Europa

articolul anterior articolul urmator

Adevărul Live, ora 14.00. Ziua confruntării Rajoy/Puigdemont: cine va pierde?

0
10 Oct 2017 11:00:42
Autor: Redacţia Adevărul

Premierul Carles Puigdemont urmează să ţină astăzi, de la ora 18.00, un discurs în faţa Parlamentului Catalan. Asta, după ce s-a înregistrat un eşec total al încercărilor de dialog, nefiind acceptată pre-condiţia premierului Rajoy ca ele să se poarte doar după ce se va fi renunţat în mod oficial la ideea proclamării independenţei. În consecinţă, ce se va întâmpla azi?

 

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevarul Live

 
Răspunsurile diferă în funcţie de aşteptările fiecăreia dintre părţi. Pe de o parte, independentiştii se află sub o uriaşă presiune externă de a renunţa la intenţiile lor, dar sunt puşi şi în faţa unui fenomen la care nu s-au aşteptat: reacţia mediului de faceri, materializată prin declanşatrea unui număr important de delocalizări de marii bănci şi companii care, preventiv, au ales să se mute în alte regiuni ale Spaniei. Situaţie la care se adaugă şi apariţia, în stradă, atât în Catalonia cât şi în tot restul ţării. a unui număr important de adepţi ai păstrării unităţii statului spaniol, Ceea ce a făcut ca, în acest moment, unii dintre cei mai fideli partizani ai lui Puigdemont, spre exemplu primarul Barcelonei, să iasă public cu cererea de a începe un dialog cu Madridul şi de a nu forţa situaţia printr-o declaraţie de independenţă.
 
Pe de altă parte, a crescut exponenţial şi presiunea independentiştilor pentru ca Puigdemont să se ţină de cuvânt şi să proclame Republica Catalonia, aşa cum se stipulează în legea privind referendumul din 1 octombrie. O presiune justificată de conştientizarea faptului că, dacă cedează acum, nu va mai exista o asemenea oportunitate în viitorul apropiat, ei înşişi fiind în situaţia de a fi urmăriţi penal pentru încercarea lor de subminare a unităţii statului.
 
Premierul Rajoy a încercat să transmită un mesaj de forţă, arătând foarte clar că legea este de partea sa şi că intenţionează să folosească toate prevederile existente, perspectiva imediată fiind posibilitatea ca Madridul să decidă anularea statutului de autonomie al Cataloniei dar şi, în caz de urgenţă, măsuri mai dure care să implice poliţia şi, în ultimă instanţă, armata. Situaţie absolut delicată după ce lumea întreagă a condamnat violenţele din ziua de 1 octombrie dar imposibil de evitat în cazul în care indeăendentiştii chiar vor proclama în seara asta Republica, act de secesiune care va fi tratat ca atare.
 
Dar, dincolo de toate acestea, mare întrebare este ce va urma pe viitor, care vor fi efectele acestei situaţii create acum: Stat Naţional/ proclamare unilaterală de independenţă? 
 
Întrebare foarte serioasă, valabilă nu numai pentru ce se petrece acum în Spania ci şi pentru întreaga Europă confruntată cu apariţia din ce în ce mai rapidă a mişcărilor independentiste. Vă invităm să urmăriţi, pe Adevărul LIVE, începând cu ora 14.00, o emisiune pe aceste teme realizată de jurnalistul Cristian Unteanu cu invitaţii săi: general de armată (r) Constantin Degeratu şi Cristian Diaconescu, fost Ministru de externe al României.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările