îşi recâştigă teritoriile istorice- aşa cum le consideră Kremlinul. În plus, realizează un coridor terestru cu Crimeea, ceea ce nu se poate acum. Mai mult, Putin pune pe tapet un nou Război Rece cu Occidentul, de această dată deschis de el.

Gen. Alexandru Grumaz

Dorinţa lor istorică şi intenţia de a se îndrepta spre gurile Dunării sunt reale. Controlul gurilor Dunării este foarte important din punct de vedere militar. 

De la căderea zidului Berlinului, Rusia a încercat ocuparea industriei energetice oriunde a găsit oportunităţi- este un imperialism economic. Suntem înconjuraţi de banii ruseşti. Sunt promişi bani în Ungaria, Bulgaria, şi altele.

Cristian Unteanu

Ungaria şi-a exprimat intenţia de a recunoaşte Crimeea. Care ar fi breşa şi importanţa ei printr-o recunoaştere unilaterală din partea unui stat membru UE?

Gen. Teodor Frunzeti

Trebuie să ţinem cont de statele membre ale NATO care au anunţat că nu vor recunoaşte Crimeea. Deci nu cred că Occidentul va recunoaşte această anexare. Ar fi foarte grav, dacă un stat membru UE şi NATO ar decide să ia o poziţie diferită. Cred că este doar o poveste.

Una din problemele Rusiei era ieşirea la Marea Neagră, iar controlul gurilor Dunării va fi o provocare pentru Putin. 

Cristian Unteanu

Cine va plăti preţul aceste noi reaşezări? La Bruxelles s-au făcut toate eforturile ca acest lucru să nu fie posibil.

Gen. Alexandru Grumaz

image

Gen. Alexandru Grumaz la Adevărul Live FOTO David Muntean 

În 1997, SUA a avut un acord cu Rusia ca NATO să nu aibă baze militare în Est. Acum această cerinţă nu mai este fezabilă. Noi şi polonezii avem baze militare AMERICANE, nu NATO.

Eu cred că Rusia îşi va îndrepta atenţia spre Belarus, unde Lukaşenko nu vrea să aibă soarta lui Ianukovici. Mă gândesc că pericolul este pentru Belarus, Moldova şi Ucraina federalizată – pentru că e mai uşor de control, să rămână un tampon.

Gen. Teodor Frunzeti

E posibil să revenim la zonele tampon. Oricum Ucraina nu e pregătită să intre în NATO. Dar ce facem noi, UE, noi, NATO? Trebuie să reconsiderăm relaţia cu Rusia. Trebuie să înţelegem că trebuie să creştem cheltuielile pentru securitate, pentru că este nevoie de o apărare colectivă solidă.

Toată Europa va plăti pentru aceste cheltuile. Dar şi Rusia şi-a crescut cheltuielile militare, având fonduri din creşterea preţurilor la resursele pe care le exportă.

Din păcate, România are alocat sub 2% pentru înzestrarea tehnologică şi refacerea capabilităţilor militare. Se pare că acum este nevoie totuşi de această reformă- asta nu înseamnă că începem o cursă a înarmărilor. Dar NATO suntem noi, elemente din fiecare stat membru, inclusiv România. 

Problema de bază este decalajul tehnologic între statele mai vechi în structurile de securitate şi cele intrate mai recent, între care ne aflăm şi noi.

Revenind, este interesant cum acţionează forţele ruse în Ucraina. Ei acţionează cu forţe paramilitare pentru că vor să arate că există o forţă populară – politica Mamei Rusiei dintotdeauna.

Gen. Alexandru Grumaz

La ora actuală în estul Europei s-a constituit pivotul Polonia – Polonia este un fel de lider în regiune. Ea a alocat bani pentru 48 de F16 de ultimă generaţie, alocă bani pentru peste 100 de tancuri, 3 submarine, un noi scut anti-rachetă.

Gen.Teodor Frunzeti

Polonia a fost singurul stat intrat dup 89 în NATO care şi-a respectat promisiunea de a aloca peste 2% pe cheltuieli militare. A investit şi investeşte semnificativ în zona militară.

Vor fi abordări diferite între NATO şi UE în relaţia cu Rusia. Sunt mari investiţii europene în Rusia şi invers, de aceea UE va lua în considerare aspectul economic. Relaţiile militare dintre NATO şi Rusia au fost îngheţate, nu mai există decât discuţia politică.

Gen. Alexandru Grumaz

Se întâmplă şi războiul pe conductele de gaz: Gazpromul vs UE. Să ne gândim la Dmitri Firtaş, reţinut în Austria- el a fost un intermediar important în livrările de gaze către UE. Bruxelles-ul a oprit realizarea South Stream până la renegocierea. Mai avem şi problema reversării fluxului de gaze pe conductele pe care le avem. Slovacia poate să alimenteze Ungaria, dar e o problemă. Rusia a intervenit şi a propus un preţ mai mic pentru Ungaria, iar Slovacia a dat înapoi. 

image

Cristian Unteanu

Care sunt provocările de securitate sau chiar ameninţările în momentul în care Federaţia Rusia ar pune steagul său la marginea gurilor Dunării?

Gen. Teodor Frunzeti

Nu ar fi surprinzător. Slavă Domnului, suntem în NATO, avem un scut de securitate. Nu cred că Putin va încerca ceva serios împotriva niciunui stat NATO, nici măcar Lituania. Politica de intimidare este o constantă în discursul liderilor de la Kremlin. Forţele ruse ştiu că nu sunt capabile să ducă un război cu NATO în mod real. Şi armata lor a trecut printr-un proces de reducere. Nu pot face faţă unui război de amploare. Este o ameninţare rusă, dar în niciun caz de posibilitaea unui război RUSIA-NATO.

Gen. Alexandru Grumaz

Rusia se bazează pe geografie, populaţie, triada nucleară şi pe resursele energetice. Putin a început reorganizarea trupelor militare. Am avut un exerciţiu în care s-au tras 1000 de rachete, chiar săptămânile trecute. Practică intimidarea.

Cristian Unteanu

Este ceva eficient în toate astea? Pentru că după săptămâni de sancţiuni, de ton ridicat, Rusia continuă?

Gen. Teodor Frunzeti

Rusia poate să continue pentru că nici Ucraina, nici Moldova nu sunt state NATO.

Există metode a răci relaţiile cu Rusia în aşa fel încât să afecteze foarte mult ţara. Au fost luate şi sunt în curs de implementare.

Gen. Alexandru Grumaz

Piaţa economică a reacţionat imediat. Piaţa nu se teme de tancurile ruseşti ci de sancţiunile europene, americane. Acţiunile Gazpromului au scăzut sever.

Gen. Teodor Frunzeti

Rusia va fi prima care va suferi de pe urma acţiunilor sale.

Intrumentele puterii naţionale sunt patru, iar dintre ele instrumentul economic în ziua de astăzi este de bază.

Gen. Alexandru Grumaz

Acum este un Război Rece de alt tip. Lumea este ca o reţea, cu routere, firewall, samd. Ea nu mai poate fi controlată, nu mai este de tip piramidal. Piaţa reglează singură.

Cristian Unteanu

Ultimele zile ale Ucrainei?

Gen. Teodor Frunzeti

Puţin cam departe acest, dar e o realitate că Ucraina este în proces de dezmembrare.  Ea va continua să existe, dar nu în forma pe care o ştiam până în ianuarie. 

Gen. Alexandru Grumaz

eu nu văd restul regiunilor desprinse de Ucraina. Le văd într-o federaţie ucraineană, cu o oarecare autonomie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite